foto: VIA REUTERS
Aste kājstarpē? Peskovs, kā parasti, kategoriski atsakās komentēt Kadirova izgājienus
Dmitrijs Peskovs gadiem ilgi baidās kaut ko komentēt par Kadirovu
Pasaulē
2023. gada 26. septembris, 17:21

Aste kājstarpē? Peskovs, kā parasti, kategoriski atsakās komentēt Kadirova izgājienus

Jauns.lv

Kā ierasts, Krievijas augstākās amatpersonas, runasvīri un propagandisti drosmīgi izsakās par praktiski jebkuru tēmu, šausta Rietumus, sola nāvi un iznīcību Amerikai, atļaujas nicinošus, pat nacistiskus izteicienus pret Ukrainu vai Austrumeiropas valstīm, bet ir viens cilvēks visā plašajā Krievijā (protams, neskaitot Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu), kuru pat pieminēt uzdrīkstas tikai ar lielu bijību. Un tam ir pamatots iemesls — no šī cilvēka ir bail gan propagandistiem, gan Kremļa amatpersonām.

Tas ir Čečenijas diktators Ramzans Kadirovs, kuram Krievijā ir atļauts praktiski viss, Čečenijā Krievijas likumiem tiek demonstratīvi uzspļauts, bet pat iepīkstēšanās pret viņu draud ar lielām nepatikšanām. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nav izņēmums: katrreiz, kad runa ir par kaut kādu Kadirova šokējošu izgājienu, Peskovs vai nu izliekas par nezinīti ("mūsu rīcībā nav informācijas") vai atbild lakoniski ("mēs nekomentējam").

Šoreiz Peskovs izliekas par beigtu zivi sakarā ar Kadirova publicēto video, kurā viņa dēls Adams sit un spārda kādu jaunu vīrieti, kurš apsūdzēts Korāna dedzināšanā. 

Peskovs uzreiz paziņoja, ka nekādus komentārus nesniegs. "Uzreiz atrunāšu, ka notikumu ar Kadirova dēlu es nekomentēšu." Kādēļ gan tā? "Negribu," skan vienkārša atbilde.

Čečenijas diktators norādīja, ka publicē video, lai kliedētu visas šaubas par to, vai incidents, par kuru pirmo reizi tika ziņots pagājušajā mēnesī, patiešām ir noticis. "Bez pārspīlējuma, jā, es lepojos ar Adama rīcību," viņš sacīja, piebilstot, ka ciena zēnu par "pieaugušo goda, cieņas un savas reliģijas aizstāvības ideālu iegūšanu".

Arestētais Ņikita Žuraveļs par uzbrukumu bija sūdzējies Krievijas cilvēktiesību ombudam, kas pagājušajā mēnesī paziņoja, ka ir nodevuši šo jautājumu kolēģiem Čečenijā.

Savos 15 gados Adams Kadirovs ir slavens bokseris, kurš ringā nekad nav zaudējis. Tiesa, ir nianse, viņa pretinieki pamanās vai nu nesist pretī šim "padišaha" dēlam vai viņu treneri pamanās izmest balto dvieli, tiklīdz Adams tiek pārāk cītīgi apstrādāts.

Jāpiebilst, ka Peskovs vienmēr ar lišķīgu bijību publiski izturējies pret Kadirovu, kuram vienīgajam no Krievijas federālo subjektu vadītājiem ir tiesības izteikties par jebkuru tēmu. Kad pērn Kadirovs par teroristiem nodēvēja cilvēktiesību aizstāvjus, kuri sūdzējās par ārpustiesas slepkavībām un masveida pārkāpumiem Čečenijā, un draudēja pārāk ziņkārīgiem žurnālistiem ar sliktu galu, Peskovam bija maz sakāmā. "Tās ir viņa tiesības, un šo cilvēku tiesības aizstāvēt savu godu," atteica Peskovs. "Ja jums kaut kas Kadirovā nepatīk, jums ir tiesības vēsties tiesā."

Peskova bailēm no Kadirova ir sena vēsture.

Kadirovs par Kasjanovu (ekrānuzņēmums no Kadirova "Instagram")

Kad Kadirovs tālajā 2016. gadā — nieka gadu pēc tam, kad čečeni ar Kadirova  svētību vai pēc viņa pavēles netālu no Kremļa demonstratīvi nošāva Krievijas opozīcijas līderi Borisu Ņemcovu — "par izrunāšanos" (pārāk draudzīgu attieksmi pret opozīciju) piedraudēja nogalināt toreizējo premjerministru Mihailu Kasjanovu, savā "Instagram" kontā publicējot Kasjanova fotogrāfiju snaipera optiskajā tēmeklī un ar parakstu "Kurš nesaprata — sapratīs.", Peskovs publiski izlikās par nezinīti. "Es joprojām neko neteikšu par Kadirovu," bija viss viņa komentārs. Viņš tikai piebilda, ka Kremlī neseko Kadirova "Instagram" kontam, "tādēļ šajā jautājumā jums neko nevaru teikt."

Vēl žēlabaināka bija Peskova reakcija uz pērn janvārī notikušo incidentu Ņižņijnovgorodā, kad čečenu kaujinieki Kadirova uzdevumā demonstratīvi ielauzās dzīvoklī un nolaupīja bijušā Čečenijas Augstākas tiesas tiesneša Saidi Jangulbajeva sievu Zaremu Musajevu, diabēta slimnieci, un bezmaz vai ar maisu galvā aizveda viņu tiesāt uz Čečeniju, cerot šādi "izvilināt" viņas aizbēgušos radiniekus. Toreiz Kadirovs ar saviem rokaspuišiem publiski piedraudēja nogriezt galvu visiem viņas radiniekiem.

"Vispār fantastisks stāsts. Mēs labprātāk neticētu šādiem ziņojumiem bez kaut kāda apstiprinājuma. Pārāk nepatiesības pilnā laikā dzīvojam," tas bija viss, ko šajā sakarā no sevis izspieda Peskovs. Lieki teikt, ka Musajeva joprojām atrodas ieslodzījumā Čečenijā, bet gan Peskovs, gan kaislīgie propagandisti pat neuzdrošinās papīkstēt. Tā drošāk.