Pasaulē
2023. gada 15. novembris, 13:35

VIDEO: arī Kijivā ar ceļamkrānu aizvāc Puškina pieminekli

Jauns.lv

Pirms kāda laika Latvijā viedokļu dalīšanos izsauca Rīgā ilgus gadus nostāvējušais piemineklis krievu rakstniekam Aleksandram Puškinam. Nu arī Kijivā atrodamais piemineklis ir aizvākts.

Par to savus lasītājus šodien informēja Ukrainas medijs "Kyiv Post".

Sociālajos tīklos aculiecinieku publicētā video redzams kā apkrāsots un aprakstīts Puškina atveidojums tiek atrauts no pamatnes, kādu brīdi pavada gaisā, pirms, kā noprotams, tiek aizvests projām.

Kā zināms, arī Rīgā pēc ilgstošākām diskusijām un Rīgas domes rīcības iztrūkuma, tomēr tika nolemts, ka krievu rakstnieka piemineklim Kronvalda parkā nav vietas.

Arī Rīgā esošais piemineklis līdz aizvākšanai tika apkrāsots, konkrēti - Latvijas karoga krāsās. 

Rīgas dome pieminekli vēl paguva nomazgāt, bet Valsts policijā tika uzsākta resoriskā pārbaude par notikušo.

Pēc aizvākšanas pieminekli bija plānots nodot Latvijas Mākslinieku savienībai, tolaik skaidroja domē.

Iepriekš jau vēstīts, ka Rīgas domes Pieminekļu padome šī gada marta sākumā atbalstīja kopumā sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982. gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.