Pasaulē
2023. gada 22. decembris, 13:17

Prigožina iznīcināšanu ar "Putina svētību" esot izplānojis Patruševs

Jauns.lv

Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs it kā devis pavēli nogalināt "Vagner" algotņu grupējuma līderi Jevgēņiju Prigožinu, vēsta "The Wall Street Journal" (WSJ). Medijs atsaucas uz saviem avotiem Rietumu izlūkdienestos un kādu bijušo Krievijas izlūkdienesta darbinieku.

Prigožina vadītais, ar Krievijas cietumniekiem papildinātais militārais grupējums kļuva par būtisku Krievijas kara mašīnas daļu, ilgu laiku veltot Bahmutas okupēšanai, kas beigās noveda arī pie pilsētas iznīcināšanas.

Pieaugošā spriedze starp algotņu grupējuma vadītāju un Krievijas aizsardzības ministriju lika Prigožinam 2023. gada jūnijā Krievijā izmēģināt roku dumpja organizēšanā.

Prigožina "maršu uz Maskavu" šī gada vasarā ar interesi vēroja visa pasaule:

Uz ielām Rostovā pie Donas - kara tehnika. Prigožins draud gāzt Krievijas militāro vadību. 2023. gada 24. jūnijs

gallery icon

Tas gan beidzās ļoti pēkšņi un netālu no galapunkta, pēc tam, kad baltkrievu diktators Aleksandrs Lukašenko it kā panāca, lai Putins ļautu Prigožinam un viņa spēkiem doties uz Baltkrieviju.

Kā zinām, Prigožins un viņam pietuvinātie komandieri tika nogalināti augustā, kad gaisā eksplodēja viņa lidmašīna.

Nebija daudz tādu, kuri šaubījās, ka šis incidents ir Kremļa pirksts.

Avoti WSJ atklāja, ka tieši Nikolajs Patruševs, viena no Krievijas līdera Vladimira Putina tuvākajiem uzticības personām, Prigožinu jau sen uztvēra kā apdraudējumu Kremlim.

Patruševs neesot atbalstījis Prigožina bravūrīgo attieksmi un kritiku Krievijas Aizsardzības ministrijas virzienā.

Pēc nenotikušā dumpja un Prigožina došanās uz Baltkrieviju, saskaņā ar WSJ avotiem, Patruševs apņēmies nokārtot, ka "nodevējs" tiek sodīts, un izstrādājis plānus, kā to panākt.

Putins, saskaņā ar avotu pausto, neesot iebildis.

Kā zināms, Putins oficiāli apstiprināja, ka Prigožins ir miris neilgi pēc paša incidenta, sakot, ka viņš dzīvē “pieļāva kļūdas”.

Pēc vairākiem mēnešiem Putins nāca klajā ar vēl savādāku paziņojumu, izsakot minējumus, ka sprādzienu varētu izraisījusi nekorekta apiešanās ar granātām un netieši norādīja, ka lidojuma laikā lietots alkohols un narkotikas.

WSJ noliedz Putina apgalvojumu un tā vietā, atsaucoties uz saviem apgalvo, ka Prigožina lidmašīna mīnēta, kamēr tā atradusies Maskavas lidostā un tai veiktas pārbaudes.

Ne Patruševs, ne Krievijas amatpersonas WSJ neatbildēja uz lūgumiem komentēt izskanējušo.