foto: Ekrānuzņēmums
ASV Pārstāvju palāta apstiprina palīdzības paketes nosūtīšanu Ukrainai
ASV Pārstāvju palāta.
Pasaulē
2024. gada 20. aprīlis, 21:06

ASV Pārstāvju palāta apstiprina palīdzības paketes nosūtīšanu Ukrainai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Amerikas Savienoto Valstu Pārstāvju palāta apstiprinājusi likumprojektu, kas paredz palīdzības nosūtīšanu Ukrainai, Izraēlai un Taivānai 95 miljardu ASV dolāru apmērā.

No kopējās summas - 95 miljardiem dolāru -, ko paredz šī pakete, Ukrainai paredzēts atvēlēt 61 miljardu, tai skaitā 23 miljardi tiks novirzīti munīcijas krājumu paplašināšanai. 26 miljardi dolāru tiks nosūtīti Izraēlai, tai skaitā 9,1 miljards dolāru valsts humānajām vajadzībām, bet 8,12 miljardi dolāru tiks novirzīti Indijas un Klusā okeāna reģionam.

"Esmu pateicīgs Amerikas Savienoto Valstu Pārstāvju palātai, abām iesaistītajām pusēm un spīkeram Maikam Džonsonam par lēmumu, kas virzīs vēsturi uz pareizā ceļa. Demokrātija nepazudīs tik ilgi, kamēr Amerika palīdzēs to nosargāt. Pieņemtais likumprojekts ļaus izglābt tūkstošiem dzīvību un palīdzēs abām mūsu valstīm kļūt stiprākām. Mieru un drošību šajā gadījumā var panākt tikai ar spēku. Mēs ceram, ka likumprojekti tiks atbalstīti Senātā un nosūtīti uz prezidenta Baidena galda. Paldies, Amerika!" vēsta Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Lieliska diena brīvajai pasaulei, lieliska diena Ukrainai," paudis Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs, "šis balsojums veicina drošību Eiropā un eiroatlantiskajā telpā. Paldies!"

"Liels paldies, Amerika, un turpināsim sniegt atbalstu Ukrainai pret Krievijas agresiju," piebalso ārlietu ministre Baiba Braže, uzsverot, ka vēl jāsagaida Senāta apstiprinājums, lai militārā palīdzība ātri sasniegtu Ukrainu.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) uzsver, ka Ukrainas karavīriem un civiliedzīvotājiem tik sarežģītajā laikā šis ir kritiski svarīgs lēmums.

Daži republikāņi pret palīdzību Ukrainai kategoriski iebilst, bet daži norāda, ka ASV šādu palīdzības sniegšanu citām valstīm nevar atļauties, ņemot vērā ASV pieaugošo valsts parādu 34 triljonu dolāru apmērā. Republikāņu pārstāvji arī vairākkārt ierosinājuši no amata gāzt Pārstāvju palātas spīkeru Maiku Džonsonu, kurš amatā stājās oktobrī pēc tam, kad no amata tika gāzts viņa priekštecis Kevins Makartijs.

Neparastajā četru likumprojektu paketē ir iekļauti arī līdzekļi Izraēlai, drošības palīdzība Taivānai un sabiedrotajiem Indijas un Klusā okeāna reģionā, kā arī pasākumi, kas ietver sankcijas, draudus aizliegt Ķīnai piederošo sociālo mediju lietotni "TikTok" un iespējamu konfiscēto Krievijas aktīvu nodošanu Ukrainai. Pēc Pārstāvju palātas apstiprinājuma likumprojektiem, tie tiks nosūtīti Senātam kā vienota pakete.