Pasaulē
2024. gada 9. februāris, 06:38

Avdijivkas māju pagrabos joprojām ir cilvēki, kurus šobrīd nav iespējams evakuēt

Jauns.lv

Avdijivkas sagrauto māju pagrabos joprojām ir civiliedzīvotāji, taču viņus vēl nav iespējams glābt, atklāj Avdijivkas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Barabašs.

Situācija Avdijivkā

Kā sacīja Barabašs, situācija pilsētā ir ļoti sarežģīta un saspringta. Pēdējās diennakts laikā vien 7. februārī ienaidnieks veica vairāk nekā 50 masīvus uzbrukumus teritorijai un aptuveni 30 aviācijas bumbu uzbrukumus.

Kopš gada sākuma teroristi pilsētai veikuši vairāk nekā 800 aviācijas bumbu uzbrukumus, izraisot milzīgus postījumus.

"Katru dienu pilsēta tiešām mainās pa stundām. Diemžēl ienaidnieks vērš spiedienu no visām pusēm. Nav tādas pilsētas daļas, kas būtu vairāk vai mazāk mierīga. Viņi veic triecienu ar ļoti lieliem spēkiem. Pagaidām laikapstākļi viņiem neļauj izmantot tehniku, taču mēs saprotam, ka, ja uznāks sals, tad tiks iesaistīta arī tehnika, un tad būs daudz grūtāk," piebilda Barabašs.

foto: AFP/Scanpix
Cilvēki žāvē veļu frontes pilsētā Avdijivkā. 2023. gada 4. aprīlis.

Cilvēki paliek māju pagrabos

Pilsētas militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Barabašs, ka pilsētā vairs nav nevienas ēkas, kas nebūtu cietusi. Nav nevienas ēkas, kas varētu nedaudz aizsargāt cilvēku dzīvības, jo ienaidnieks galvenokārt izmanto KAB-500.

"Daudzstāvu ēkas sabrūk kā kāršu namiņi, un ļoti bieži cilvēki šajos pagrabos paliek zem drupām, un diemžēl mēs nevaram viņus no turienes dabūt ārā," sacīja Barabašs.

Cilvēku dzīve kara pārņemtajā Avdijivkā

Lai gan Avdijivkā jau vairākus mēnešus norit smagas cīņas, pilsētā vēl palikuši arī civiliedzīvotāji, kuri cenšas sadzīvot ar kara šausmām.

gallery icon

8. februāra rītā pilsētā joprojām ir 941 civiliedzīvotājs. Vakar drošības apsvērumu dēļ evakuācija no pilsētas nenotika - ienaidnieks spēcīgi apšaudīja ceļu.

"Diemžēl paliek arvien mazāk cilvēku, kas mums palīdz evakuācijā. Bez "Baltā eņģeļa", policijas un militārās pārvaldes pārstāvjiem ir arī zināms brīvprātīgo loks, puiši, kas mums palīdz evakuācijā," atzīmēja Barabašs.

Avdijivkā pirms kara dzīvoja 33 000 cilvēku.

Cīņas par Avdijivku

Kopš oktobra sākuma Krievijas karavīri turpinājuši aktīvus uzbrukumus Avdijivkas apkārtnē. Viņi cenšas aplenkt pilsētu un to ieņemt.

Vienlaikus ukraiņu aizstāvji notur aizsardzības līniju un ienaidniekam rada milzīgus zaudējumus. Kā norādīja Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirilo Budanovs, pēdējā laikā ievērojami pieauguši Krievijas okupantu zaudējumi mēģinājumos ieņemt Avdijivku. Bet konkrētus skaitļus viņš nenosauca.

Avdijivkas ieņemšana krieviem būtu svarīga uzvara, ko cildināt medijos pilna mēroga kara otrajā gadadienā un pirms gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Ukrainas karavīru sadzīve lauka hospitālī pie Avdijivkas

Krievijas zaudējumi uzbrukumā Ukrainas pilsētai Avdiivkai, visticamāk, būs vieni no šī gada lielākajiem zaudējumiem, ko Krievija cietusi šogad Ukrainā, paziņoja ...

gallery icon