foto: ddp/CTK / Vida Press
Attaisnots krāpniecībā apsūdzētais bijušais Čehijas premjerministrs Babišs
Babišs tika apsūdzēts divu miljonu eiro izkrāpšanā no ES, saņemot subsīdijas lauku īpašumam "Stārķu ligzda".
Pasaulē
2024. gada 14. februāris, 18:43

Attaisnots krāpniecībā apsūdzētais bijušais Čehijas premjerministrs Babišs

Jauns.lv / LETA

Atkārtoti attaisnots apsūdzībās par Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izkrāpšanu apsūdzētais bijušais Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs.

Prāgas municipālā tiesa aizvadītā gada janvārī attaisnoja Babišu apsūdzībās par divu miljonu eiro izkrāpšanu no ES. Septembrī zemākās instances spriedumu atcēla Prāgas apelāciju, tomēr lieta tika nodota atkārtotai izskatīšanai.

Babišs tika apsūdzēts divu miljonu eiro izkrāpšanā no ES, saņemot subsīdijas lauku īpašumam "Stārķu ligzda". Īpašums piederēja Babiša biznesa konglomerātam "Agrofert", kura sastāvā ir aptuveni 250 uzņēmumi.

Lai varētu saņemt vidējiem un maziem uzņēmumiem paredzētās subsīdijas, objekts tika nodots Babiša ģimenes locekļu šķietamā īpašumā, bet vēlāk tas atkal tika pārņemts "Agrofert" īpašumā.

Babiša biznesa impērija nepamatoti saņemtās subsīdijas jau ir atmaksājusi, tomēr Babišs, kurš laikā no 2017.gada līdz 2021.gadam, ieņēma premjerministra amatu, savu vainu kategoriski noliedz un apgalvo, ka apsūdzības esot politiski motivētas.

Prokuratūra trešdien pieprasīja Babišam trīs gadu nosacītu cietumsodu un naudassodu.

Tomēr Prāgas municipālās tiesas tiesnesis Jans Sots atzina, ka Babiša nodarījums neesot krimināli sodāms.

Pēc 2021.gadā notikušajām parlamenta vēlēšanām Babibiša vadītā populistiskā "Neapmierināto pilsoņu akcijai" (ANO) nonāca opozīcijā.

Šobrīd saskaņā ar aptaujām ANO ir vispopulārākā partija Čehijā.