Pasaulē
2024. gada 8. augustā, 12:29

Austrālijā iesloga cietumā pasaulslavenu zoologu; viņa zvērības pret suņiem šokēja pat pieredzējušos izmeklētājus un tiesnesi

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pasaulslavenais britu krokodilu eksperts Adams Britons turpmākos 10 gadus un 5 mēnešus pavadīs aiz restēm Austrālijā par noziegumiem, kas sabiedrībai lika šausmās ieplest acis. Viņš gadiem ilgi bija seksuāli izmantojis un līdz nāvei mocījis suņus, savas zvērības filmējot un publicējot internetā.

Austrālijā iesloga cietumā pasaulslavenu zoologu; ...

53 gadus vecais Britons, kurš savulaik sadarbojās ar BBC un “National Geographic”, atzina savu vainu 56 apsūdzības punktos, kas saistīti ar zoofiliju un nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kā arī četros apsūdzības punktos par piekļuvi materiāliem ar cietsirdīgu izturēšanos pret bērniem.

Viņš atzinās, ka filmējis dzīvnieku spīdzināšanu, līdz gandrīz visi mocībās nomira, un filmētos materiālus ar pseidonīmu publicēja internetā. Britona noziegumos ir tik daudz šaušalīgu detaļu, ka medijos par tiem nerakstīja, bet lietas izskatīšanas laikā Austrālijas Ziemeļu teritorijas Augstākā tiesa pat reizēm ieteikusi klātesošajiem ar vājiem nerviem atstāt tiesas zāli.

Britona advokāts gan apgalvoja, ka viņa klienta tieksmi pastrādāt šādas briesmu lietas izraisījusi reta kaite, kas izraisa spēcīgas, netipiskas seksuālas intereses. Pats Britons uzrakstīja tiesai vēstuli, uzņemoties atbildību par savu rīcību un atvainojoties par suņiem nodarītajām ciešanām. "Nekādi vārdi nevar izteikt, cik man ļoti žēl un cik ļoti esmu apkaunots, ne arī padarīt notikušo par nebijušu," viņš rakstīja.

Ieskaitot jau aiz restēm nosēdēto laiku, Britons varēs cerēt uz pirmstermiņa atbrīvošanu 2028. gada aprīlī. Viņam līdz mūža beigām aizliegts būt par jebkuras zīdītāju sugas īpatņa īpašnieku.

Britona zvērības gadiem ilgi palika nepamanītas, līdz kādā viņa publicētajā video tika atrasta norāde. Viņu arestēja 2022. gada aprīlī pēc kratīšanas zoologa Dārvinas īpašumā, kuras gaitā viņa klēpjdatorā atrada bērnu izmantošanas materiālu.

Kaut gan Britons centās, lai video klipos nevarētu atpazīt ne viņu pašu, ne atrašanās vietu, viņu pieķēra, kad policija pēc anonīmas personas norādes pamanīja klipu, kurā viņš mocīja vismaz astoņus suņus, kas gandrīz visi bija kucēni. Viena suņa oranžā pavada bija ar Dārvinas pilsētas nosaukumu, kas uzvedināja uz briesmoņa atrašanās vietu.

Policijas reidā viņa īpašumā atklājās šausmu skati — ne tikai aparatūra ar briesmīgu saturu, bet arī ledusskapī uzglabātas suņu ķermeņa daļas, dīķī peldošs trūdošs kucēna līķis, nogriezta suņa galva. Vairumā gadījumu viņš nomocītos suņus izbaroja krokodiliem.

Lielbritānijā dzimušais zoologs ar doktora grādu pirms vairāk nekā 20 gadiem pārcēlās uz Austrāliju, savas intereses saistot ar krokodiliem. Kā eksperts savā jomā viņš bija ieguvis tādu reputāciju, ka savā īpašumā uzņēma pat leģendāro dabas pētnieku, seru Deividu Atenboro, kurš filmēja savas “Life in Cold Blood” dokumentālās filmas sēriju. Vietējie bija šokēti, uzzinot, kāds nezvērs dzīvojis viņiem blakus, viņu uzskatot par klusu, bet kaislīgu dzīvnieku aizstāvi.

Tomēr izrādījās, ka jau no bērnības Britonam bija sadistiska seksuāla interese par dzīvniekiem. Sarakste slepenās tiešsaistes tērzētavās ar “līdzīgi domājošiem” cilvēkiem atklāja, ka Britons jau 13 gadu vecumā sāka izvarot zirgus. “Kad biju bērns, es sadistiski izturējos pret dzīvniekiem, bet to apslāpēju. Pēdējos gados es atkal tam ļāvos, un tagad es nevaru apstāties. Es nevēlos,” pievienojis smaidiņa ikonu, viņš rakstīja kādā ziņojumā, kas tika uzrādīts tiesā. Vēl vairāk, viņš mudināja arī citus interesentus spīdzināt dzīvniekus, un dalījās pieredzē, kā to labāk izdarīt, vēsta vietējie mediji.

Vismaz pēdējo desmit gadu laikā Britons savu tieksmju apmierināšanai izmantoja gan savus mājas mīluļus, gan panāca, ka arī citi suņu īpašnieki viņam nodod savējos. “Manēji suņi ir ģimene, un man ir ierobežojumi,” viņš skaidroja kādā “Telegram” sarakstē, kas arī tika uzrādīta kā lietiskais pierādījums. “Es slikti izturos tikai pret citiem suņiem... Man nav emocionālas saiknes ar viņiem, tie ir tikai un vienīgi rotaļlietas.” Viņš spīdzināja vismaz 42 suņus, no kuriem 39 nogalināja, liecina tiesas dokumenti. Dzīvniekus viņš mocīja īpaši aprīkotā telpā, kur notiekošo filmēja.

Lietas materiālos ir detalizēti aprakstīti tikai viņa noziegumi 18 mēnešus pirms aresta, taču to apjoms pārsniedz 90 lappuses.