foto: AP/Scanpix
Īlona Maska "X" uz brīdi apturējis Navaļnija atraitnes konta darbību
Jūlija Navaļnija Briselē uzrunā ES ārlietu ministrus
Pasaulē
2024. gada 20. februāris, 15:51

Īlona Maska "X" uz brīdi apturējis Navaļnija atraitnes konta darbību

Jauns.lv

Pasaules bagātākajam cilvēkam Īlonam Maskam piederošais sociālais tīkls “X” otrdien apturēja pirms dažām dienām Krievijas kolonijā mirušā opozicionāra Alekseja Navaļnija atraitnes Jūlijas kontu. Pēc kāda laika konta darbība atjaunojās.

“Konta darbība ir apturēta” liecina “X” paziņojums ar piebildi ““X” aptur kontus, kas pārkāpj mūsu noteikumus”.

Navaļnija atraitne “X” kontu bija izveidojusi 19. februārī un diennakts laikā uz to parakstījās vairāk nekā 90 tūkstoši cilvēku. Sociālā tīkla lietotāji tajā dienā konstatēja, ka Navaļnijas kontam ir noteikts ierobežojums — tas nozīmēja, ka viņas tvītus varēja redzēt tikai ar tiešām saitēm, bet komentāros vai citātos viņas vēstījumi neparādījās.

Tajā dienā viņa publicēja paziņojumu, kurā solīja turpināt vīra darbu, un apgalvoja, ka viņu nogalināja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, un zina, “kāda tieši iemesla dēļ”. Viņa solīja, ka drīzumā politiķa līdzgaitnieki drīz par to pastāstīs un precīzi nosauks nozieguma tiešo izpildītāju vārdus.

Tomēr pēc dažām stundām viņas konts atkal ir kļuvis aktīvs.

Tikmēr Krievijā turpinās viņa radu un atbalstītāju cīņa par mirušā opozicionāra līķa atgūšanu. Krievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāvji informēja advokātus un Alekseja Navaļnija māti, ka Navaļnija līķis nosūtīts uz ķīmisko ekspertīzi un pārbaudes ilgšot 14 dienas.

Kā jau ziņots, Krievijas Federālais sodu izpildes dienests 16.februārī ziņoja, ka kolonijā Jamalas-Ņencu autonomajā apgabalā miris Krievijas politiķis Aleksejs Navaļnijs. 17. februāra rītā Navaļnija māte ieradās soda izciešanas vietā “IK-3” Harpā un saņēma paziņojumu par viņa nāvi. Kolonijas vadība  ziņoja, ka Navaļnija līķis atrodas Salehardas pilsētas morgā. Kad tur ieradās politiķa māte, viņai paziņoja, ka līķa nav.

Izmeklēšanas komiteja atteicās nodot līķi radiniekiem, kamēr nav pabeigta pārbaude. Kā sacīja tiesu medicīnas eksperte Olga Fatejeva, izmeklēšanas iestādes dažkārt neļauj atdot līķi piederīgajiem gadiem ilgi. Pašlaik Navaļnija līķis, domājams, atrodas Salehardas pilsētas klīniskās slimnīcas morgā, raksta “Novaya Gazeta Europe”, atsaucoties uz avotu.

Sākotnēji Harpas cietuma pārstāvji apgalvoja, ka Navaļnijs nomiris no pēkšņas nāves sindroma.

Jau ziņots, ka 2020. gada 20. augustā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) aģenti mēģināja viņu noindēt ar nervu paralītisko vielu "Novičok", un viņam kļuva slikti lidojumā no Tomskas uz Maskavu. Pēc lidmašīnas avārijas nosēšanās Omskā, viņu vairākas dienas turēja vietējā slimnīcā, līdz Putins ļāva aizvest ārstēšanai uz Vāciju. Šajā laikā Krievijas amatpersonas un propagandisti sacentās asprātībā par Navaļnija pēkšņās saindēšanās iemesliem, taču nekad neatzina savu vainu viņa noindēšanas mēģinājumā.

2021. gada 17. janvārī Navaļnijs atgriezās Krievijā, viņa reisu speciāli nosēdināja citā Maskavas lidostā, lai varētu bez viņa atbalstītāju klātbūtnes uzreiz arestēt.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014. gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu. 2022. gada gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023. gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu" un "terorismu". Vienlaikus tika iznīcināts viņa vadītais Korupcijas apkarošanas fonds, par "ekstrēmistiem" un "teroristiem" pasludinot tā darbiniekus un atbalstītājus. Lielā mērā Putina žulti izraisīja Navaļnija organizācijas izveidotā dokumentālā filma par naudas kārē apsēstā diktatora pasakainajām bagātībām un ... savdabīgo gaumi, kuras publicēšanas laiks sakrita ar Navaļnija atgriešanos. Šai filmai bija vairāk nekā simts miljonu skatījumu.

Pagājušā gada decembra beigās viņu pārveda uz īpašā režīma koloniju Tālajos Ziemeļos, un gluži kā iepriekš cietumā turpināja regulāri iesēdināt soda izolatorā.

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs (1976-2024)

Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs, atrodoties ieslodzījumā, miris, piektdien paziņojusi vietējā ieslodzījumu vietu (ФСИН) vietu pārvalde. Trešdien Navaļnija preses sekretāre ...

gallery icon