Pasaulē

VIDEO: Polijas pilsētas Zakopanes centrā divi brieži sarīko kautiņu. Šādi dueļi notiek reti pat savvaļā

Jauns.lv

Garāmgājēju video un fotoaparātos tika iemūžināts staltbriežu tēviņu pāris, kas sarīkoja savstarpēju kautiņu rosīgā ielā netālu no Polijas pilsētas Zakopanes centra.

VIDEO: Polijas pilsētas Zakopanes centrā divi brie...

Sestdien soctīklos tipa publicēti videomateriāli, kuros divi brieži viens ar otru saslēdzas ar ragiem Jagelonska ielā Zakopanē, tieši pie pilsētas ūdens atrakciju parka. Automašīnas bija spiestas apstāties, kad dzīvnieku cīņa pārcēlās ceļa vidū, tikmēr garāmgājēji izbrīnīti skatījās.

"Skats, kā rosīgas ielas vidū cīnās ar briežiem, ir diezgan liels pārsteigums," raidorganizācijai TVN sacīja Tomašs Skržidlovskis, zinātnieks, kurš strādā Tatru nacionālajā parkā, kas atrodas blakus Zakopanei, starp kalniem uz Polijas dienvidu robežas ar Slovākiju.

foto: Ekrānuzņēmums
Šādi briežu kautiņi notiek reti pat dabiskos apstākļos.
Šādi briežu kautiņi notiek reti pat dabiskos apstākļos.

"Šobrīd ir riesta [pārošanās] sezona, kas drīz beigsies," viņš piebilda. Šajā laikā brieži [briežu tēviņi] cenšas atbaidīt potenciālos sāncenšus, bet kautiņi notiek reti, pat dabiskos apstākļos. Tas, ka viņi cīnās pilsētas vidū uz ielas, ir pavisam dīvaini.

Skržidlovskis atzīmē, ka šādi dueļi notiek reti, jo tie ir nogurdinoši un dzīvniekiem bīstami, dažkārt pat tie beidzas ar nāvi. "Indivīdi, kas sarīkoja dueli Jagelonska ielā, nav ļoti lieli, bet ar skaistiem ragiem," turpināja zinātnieks.

"Bullis, kas uzvar šādā duelī, sāk vairoties ar veselu baru [briežu mātītēm] noteiktā apvidū – tā tas ir dabā, bet šeit situācija ir citādāka, jo Zakopanē ir ganāmpulki, bet tie nav tik lieli, kādi atrodami mežu platībās," viņš piebilda.

TVN ziņo, ka pēdējos gados Zakopanē tas ir bijis diezgan izplatīts skats, un tagad tas ir tūristu piesaistes objekts. Bet brieži tur redzami reti. Tatru nacionālais parks ir aicinājis cilvēkus netuvoties savvaļas dzīvniekiem.

Pēdējos gados arvien vairāk tiek saņemti ziņojumi par savvaļas dzīvnieku ienākšanu Polijas pilsētu teritorijās. 2022. gadā Zakopane uzstādīja lāču drošas atkritumu tvertnes, lai atturētu dzīvniekus no barības meklēšanas.

Pērn Krakovas pilsēta aicināja iedzīvotājus pārtraukt barot mežacūkas, kuru skaits bija strauji pieaudzis. Polijas galvaspilsētā Varšavā ir fiksēta pieaugoša kuiļu populācija.

Tēmas