Japānā aizturēts Krievijas pilsonis, kuru tur aizdomās par sankciju apiešanu
foto: ddp / Vida Press
Skats uz Kakunodates pilsētu pavasarī Akitas prefektūrā Japānā.
Pasaulē
2024. gada 10. jūlijā, 12:23

Japānā aizturēts Krievijas pilsonis, kuru tur aizdomās par sankciju apiešanu

Jauns.lv

38 gadus vecs krievu vīrietis Japānā aizturēts aizdomās par ūdens motociklu un citu priekšmetu, kas varētu tikt izmantoti militāriem mērķiem, nelikumīgu izvešanu uz Krieviju.

Japānā aizturēts Krievijas pilsonis, kuru tur aizd...

Šis ir pirmais arests Japānā par neatļautu eksportu uz Krieviju kopš iebrukuma Ukrainā, ziņo "Nikkei".

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Japānas valdība pastiprināja sankcijas pret Krieviju, ieviešot tirdzniecības ierobežojumus. Tika ieviesti liela mēroga ierobežojumi tādu izstrādājumu un luksusa preču importam un eksportam, ko varētu izmantot militāriem mērķiem.

Tomēr bieži tika novērots, ka "sankciju apiešana" tika veikta, slēpjot eksportu uz Krieviju un izmantojot trešās valstis.

Krievu vīrietis tiek turēts aizdomās par to, ka 2023. gada janvārī, nesaņemot ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības ministra atļauju, uz Krieviju caur Dienvidkoreju eksportēja peldlīdzekļus, kuģu dzinējus un lietotus motociklus kopumā aptuveni 43 miljonu jenu vērtībā, uz kuriem attiecās tirdzniecības ierobežojumi.

Pēc izmeklētāju domām, krievs, kurš ir Osakas kompānijas "Astrade" pārstāvis, sāka eksportēt preces uz Dienvidkoreju pēc tam, kad tika pastiprināta eksporta kontrole uz Krieviju. Policija izmeklē lietu, jo uzskata, ka uzņēmums mēģināja slēpt savus darījumus ar Krievijas klientiem.

Kā liecina informācija uzņēmuma mājaslapā, "Astrade" dibināta 2010. gadā. Tā nodarbojas ar japāņu preču tirdzniecību, piemēram, pārtiku, patēriņa precēm un lietotām automašīnām, un tiek ziņots, ka tā veic tiešo tirdzniecību uz Krieviju, Kazahstānu un Baltkrieviju.

Japānas sankcijas pret Krieviju

Japāna ir noteikusi virkni sankciju pret Krieviju, reaģējot uz tās 2022. gada iebrukumu Ukrainā. Tokija ir aizliegusi uz Krieviju eksportēt vairākas preces, piemēram, pusvadītājus, augsto tehnoloģiju iekārtas un luksusa preces. Valsts arī aizliedza ievest noteiktas Krievijas preces, piemēram, jūras veltes un kokmateriālus.

Japāna arī iesaldēja vairāku Krievijas banku un organizāciju aktīvus. Tā arī aizliedza Japānas uzņēmumiem veikt darījumus ar noteiktiem Krievijas uzņēmumiem.

Jūnija vidū Japāna ieviesa jaunas sankcijas pret Krievijas Federāciju. Kopumā sarakstā tika iekļauti 11 cilvēki un 42 uzņēmumi.