foto: Vida Press
"Apple" kļuvis par kara sponsoru, samaksājot Krievijai gandrīz 13 miljonu eiro lielu soda naudu
"Apple" logo.
Pasaulē
2024. gada 23. janvāris, 15:22

"Apple" kļuvis par kara sponsoru, samaksājot Krievijai gandrīz 13 miljonu eiro lielu soda naudu

Jauns.lv

Krievijas tiesa ir nolēmusi, ka "Apple" ir ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo stāvokli tirgū, izmantojot "App Store", kā rezultātā tehnoloģiju gigantam tika uzlikts vēl viens naudas sods.

Pēc tam, kad Maskavas tiesa atzina, ka ASV tehnoloģiju gigants, iespējams, ļaunprātīgi izmantojis savu dominējošo stāvokli tirgū, izmantojot lietotņu veikalu, "Apple" ir samaksājis Krievijai naudas sodu 1,18 miljardu rubļu (aptuveni 12,56 miljonu eiro) apmērā, pirmdien paziņoja Krievijas pretmonopola aģentūra FAS.

Tas notika pēc novembra sprieduma, kurā konstatēts, ka "Apple" ir aizliedzis lietotņu izstrādātājiem informēt klientus par alternatīvām maksājumu iespējām ārpus "App Store".

Maksājums nonāks tieši Krievijas budžetā, stiprinot Kremļa līdzekļus laikā, kad prezidenta Vladimira Putina valdība vāc līdzekļus, lai atbalstītu nepieredzētus aizsardzības izdevumus saistībā ar notiekošo karu Ukrainā, kā ziņo "Financial Times".

Šī nav pirmā reize, kad "Apple" ir samaksājis Krievijai naudas sodu. FAS 2023. gada februārī paziņoja, ka "Apple" samaksājis 11,1 miljona eiro naudas sodu, apsūdzot to dominējošā stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā mobilo lietotņu tirgū.

Arī citi rietumu tehnoloģiju uzņēmumi, piemēram, "Google", pēdējos gados ir samaksājuši sodanaudas FAS pasākumu rezultātā. 

Turklāt Rietumu sankcijas, ko izraisīja kara sākums Ukrainā, lika daudziem tehnoloģiju uzņēmumiem pamest Krieviju. Tādi uzņēmumi kā "Intel", "Samsung" un "IBM" ir starp tiem, kas apturēja savu uzņēmējdarbību šajā valstī.

Drīz pēc kara sākšanās 2022. gadā "Apple" pārtrauca savu fizisko produktu pārdošanu Krievijā, taču tās "App Store" un atsevišķi abonēšanas pakalpojumi joprojām ir aktīvi. Tā paša gada beigās "Apple" atteicās no sava biroja Maskavas centrā, lai gan tai ir divas juridiskas personas, kas turpina darboties šajā valstī.

"Apple" vēl nav publiski komentējis jaunāko maksājumu.