Pasaulē
2024. gada 25. marts, 13:29

Lejot "krokodila asaras" par koncertzāles terora akta upuriem, Putins apžēlojis divus reti cietsirdīgas bandas locekļus, kas slepkavoja pat mazus bērnus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kamēr publiski Krievijas diktators Vladimirs Putins lej krokodila asaras par Piemaskavas “Crocus City Hall” koncertzālē 22. martā teroristu nogalinātājiem cilvēkiem un sola bargi sodīt teroristus, notikušajā vainojot Ukrainu, viņš apžēlojis divus noziedzniekus, kuri savulaik darbojās bandā, kas ar savu īpašo nežēlību šokēja visu Krieviju.

Par ko tad Kremļa saimnieks bija tik iejūtīgs pret šādiem nezvēriem, kuri noslepkavoja neskaitāmus cilvēkus un nežēloja pat mazus bērnus? Pareizi, šie nezvēri savus "talantus" lika lietā Putina sarīkotajā iebrukumā Ukrainā.

Atsaucoties uz informētu personu spēka struktūrās, portāls 161.ru vēsta, ka ar Putina rīkojumu par piedalīšanos “specoperācijā” apžēloti bēdīgi slavenās Capku bandas locekļi Vjačeslavs Rjabcevs un Andrejs Bikovs.

Abiem tiesa savulaik bija piespriedusi 20 gadu ieslodzījumu, taču Putina “zibenskara” izgāšanās un pastāvīgā nepieciešamība pēc jaunas lielgabalgaļas viņiem pavēra ceļu uz brīvību, jo līdz 2023. gada jūnijam Kremļa labvēlību baudījušā bijušā Putina pavāra Jevgēņija Prigožina algotņu grupējums “Vagner” savus kaujiniekus aktīvi vervēja kolonijās un cietumos. Informētā persona izteikusies, ka pirmais karot bija pieteicies Rjabcevs, kuram palīdzēja nokļūt Ukrainā, jo viņš bija sadarbojies ar izmeklētājiem.

Paša Prigožina liktenis nebija tik saulains. Pēc neveiksmīgā dumpja pret Putinu 2023. gada 23. jūnijā viņš nodzīvoja tikai divus mēnešus un tika aviokatastrofā likvidēts kopā ar savu labo roku Dmitriju Utkinu un pārējiem "Vagner" vadītājiem.

Pašlaik Rjabcevs netraucēti dzīvo Krasnodaras novadā, bet Bikovs ārstējas pēc ievainojuma frontē.

Nesen Putins paziņoja, ka "specoperācijas" veterāniem ir jākļūst par Krievijas jauno eliti.

Jāpiebilst, ka šā gada martā Krievijas Valsts dome pieņēma likumu, kas atbrīvo no kriminālatbildības personas, kuras noslēgušas līgumu par dienestu Krievijas armijā “specoperācijas” laikā.

Ar ko Capku banda ieguva savu šaušalīgo slavu?

Sergeja Capka vadītā banda daudzus gadus terorizēja Krievijas dienvidu Krasnodaras novada iedzīvotājus, bāzējoties Kuščovkas staņicā. Tā ilgstoši nodarbojās ar savu noziedzīgo rūpalu un nesmādēja pat slepkavības, to darot pilnīgi nesodīti, pateicoties plašiem sakariem ar Krievijas tiesībsargājošām iestādēm un specdienestiem, līdz pastrādāja tik briesmīgu noziegumu, ko nespēja noklusināt pat viņu augsta ranga labvēļi — 2010. gada 4. novembrī Kuščovkas ciemā “capkieši” sarīkoja slaktiņu kāda vietējā uzņēmēja mājā, nogalinot 12 cilvēkus.

Slepkavas nežēloja ne vecus, ne jaunus, ne sievietes, ne mazus bērnus. Viņi aukstasinīgi, ar sevišķu cietsirdību nogalināja arī četrus bērnus, visjaunākajam upurim — namatēva mazmeitiņai Amirai bija tikai deviņi mēneši, vēl diviem bija tikai divi un pieci gadi. Savus upurus “capkieši” gan šāva, gan dūra, gan žņaudza. Pēc tam nogalināto ķermeņus viņi sakrāva kaudzē, turklāt Amira vēl bija dzīva un raudāja. Tas neliešus neatturēja, viņi visus aplēja ar benzīnu un sadedzināja. Pēc tam slepkavas devās uz vietējo kafejnīcu, atzīmēt veiksmīgu operāciju.

Pašā slepkavībā piedalījās pats barvedis Sergejs Capoks un vairāki viņa bandas locekļi, tostarp Putina apžēlotais Andrejs Bikovs. Savukārt Rjabcevs izmeklētājiem vēlāk stāstīja, ka pirms tam speciāli sev iešāva, lai varētu nepiedalīties plānotajā slaktiņā, un vienojās ar izmeklētājiem.

Sergejs Capoks (ekrānuzņēmums no "X")

2013. gadā Sergejam Capkam, Vladimiram Aleksejevam un Igoram Černiham piesprieda mūža ieslodzījumu, pārējie saņēma 20 un 19 gadu ieslodzījumu. 2014. gada 4. jūlijā kamērā pakārās Černihs, 7. jūlijā 38 gadu vecumā nomira Capoks, oficiālā versija akūta sirds nepietiekamība. Vēl divi “capkieši” izdarīja pašnāvību jau 2011. gadā.

Toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, premjerministrs Putins solīja, ka ripos atbildīgo amatpersonu galvas, tiesa, represijas skāra vidējā un zemā ranga ierēdņus. Lielo priekšnieku karjeras necieta: Krasnodaras novada gubernators Aleksandrs Tkačovs 2015. gadā kļuva par Krievijas lauksaimniecības ministru, iekšlietu ministrs Rašids Nurgalijevs 2012. gadā — par Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieku, Izmeklēšanas komitejas vadītājs Sergejs Bastrikins joprojām ir savā amatā un aktīvi cīnās ar jebkādām politiskās opozīcijas izpausmēm, ģenerālprokurors Jurijs Čaika savu amatu saglabāja līdz pat 2020. gadam.