Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Iesaucamo sarakstā jau no 17 gadiem – Lietuvā izmaiņas obligātā dienesta kārtībā
foto: Edija Pālens/LETA
Jau 17 gadu vecumu sasniegušajiem jauniešiem, kuri būs iekļuvuši iesaucamo sarakstā, būs jāveic veselības pārbaude, un, ja viņi būs formā, viņi dienestā dosies tikai pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.
Pasaulē

Iesaucamo sarakstā jau no 17 gadiem - Lietuvā izmaiņas obligātā dienesta kārtībā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lietuvas parlaments ir pieņēmis reformu, kas ievieš izmaiņas kaimiņvalsts obligātā militārā dienesta sistēmā. Nu iesaucamo sarakstā būs jau 17 gadus veci jaunieši.

Iesaucamo sarakstā jau no 17 gadiem – Lietuvā izma...

Lietuvas Seimā par izmaiņām nobalsoja 85 deputāti, trīs bija pret. Saskaņā ar pieņemtajām izmaiņām militārajā dienestā iesauks jauniešus vecumā no 18-22 gadiem, kuri beiguši skolu. Patlaban iesauc puišus vecumā no 18-23 gadiem. Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem zēniem, kuri sasnieguši 17 gadu vecumu mēneša laikā būs jāsazinās ar atbildīgo iestādi un jāiesniedz saziņas uzturēšanai nepieciešamie dokumenti un dati - e-pasta adrese, faktiskās dzīvesvietas adrese un tālruņa numurs.

Šo vecumu sasniegušajiem jauniešiem, kuri būs iekļuvuši iesaucamo sarakstā, būs jāveic veselības pārbaude, un, ja viņi būs formā, viņi dienestā dosies tikai pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Tāpat likums paredz iespēju dienestu veikt tiem, kuri to vēlas, bet veselības stāvokļa dēļ nav iesaucami. Par viņu dienesta ilgumu un formu lems bruņoto spēku vadība. Izmaiņu izskatīšanas laikā daudz tika runāts par iespējām atlikt dienestu, ja ir plāni studēt augstskolā.

Lietuvas Aizsardzības ministrija ierosināja, ka mācības vairs nebūtu jāuzskata par izņēmumu, kas pieļauj dienesta pārcelšanu, taču šādas izmaiņas netika pieņemtas. Izmaiņas paredz arī dienesta diferencēšanu pēc ilguma: jauniešiem būtu iespēja izvēlēties trīs, sešus vai deviņus mēnešus.

Parlamentā atbalstu guvusī reforma, ja to parakstīs prezidents, stāsies spēkā pa posmiem - no šā gada jūlija līdz 2026. gada sākumam. Lietuvas Seims pagājušajā nedēļā apstiprināja grozījumus, kas paredz palielināt iesaucamo limitu no 4240 līdz 7040 gadā.

Bruņotie spēki lēš, ka katru gadu līdz pat 7000 jauniešu beidz mācības un ir pietiekami piemēroti dienestam. Plāni reformēt iesaukšanu armijā Lietuvā tika paziņoti pērn februārī, bet augustā un decembrī reģistrēti un valdībā apstiprināti likumprojekti. Šobrīd Lietuvas armijā ik gadu tiek iesaukti aptuveni 4000 cilvēku.

Kā ir Latvijā?

Tikmēr Latvijā Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likums nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim – vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka VAD brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsoņi – vīrieši un sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu uzsāka 2023. gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata. Savukārt 2024. gada 23. janvārī pirmo reizi norisinājās valsts aizsardzības dienesta kandidātu atlase pēc nejaušības principa.

2024. gada 31. maijā militārajā bāzē "Ādaži" notika svinīgā izlaiduma ceremonija, kurā aizsardzības ministrs Andris Sprūds, valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ministru prezidente Evika Siliņa sveica 245 valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīrus, kuri noslēdza 11 mēnešu ilgo dienestu.

Arī turpmākajos iesaukumos Latvijas pilsoņi tiek aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču, nepieciešamības gadījumā, trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks pēc nejaušības principa, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.