Vēsturnieks: Mona Liza īstenībā bijusi ķīniete un verdzene
Kāds Ķīnas mikroblogošanas vietnes "Sina Weibo" lietotājs raksta: "Tagad es saprotu, kāpēc viņas smaids izskatās tik mīklains un noslēpumains - tas ir tipisks ķīniešu smaids."
Pasaulē

Vēsturnieks: Mona Liza īstenībā bijusi ķīniete un verdzene

Jauns.lv

Kāds itāļu vēsturnieks trešdien internetā izraisījis komentāru vētru, paziņojot, ka Leonardo da Vinči gleznā "Mona Liza" redzamā sieviete esot bijusi ķīniešu verdzene un slavenā mākslinieka māte.

Vēsturnieks: Mona Liza īstenībā bijusi ķīniete un ...

Honkongā dzīvojošais itāļu vēsturnieks un romānu rakstnieks Andželo Paratiko laikrakstam "South China Morning Post" apgalvojis, ka "gleznas fonā redzama Ķīnas ainava un pat viņas seja izskatās ķīniska".

Ķīnas interneta lietotāji trešdien pauduši izbrīnu un šaubas, publicējot dažādas gleznas parodijas, kurās Monas Lizas sejas vietā redzamas ķīniešu komiķu un pat Lielbritānijas aktiera Rovana Atkinsona sejas.

Maz ir zināms par slavenā mākslinieka, rakstnieka, matemātiķa un izgudrotāja māti Katarīnu, un gleznā redzamās sievietes identitāte gadiem raisījusi diskusijas.

Paratiko, kurš gandrīz pabeidzis darbu pie grāmatas "Leonardo da Vinči: ķīniešu zinātnieks pazudis Itālijas renesansē", citē austriešu neirologa Zigmunda Freida pieņēmumu, ka iedvesmu gleznai mākslinieks smēlies no savas mātes.

"Vienam no Leonardo tēva klientiem bijusi verdzene vārdā Katarīna. Pēc Leonardo piedzimšanas 1452.gadā viņa no visiem dokumentiem pazudusi," avīzei skaidro vēsturnieks.

Kā norāda Paratiko, viņš ir pārliecināts, ka da Vinči māte bijusi no Austrumiem un, lai viņu padarītu par ķīnieti, nepieciešams izmantot deduktīvo metodi.