Orbāna atbalstītais Budapeštas mēra kandidāts beidzot atzīst sakāvi vēlēšanās
foto: EPA/Scanpix
Jaunievēlētais Budapeštas mērs Gergejs Karāčoņs
Pasaulē
2024. gada 12. jūlijā, 22:59

Orbāna atbalstītais Budapeštas mēra kandidāts beidzot atzīst sakāvi vēlēšanās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna partijas atbalstītais Budapeštas mēra amata kandidāts piektdien atzinis savu sakāvi, pieliekto punktu nedēļām ilgām juridiskām ķildām par vēlēšanu rezultātiem, saskaņā ar kuriem amatā tika pārvēlēts Gergejs Karāčoņs.

Orbāna atbalstītais Budapeštas mēra kandidāts beid...

Karāčoņs 9.jūnijā notikušajās vēlēšanās uzvarēja Orbāna partijas "Fidesz" atbalstīto kandidātu Dāvidu Vitezi ar nelielu balsu pārsvaru, un Vitezi apstrīdēja vēlēšanu rezultātus, apgalvojot, ka balsu skaitīšanas laikā pieļautas daudzas kļūdas.

Taču nederīgo un pēc tam derīgo balsu pārskaitīšana apstiprināja pašreizējā mēra Karāčoņa pārvēlēšanu amatā. Saskaņā ar jaunākajiem rezultātiem Karāčoņs pārspēja Vitezi ar nieka 293 balsīm.

"Pārskaitīšana nemainīja galīgo rezultātu. Gergejs Karāčoņs uzvarēja vēlēšanās, viņš ir nākamais Budapeštas mērs. Es viņu apsveicu," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja 38 gadus vecais Vitezi, kurš pēdējā brīdī saņēma valdošās partijas "Fidesz" atbalstu.

Saviem vēlētājiem pateicās arī 49 gadus vecais Karāčoņs, kurš pārstāv opozīcijā esošo zaļo partiju "Dialogs".

Apvienojot spēkus, opozīcijas partijas 2019.gadā atņēma valdošajai partijai kontroli pār Budapeštu. Taču pēc graujoša zaudējuma 2022.gada parlamenta vēlēšanās opozīcijas alianse izjuka, un zaļā partija LMP izvirzīja Vitezi mēra amatam.

"Fidesz" pauda atbalstu Vitezi pēc tam, kad tās kandidāts divas dienas pirms vēlēšanām izstājās no cīņas.

Neraugoties uz uzvaru, sagaidāms, ka Karāčoņs saskarsies ar grūtībām savas programmas īstenošanā. Viņu atbalstošā koalīcija, ko veido divas kreisās partijas, kā arī viņa paša pārstāvētie zaļie, papildus mēra amatam ieguva tikai sešas no 33 vietām domē.

Ungārijā pašvaldību vēlēšanas, tostarp Budapeštā, visā valstī notika 9.jūnijā vienlaikus ar Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.