Pasaulē
2024. gada 6. septembrī, 03:42

Leģendārā ieroča vārdā nosauktais puika Kolts Grejs, kurš skolā nošāva divus skolniekus un divus skolotājus, - atklāti šokējoši jaunumi

Nils Zālmanis

Jauns.lv

4. septembrī ASV Džordžijas štata Vinderas vidusskolā pusaudzis nošāva divus skolniekus un divus skolotājus, sarīkojot nāvējošāko apšaudi skolā šī štata vēsturē. Kaut gan slepkavošanas motīvi vēl nav skaidri, atklājušās dažas baisas nianses. 

Leģendārā ieroča vārdā nosauktais puika Kolts Grej...

Slepkava, 14 gadus vecais Kolts Grejs, tika dažu minūšu laikā arestēts nozieguma vietā, un varas iestādes jau paziņojušas, ka viņu tiesās kā pieaugušo.

Izrādās, ka viņš skolā bija jauniņais, un tajā bija pavadījis tikai nepilnu mācību dienu. Diena, kad viņš nolēma ieiet vēsturē kā asiņainākais skolu slepkava Džordžijas štata vēsturē, bija viņa pirmā pilnā mācību diena šajā skolā, vēsta "NBC News". Savam noziegumam viņš izmantoja AR-15 stila pusautomātisko šauteni.

Vēl šokējošāk ir tas, ka pagājušā gada maijā Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) viņu bija pratinājis par interneta publikācijām, kurās brīdināts par plānoto apšaudi skolā. Toreiz 13 gadus vecais puišelis noliedza, ka būtu to autors. Tad amatpersonas "brīdinājušas vietējās skolas, lai tās turpinātu novērot subjektu", teikts FIB paziņojumā.

Tiek ziņots, ka arestēts arī Kolta Greja tēvs.

FIB paziņoja, ka toreiz brīdināja vietējos likumsargus par saņemtām anonīmām norādēm, kas attiecas uz "tiešsaistes draudiem pastrādāt šaušanu skolā nenorādītā vietā un laikā", un FIB speciālisti 24 stundu laikā bija noskaidrojuši, ka draudi nāca no Džordžijas štata. Vietējā šerifa vietnieki bija nopratinājuši Koltu Greju un viņa tēvu, kurš apgalvoja, ka mājās ir medību ieroči, bet subjektam nebija iespējams tiem bez uzraudzības piekļūt," paziņoja FIB, norādot, ka tobrīd nebija ticama iemesla veikt arestu vai jebkādu citu papildu akciju vietējā, štata vai federālā līmenī.

Jau ziņots, ka nogalinātās personas ir divi 14 gadus veci skolnieki, kā arī 39 gadus vecs skolotājs un 53 gadus veca skolotāja, kuri abi mācīja matemātiku. Ievainoti deviņi cilvēki, un paredzams, ka viņi izdzīvos.

Jāpiebilst, ka baisu pieskaņu Džordžijas štatā notikušajai skolas apšaudei piešķir slepkavas vārds. Kā zināms, Semjuels Kolts (1814-1862) radīja leģendāros revolverus "Colt", bet viņa 1855. gadā dibinātā kompānija "Colt's Manufacturing Company" 1959. gadā no "ArmaLite" ieguva "AR-15" patentu.

Tas bija šogad 23. apšaudes gadījums ASV skolās 2024. gadā, liecina izdevuma "Education Week" datubāze, šogad šādās apšaudēs nogalināti 11 un ievainoti 38 cilvēki. Līdz šim asiņainākais slaktiņš mācību iestādē mūsdienu ASV vēsturē notika 2007. gada 16. aprīlī, kad 23 gadus vecais korejietis Čo Sun Hui nošāva 32 un ievainoja 17 cilvēkus Virdžīnijas politehniskajā institūtā un štata universitātē.