Lietuvas valdošās partijas vadītājs Gabrieļus Landsberģis apsveic sociāldemokrātus ar uzvaru Lietuvas Seima vēlēšanās
foto: REUTERS/SCANPIX
Gabrieļus Landsberģis
Pasaulē

Lietuvas valdošās partijas vadītājs Gabrieļus Landsberģis apsveic sociāldemokrātus ar uzvaru Lietuvas Seima vēlēšanās

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Lietuvā līdz šim valdošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" līderis Gabrieļus Landsberģis svētdienas vakarā apsveica Sociāldemokrātu partiju ar uzvaru Seima vēlēšanās, jo provizoriskie balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā daudzos vienmandāta apgabalos uzvarēs sociāldemokrātu kandidāti, tādējādi nodrošinot partijai uzvaru vēlēšanās.

Lietuvas valdošās partijas vadītājs Gabrieļus Land...

"Es domāju, ka būtu pareizi apsveikt sociāldemokrātus. Patiešām spēcīgs sniegums," žurnālistiem sacīja Landsberģis, kurš pašreizējā valdībā ir ārlietu ministrs. "Es novēlu atbildīgu valdību, atbildīgu pieeju, nešaubos, ka tās netrūkst."

Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti liecina, ka sociāldemokrāti ir vadībā vairāk nekā 30 no 63 vēlēšanu apgabaliem, kuros notika balsošana otrajā kārtā.

Jau ziņots, ka Lietuvā svētdien notika Seima vēlēšanu otrā kārta, lai ievēlētu 63 deputātus vienmandāta apgabalos.

Astoņi kandidāti jau vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika 13.oktobrī, ieguva pietiekamu atbalstu, lai nodrošinātu mandātu nākamajā parlamenta sasaukumā. Pirmajā kārtā tika ievēlēti arī visi 70 deputāti daudzmandātu apgabalā, kurā balsošana notiek pēc partiju sarakstiem.

Otrajā kārtā Sociāldemokrātu partijai ir 37 kandidāti, konservatīvajai partijai "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" - 33 kandidāti, labēji populistiskajai partijai "Nemunas rītausma" - 13 kandidāti, centriski kreisajai Demokrātiskajai partija "Lietuvas vārdā" un centriski kreisajai Zemnieku un zaļo savienībai - katrai desmit kandidāti, Liberāļu kustībai - deviņi kandidāti, liberālajai Brīvības partijai, centriski labējai partijai "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" un kreisajai Reģionu partijai - katrai trīs kandidāti, liberālajai partijai "Brīvība un taisnīgums" - divi kandidāti, vēl divi kandidāti ir neatkarīgi un viens kandidāts ir no labējās Nacionālās apvienības.

Pirmajā vēlēšanu kārtā sociāldemokrāti jau nodrošinājuši 20 mandātus, konservatīvie – 18 mandātus, "Nemunas rītausma" – 15 mandātus, Demokrātiskā partija "Lietuvas vārdā" un Liberāļu kustība - katra astoņus mandātus, zaļzemnieki-   sešus mandātus, "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība"- divus mandātus, kā arī ievēlēts viens neatkarīgais kandidāts.

Gaidāms, ka pēc vēlēšanām valdības veidošana tiks uzticēta sociāldemokrātu līderei Vilijai Blinkevičūtei, kas ir paudusi vēlmi vienoties par koalīciju ar "Lietuvas vārdā" un zaļzemniekiem. Savukārt "Lietuvas vārdā" līderim ekspremjeram Sauļum Skvernelim ir konflikts ar zaļzemnieku līderi Ramūnu Karbauski, kurš paziņojis, ka zaļzemnieki piekristu koalīcijai, ja valdībā nebūtu Skverneļa, kuru zaļzemnieki 2016.gadā izvirzīja premjera amatam, taču 2021.gadā, kad zaļzemnieki pēc nākamajām vēlēšanām bija nonākuši opozīcijā, viņš izveidoja savu partiju. Tikmēr Skvernelis koalīcijā nevēlas zaļzemniekus, bet kā iespējamos koalīcijas partnerus minējis Liberāļu kustību vai "Nemunas rītausmu", gan izvirzot nosacījumu, ka tās līderim Remiģijum Žemaitaitim, kas pazīstams ar antisemītiskiem izteikumiem, būtu jāmaina retorika. Taču Blinkevičūtei ir noraidoša attieksme pret iespēju ņemt koalīcijā "Nemunas rītausmu".

Līdzšinējā valdošajā koalīcijā bez konservatīvajiem ir arī Liberāļu kustība un Brīvības partija.

Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos.

Balsstiesības ir vairāk nekā 2,3 miljoniem Lietuvas pilsoņu. Pirmajā kārtā vēlētāju aktivitāte bija 52%, bet otrajā kārtā - 41%.