foto: Pavlo Bahmut/SIPA
Krievijas flotes murgs. Kā darbojas ukraiņu jūras drons "Magura V5"
Karavīrs demonstrē Ukrainā ražoto jūras dronu "Magura V5".
Pasaulē
2024. gada 18. aprīlis, 18:22

Krievijas flotes murgs. Kā darbojas ukraiņu jūras drons "Magura V5"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Ukrainā pirmo reizi tika demonstrēts Ukrainā ražots jūras drons "Magura V5". Ar tā palīdzību Ukrainas aizsardzības spēki Melnajā jūrā efektīvi iznīcina Krievijas floti.

2022. gada novembrī Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Ukraina plāno izveidot dronu floti. Jau 2023. gada jūlijā Turcijā "International Defence Industry Fair" izstādē pirmo reizi tika prezentēts Ukrainas drons "Magura V5". Toreiz par dronu pastāstīja CNN reportāžā, kas bija "Magura V5" pirmā publiskā "parādīšanās".

Izstrādātājs "SpecTehnoEkport" norāda, ka Ukrainas jūras drons ir daudzfunkcionāls. Tas var veikt izlūkošanas, novērošanas, patrulēšanas, jūras drošības, meklēšanas un glābšanas, pretmīnu un kaujas misijas. "Magura V5" ir manevrējams drons, un var slepeni pārvietoties pateicoties tā hidrodinamiskajam korpusam.

"Defense Express" analītiķi atzīmē, ka acīmredzot nav nepieciešamas īpaši aprīkotas vietas, lai palaistu dronu. Militāristi to demonstrēja 13. aprīlī, palaižot dronu no krasta. Starp galvenajiem raksturlielumiem ir garums - 5,5 metri, kopējais svars - tūkstotis kiloņūtonu, kravnesība (acīmredzot runa par sprāgstvielām) - 300 kg, darbības rādiuss - līdz 800 kilometri, maksimālais ātrums - 78 kilometri stundā.

Drons "Magura V5" tiek aktīvi izmantots Krievijas flotes iznīcināšanai. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde pavēstīja, ka ar drona palīdzību iznīcināti vai bojāti izlūkošanas kuģis "Ivan Hurs", desantkuģi "Akula" un "Serna", raķešnesējs "Ivanovec", lielais desantkuģis "Cezar Kuņikov" un patruļkuģis "Sergej Kotov".

13. aprīlī drona prezentācijas un palaišanas laikā stratēģiskās rūpniecības ministrs Aleksandrs Kamišins atzīmēja, ka Ukraina ir unikāla valsts, kas bez savas vērienīgās flotes tik un tā iznīcina pretinieka kuģus.

"Šis ir labs piemērs tam, kā Ukraina ar savu inovatīvo pieeju atrisināja problēmu, kas noteikti kļūs par vienu no svarīgākajiem stāstiem. Kad mēs, bez savas flotes, visu Krievijas Melnās jūras floti vispirms izraidījām no Krimas, bet pēc tam sākām to nogremdēt, kur tai arī ir vieta," atzīmēja Kamišins.