1dienas
21stundas
43minūtes
18sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Bizness un ekonomika

"Grindeks" apgrozījums deviņos mēnešos - 56,5 miljoni latu

Jauns.lv

Latvijas farmācijas kompānijas AS "Grindeks" koncerna apgrozījums deviņos mēnešos bija 56,5 miljoni latu, kas ir par 6,4 miljoniem latu vai par 12,8% vairāk nekā šajā laika posmā pērn, liecina biržai "NASDAQ OMX Riga" iesniegtie 2013.gada deviņu mēnešu nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati.

Koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātessabiedrības akcionāriem, deviņos mēnešos bija 5,4 miljoni latu, kas, salīdzinot ar deviņiem mēnešiem pērn, ir palielinājusies par 0,4 miljoniem latu vai 8%.

Bruto peļņas rentabilitāte deviņos mēnešos bija 59,5%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 9,6%. Deviņos mēnešos koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 55 pasaules valstīm, kopumā par 53,6 miljoniem latu, kas ir par 6,2 miljoniem latu vai par 13,1% vairāk nekā deviņos mēnešos pērn.

"Grindeks" gatavo zāļu pārdošanas apjoms deviņos mēnešos bija 50,1 miljons latu un ir pieaudzis, salīdzinot ar iepriekšējā gada deviņiem mēnešiem, par 3,4 miljoniem latu vai 7,3%. Galvenie gatavo zāļu tirgi ir Krievija, pārējās NVS valstis, Gruzija un Baltijas valstis.

Krievijas, pārējo NVS valstu un Gruzijas pārdošanas apjoms deviņos mēnešos sasniedza 43 miljonus latu, kas ir par 2,6 miljoniem latu vai 6,4% vairāk nekā deviņos mēnešos pērn. Savukārt gatavo zāļu formu pārdošanas apjoms Baltijas un citās Eiropas valstīs sasniedza septiņus miljonus latu, kas ir par 0,7 miljoniem latu vai 11,1% vairāk nekā deviņos mēnešos pērn.

Šī gada deviņos mēnešos aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 6,4 miljonus latu, kas ir par trīs miljoniem latu vai 88,2% vairāk nekā deviņos mēnešos pērn. Galvenie "Grindeks" aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi ir Nīderlande, Vācija, Kanāda, Īrija un Japāna. "Grindeks" pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas ir zopiklons, oksitocīns, ursodeoksiholskābe un ftorafūrs.

"Grindeks" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis atzīmē, ka 2013.gada deviņos mēnešos apgrozījuma un peļņas rādītāju pieaugums ir ievērojams, taču ir mazāks nekā sākotnēji plānots.

Bundulis norāda, ka "Grindeks" arī turpmāk ieguldīs gan produktu portfeļa attīstībā, gan turpinās jaunu tirgu apguves projektus Ķīnā, Skandināvijas valstīs, kā arī realizēs vairākus nozīmīgus nišas projektus Rietumeiropas valstīs. "Mēs koncentrēsim vēl lielāku uzmanību patentbrīvo medikamentu portfeļa attīstībai, oriģinālo produktu pētniecībai un attīstībai, efektīvai izmaksu pārvaldībai, kā arī pilnveidosim savu 13 ārvalstu pārstāvniecību darbību."

Kā liecina nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati par koncerna "Grindeks" darbību pirmajā pusgadā, tā apgrozījums bija 38,4 miljoni latu, kas ir par 12,3% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt koncerna neto peļņa pirmajā pusgadā bija 4,1 miljons latu, kas ir par 10,8% vairāk nekā pirmajā pusgadā pērn.

Koncerna apgrozījums pērn bija 82,7 miljoni latu, kas ir par 18,8% vairāk nekā 2011.gadā. Savukārt koncerna neto peļņa 2012.gadā bija 9,6 miljoni latu, kas ir par 43,3% vairāk nekā 2011.gadā.

"Grindeks" akcijas tiek kotētas "NASDAQ OMX Riga" Oficiālajā sarakstā, uzņēmuma lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans - 33,29%, Anna Lipmane - 16,69%, "AB.LV Private Equity fund 2010" - 11,38%, "Skandinaviska Enskilda Banken" (nomināla turētājs) - 10,22%, ""Swedbank" AS Clients Account" (nomināla turētājs) - 8,71%.

LETA