Pasaulē
2024. gada 25. jūnijs, 07:38

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: ES oficiāli sāk iestāšanās sarunas ar Ukrainu un Moldovu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 4 stundām
Krievijas Valsts domes deputāts ierosina slēgt pludmales

Krievijas Valsts domes deputāts Dmitrijs Gusevs ierosināja slēgt pludmales, kas atrodas netālu no stratēģiskiem un militāriem objektiem Sevastopolē un Kubaņā.

pirms 5 stundām
Ukrainas 72 brigāde iznīcināja okupantu bruņutransportieri, kas bija paslēpts zem kokiem
pirms 5 stundām
Krievu okupanti evakuē savu ievainoto biedru

Krievu okupanti Krasnohorivkā uzliek žņaugus ievainotam iebrucējam un pēcāk viņu evakuē.

pirms 5 stundām
Publicēti novērošanas kameru kadri no Sevastopoles pludmales

Publicēti 23. jūnijā uzņemti kadri no videonovērošanas kamerām Sevastopoles pludmalē.

Notriektas raķetes atlūzas svētdien krievu okupētajā Krimā Sevastopoles pludmalē nogalināja četrus cilvēkus, bet 151 guva ievainojumus. No viņiem 79 joprojām atrodas slimnīcā

Krievijas Aizsardzības ministrija atzina, ka Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēma piespieda Ukrainas raķeti novirzīties no lidojuma trajektorijas un uzsprāgt Sevastopolē.

pirms 6 stundām
Orbāns sola nebloķēt Ukrainas pievienošanās ES sarunas

Putina sabiedrotais Ungārijas premjerministrs Orbāns sola nebloķēt Ukrainas pievienošanās ES sarunas, lai gan kritizē procesu un apgalvo, ka Ukrainas robežas "praktiski nav precizētas".

pirms 6 stundām
ECT: Krievija Krimā sistemātiski pārkāpusi cilvēktiesības

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) otrdien atzinusi, ka Krievija pastrādājusi sistemātiskus cilvēktiesību pārkāpumus 2014.gadā okupētajā Ukrainai piederošajā Krimas pussalā.

Krievija cita starpā pārkāpusi tiesības uz dzīvību, tiesības uz personīgo brīvību un neaizskaramību, tiesības uz taisnīgu tiesu, nehumānas un degradējošas izturēšanās aizliegumu, kā arī tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību un tiesības uz personīgās dzīves neaizskaramību, norādījusi tiesa.

Tādējādi ECT tiesa apmierinājusi Ukrainas iesniegto prasību par krievu okupantu izturēšanos pret "nekrievu" pilsoņiem Krimā.

pirms 6 stundām
Okupants filmē savus mirušos biedrus (18+)

"Visi lauki ir nokaisīti ar mūsu puišu līķiem. Daži tika sarauti gabalos," okupants filmē savus mirušos biedrus, kuri izkaisīti viņam apkārt. Video redzams ļoti liels skaits likvidētu okupantu. 

pirms 7 stundām
ASV valsts sekretāra palīgs izteicies par Ukrainas panākumu stratēģijas atslēgu

ASV valsts sekretāra palīgs Eiropas un Eirāzijas lietās Džeimss O’Braiens sacīja, ka Krievijas virzības apturēšana Ukrainas austrumos ir uzvaras stratēģijas atslēga.

Viņš piebilda, ka ekonomiska kaitējuma nodarīšana Krievijai ir vēl viens izšķirošs solis Ukrainas panākumiem.

pirms 7 stundām
Okupanti joko par saviem kritušajiem biedriem

Krievu iebrucēji gabalu pa gabalam melna maisā savāc savus kritušos biedrus. Zīmīgi, ka šī nodarbe viņiem šķiet jautra un okupanti pat joko.

pirms 7 stundām
Tiek iznīcināta Krievijas armijas kāpurķēžu kājnieku kaujas mašīna un okupanti
Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".