Saindēta Ukrainas galvenā izlūka sieva
Marianna un Kirilo Budanovi (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2023. gada 28. novembris, 12:40

Saindēta Ukrainas galvenā izlūka sieva

Jauns.lv

Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītāja Kirilo Budanova sieva Marianna ir saindēta ar smagajiem metāliem, vēsta izdevums “Babel”, atsaucoties uz informētām personām.

Marianna Budanova (ekrānuzņēmums no "X")

Par tīšu saindēšanu var liecināt fakts, ka “šīs vielas nekādā veidā netiek izmantotas sadzīvē vai militāriem nolūkiem”, tās uzsvēra. “To esamība var norādīt par konkrēta cilvēka mērķtiecīgu noindēšanas mēģinājumu.”

Tiek ziņots, ka Marianna Budanova bija nogādāta slimnīcā, taču ārstēšanas kursu jau noslēdz. Ierosināta krimināllieta par slepkavības mēģinājumu. Kad informācija par Budanovas saindēšanos tika publicēta, Ukrainas tiesībsargājošās iestādes vēl nebija sniegušas oficiālu paziņojumu.

Savukārt izdevumam “Ukrainska Pravda” informētas personas izteikušas pieņēmumu, ka “visticamāk, viņu saindēja ar ēdienu”. “Viņa žēlojās par sliktu pašsajūtu, tādēļ tika veiktas analīzes, kurās atklāja saindēšanu.”

Marianna Budanova nav vienīgā cietusī, apstiprināta arī vairāku citu izlūkdienesta darbinieku saindēšanās. Budanova sieva ir “maza un viegla, tādēļ viņai [pazīmes] parādījās ātrāk”. Citi cietušie “ir nedaudz milzeņi, neko nepamanīja, pašlaik ārstē arī viņus”.

Pagaidām oficiālu paziņojumu Ukrainas amatpersonas nav sniegušas.

Ukrainas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka Kirilo Budanovu jau vairāk nekā desmit reizes mēģinājuši nogalināt, viens no slavenākajiem atentātiem bija 2019. gadā, kad viņa automašīnā bija paslēpta mīna; vainīgie Krievijas aģenti jau sēžot cietumā. Savulaik Budanovs guva smagus ievainojumus, sprāgstot prettanku mīnai, viena no šķembām trāpījusi netālu no sirds, un to nevar izņemt, neapdraudot dzīvību. Cietis arī labās rokas elkonis, tādēļ nevar normāli saliekt roku.

30 gadus vecā Marianna ir Kirilo Budanova otrā sieva, viņi apprecējās 2013. gadā. “Mana laime vienmēr ir ar mani, jo mana sieva nepārtraukti dzīvo ar mani kabinetā. Agrāk gāju uz darbu — atgriezos mājās, bet tagad …” pēc Krievijas invāzijas viņš stāstīja intervijā “Radio Brīvība”.

Pati Marianna savulaik stāstīja, ka nekādā gadījumā nepiekristu bēgt uz ārzemēm vai pat pārcelties uz Ukrainas rietumiem. Kopš kara sākuma viņa aktīvi nodarbojas ar labdarību, palīdz evakuēt un apgādāt iedzīvotājus. “23. februāra vakarā vīrs man teica, ka piecos no rīta sāksies pilna mēroga iebrukums. Mēs savācām mantas un aizbraucām pie viņa uz darbu, un kopš tā laika neesam mājās. Es negrasos nekur aizbraukt no ģimenes. Mēs visu laiku bijām un esam Kijivā,” viņa sacīja, norādot, ka nejaucas vīra profesionālajās lietās. “Mans vīrs ir ļoti profesionāls cilvēks. Un mēs neapspriežam tēmas, kas apzīmētas kā slepenas vai valsts noslēpums. Es nekad nejaucos viņa darbā, taču ja viņam vajadzīga mana palīdzība vai padoms kādā jautājumā, vienmēr labprāt cenšos palīdzēt. Gadās, ka es viena no pirmajām varu uzzināt par sekmīgi izpildītu uzdevumu, taču tikai pēc tā noslēguma,” viņu citē izdevums “RBK-Ukraina”.