Tas nav 1. aprīļa jociņš! Čečenu diktators Kadirovs saņem ... Nobela prēmiju. Kas tā tāda un par kādiem "varoņdarbiem" piešķirta?
Ramzans Kadirovs aicina uz "svēto karu" pret Ukrainu (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē

Tas nav 1. aprīļa jociņš! Čečenu diktators Kadirovs saņem ... Nobela prēmiju. Kas tā tāda un par kādiem "varoņdarbiem" piešķirta?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Odiozais Čečenijas diktators Ramzans Kadirovs piektdien saņēma ... Nobela prēmiju. Turklāt par "sasniegumiem", kas izklausās pēc klajas ņirgāšanās — par ieguldījumu Krievijas "specoperācijā" Ukrainā, tradicionālo vērtību aizsardzību, dažādu tautu un religiju saskaņas stiprināšanu.

Tas nav 1. aprīļa jociņš! Čečenu diktators Kadirov...

Tikai maza nianse — tā nav prestižā Alfrēda Nobela prēmija, bet viņa brāļa Ludviga prēmija, un to piešķīra, protams, Krievijā. 

Savā republikā īstu Austrumu despotiju ieviesušais diktators, kuru mēdz dēvēt par "padišahu", saņēma apbalvojumu "par personīgo ieguldījumu speciālās militārās operācijas [kā asiņaino iebrukumu Ukrainā jau divarpus gadus liekulīgi dēvē Krievijā — red.] veikšanā Ukrainā, militārpersonu atbalstīšanā, kā arī par pilsonisko nostāju, starpnacionālās un starpreliģiju vienotības stiprināšanas centieniem un tradicionālo vērtību aizsardzību", vēsta Krievijas mediji.

Savulaik Kadirovs jau izpelnījās dzēlīgas piezīmes par aicinājumu visiem čečeniem un musulmaņiem doties svētajā karā "džihādā" uz Ukrainu un solījumu nežēlot savu un bērnu dzīvību, kamēr pats, manāmi kaut ko salietojies, vervelēja, ērti zvilnot uz dārga dīvāna.

Apbalvojumu Kadirovam pasniedza ne mazāk odiozā Krievijas mākslas vingrošanas federācijas prezidente Irina Vinere, kas pati ir šīs "Nobela prēmijas" laureāte.

Ludvigs Nobels bija zinātnieks, rūpnieks, mecenāts un pasaulslavenās Nobela prēmijas dibinātāja Alfreda Nobela vecākais brālis.

Šī Nobela prēmija tika dibināta Sanktpēterburgā 1888. gadā. "Brāļu Nobelu biedrība" reizi piecos gados piešķīra zelta medaļas par sasniegumiem un pētījumiem zinātnē un tehnikā. Šo balvu pārtrauca pasniegt 1917. gadā pēc boļševiku apvērsuma Krievijā un Nobelu ģimenes uzņēmumu nacionalizācijas. 2005. gadā to atjaunoja tajā pašā gadā dibinātais Ludviga Nobela fonds. Kopš tā laika vairāk nekā 70 cilvēki ir kļuvuši par šīs prēmijas laureātiem, starp kuriem ir pazīstami mākslinieki, mūziķi, dzejnieki, zinātnieki, ārsti, kosmonauti, politiķi un mecenāti. Balva tiek pasniegta mūsdienu izcilām personībām par ievērojamiem profesionāliem sasniegumiem un neapstrīdamiem nopelniem cilvēces labā, teikts prēmijas pasniedzēju vietnē.

Pašreizējās Vladimira Putina diktatūras un agresīvās politikas apstākļos Kadirovs neapšaubāmi "atbilst" šiem kritērijiem.