foto: Vesa Moilanen/LEHTIKUVA/SIPA
Somijā iekļuvis imigrants atklāj, kā viņam robežu šķērsot palīdzējuši Krievijas policisti un taksists
Imigrants norāda, ka taksometra vadītājs acīmredzami sadarbojies ar iepriekš sastaptajiem policijas u.c. varasiestāžu pārstāvjiem.
Pasaulē
2023. gada 16. novembris, 11:12

Somijā iekļuvis imigrants atklāj, kā viņam robežu šķērsot palīdzējuši Krievijas policisti un taksists

Jauns.lv

Somijā kāds imigrants, kurš tur nokļuvis, šķērsojot robežu ar Krieviju, atklāja valsts medijiem, ka krievu armijas automašīna viņu nogādāja kādā policijas iecirknī, kas atrodas starp Viborgas (Ļeņingradas apgabals) un Somijas robežu.

Patvēruma meklētājs, kurš pirmdien, 13. novembrī ar velosipēdu šķērsojis Somijas robežu no Krievijas puses, Somijas ziņu aģentūrai STT izstāstījis, ka nokļūt līdz šai valstij viņam ļoti palīdzējusi Krievijas policija.

Saskaņā ar imigranta teikto, šajā policijas iecirknī, kur viņu nogādājusi militāristu automašīna, policisti viņam jautājuši, vai vīrietis ir ceļā uz Somiju, un teikuši, ka var palīdzēt.

Imigrantam pieprasīta arī nauda

"Viņi prasīja, vai es vēlos doties uz Somiju. Es baidījos, teicu, ka nē, ka esmu tūrists," sarunā ar STT apgalvoja vīrietis no Turcijas.

"Tad viņi teica - saki patiesību, ja gribi doties uz Somiju, mēs tev palīdzēsim," piebilda imigrants. Policija gan esot piebildusi, ka Somijā nedrīkst stāstīt, ka viņam ir sniegta šāda palīdzība.

Vīrietis sākotnēji no Turcijas ar lidmašīnu devās uz Sanktpēterburgu. Abi kopā ar draugu bija pieteikušies elektroniskajai Krievijas vīzai, ko Turcijas pilsoņi šobrīd var iegūt itin viegli.

Galamērķis jau sākotnēji bija Somija, vēsta STT. Viņš ar draugu bija apsvēris iespēju šķērsot robežu cauri mežam, taču esot bijušas bažas par aukstumu un, iespējams, ceļā sastaptiem plēsīgiem meža zvēriem.

Vīrietis somu aģentūrai izstāstīja, ka nav vēlējies mēģināt nokļūt Vācijā, jo, lai tur nokļūtu no Turcijas, kopā ar kontrabandistiem esot jāmēro tāls ceļš.

Ceļā no Sanktpēterburgas uz Svetogorsku viņus apturējušas varas iestādes un drīz pēc tam arī imigranti aizvesti uz minēto policijas iecirkni pierobežā.

Tur viņam tika dots norādījums braukt ar taksometru, kas, pēc vīrieša vārdiem, neesot bijis parasts taksometrs. Tajā bijuši sagatavoti velosipēdi. Vīrietis atklāj, ka par to izmantošanu viņiem gan paprasīta nauda.

Taksometrs apstājies aptuveni simts metrus no robežas. Kopā ar viņiem esot braukuši arī somālieši.

Imigrants norāda, ka taksometra vadītājs acīmredzami sadarbojies ar iepriekš sastaptajiem policijas u.c. varasiestāžu pārstāvjiem.

Nonākot Somijā viņš vēlreiz pārbaudīts un uz laiku nogādāts pagaidu izmitināšanas centrā, vēsta STT.