Pasaulē
2024. gada 25. jūlijs, 07:38

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: Krimā raķešu triecienā nodarīti postījumi armijas lidlaukam

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 3 stundām
Krievu okupanti neredz, ka viņiem no muguras strauji tuvojas ukraiņu FPV drons
pirms 3 stundām
Vācijā aizdomās par "Islāma valsts" atbalstīšanu aizturēti divi krievi

Policija Vācijas ziemeļos aizturējusi divus Krievijas pilsoņus, kas tiek turēti aizdomās par teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" atbalstīšanu.

Aizturēšanas orderus izdevusi Karlsrūes federālā tiesa, piektdien paziņoja prokuratūra.

Viens no aizdomās turamajiem aizturēts Hamburgā, bet otrs - Šlēsvigā-Holšteinā.

Abi Krievijas pilsoņi apsūdzēti par dalību noziedzīgā organizācijā, kas Vācijā un citās Eiropas valstīs vākusi līdzekļus "Islāma valstij".

pirms 4 stundām
Ukraiņi veiksmīgi iznīcina okupantu munīcijas noliktavu un dronu operatoru pozīcijas

72. mehanizētās brigādes "Totem" vienība ar precīziem bezpilota lidaparātu triecieniem veiksmīgi iznīcināja Krievijas munīcijas noliktavu un Krievijas dronu operatoru pozīcijas. Uzbrukuma rezultātā notika iespaidīgs sprādziens un tika nodarīts būtisks kaitējums ienaidnieka pozīcijām.

pirms 4 stundām
Ukraiņi ar droniem aptur divas okupantu diversantu laivas
pirms 4 stundām
Ukraiņu dronu piloti ar precīziem triecieniem likvidē okupantus un viņu slēptuves
pirms 5 stundām
Krievija sākusi izmantot lētus dronus, lai atklātu Ukrainas pretgaisa aizsardzību

Krievija savos tālas darbības rādiusa uzbrukumos Ukrainai sākusi izmantot jaunus, zemu izmaksu bezpilota lidaparātus, lai identificētu pretgaisa aizsardzību, fiksētu bojājumus un darbotos kā ēsmas, ziņo "Reuters".

Krievija pēdējo divu līdz trīs nedēļu laikā piecos uzbrukumos izmantojusi divus jaunus bezpilota lidaparātu veidus, tostarp ceturtdienas nakts triecienā. Šie droni ir izgatavoti no putuplasta un saplākšņa. Viena veida drons ir aprīkots ar kameru un SIM karti no Ukrainas mobilā tālruņa, lai pārraidītu attēlus Krievijas militārpersonām.

Viņi nosaka Ukrainas mobilo grupu un ložmetēju atrašanās vietu, kas spēj tos iznīcināt. Krievija cenšas pielāgot savu taktiku un izmēģināt jaunas tehnoloģijas, lai gūtu priekšrocības ikdienas raķešu un dronu uzbrukumos Ukrainas pilsētām un infrastruktūrai.

"Shahedi", kas lido uz mērķi un eksplodē pēc trieciena, ir kļuvušas par galveno Krievijas gaisa uzbrukumu pamatelementu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma 2022. gada februārī.

Jaunie krievu bezpilota lidaparāti ar kamerām nav aprīkoti ar sprāgstvielām, bet izskatās kā parastie "Shahed" un lido grupās. Cita veida bezpilota lidaparātos arī ir maz vai nav sprāgstvielu, un tos izmanto kā ēsmas. Šos bezpilota lidaparātus no zemes ir grūti atšķirt no parastajiem uzbrukuma bezpilota lidaparātiem, tāpēc tie arī ir jānotriec, tādējāi atklājot Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmu atrašanās vietu.

Neskatoties uz to lielo darbības rādiusu, jaunie bezpilota lidaparāti, visticamāk, maksā ne vairāk kā 10 000 ASV dolāru gabalā, padarot tos lētākus nekā pretgaisa aizsardzības raķetes. Droni var lidot 1000 metru augstumā, kur ložmetēji un automātiskās šautenes tiem nevar trāpīt.

pirms 5 stundām
Krievija neplāno uzbrukt dienvidos, bet koncentrē spēkus Donbasā, ziņo HUR

Pagaidām krievi neplāno lielu ofensīvu dienvidos. Tajā pašā laikā iebrucēji koncentrējas tieši uz Ukrainas Donbasu, atklāj Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) pārstāvis Andrijs Jusovs.

Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis norāda, ka par to liecina fakts, ka globālas izmaiņas naidīgajā grupējumā nenotiek. Ienaidnieks turpina ciest lielus zaudējumus personāla vidū, un tāpēc iebrucēji cenšas veikt rotāciju.

"Bet sadursmes un individuāli ienaidnieka mēģinājumi veikt uzbrukuma operācijas gandrīz visā frontes līnijā. Var teikt, ka vissīvākās cīņas notiek Ukrainas Donbasā. Viss pārējais – ienaidnieks veic daudz mānīgu manevru un darbību," atzīmēja Jusovs.

pirms 5 stundām
Krievu propagandisti atklāj, par ko aizturēts bijušais Krievijas Federācijas aizsardzības ministra vietnieks

Dmitrijs Bulgakovs tiek turēts aizdomās par shēmas izveidi, lai Krievijas karavīriem piegādātu zemas kvalitātes pārtiku par paaugstinātām cenām.

Pēc propagandistu domām, viņš lobēja a/s "Grjazinski" pārtikas kombināta intereses. Aprīlī trīs kombināta augstākā līmeņa vadītāji tika arestēti par nepareizu pārtikas nodrošināšanu Aizsardzības ministrijai.

Saskaņā ar 2018. gada deklarāciju Bulgakova ienākumi bija aptuveni 15 tūkstoši dolāru. Viņa sieva Bulgakova ministra vietnieka dienesta laikā iegādājās māju vairāk nekā 620 kvadrātmetru platībā un 23 hektāru platību, kā arī premium klases krosoveru "Lexus RX350".

Bulgakovs kļuva par septīto augsta ranga Aizsardzības ministrijas amatpersonu, kas arestēta kopš aprīļa.

pirms 6 stundām
Ukrainas trešā atsevišķā triecienbrigāde parāda kadrus no kaujām frontē

Ieskats frontes līnijā, kur Ukrainas trešās atsevišķās triecienbrigādes karavīri evakuē savus ievainotos cīņu biedrus. Vēlāk, kad kaujinieki nogādāti drošībā, blindāžā mediķi sniedz cietušajiem palīdzību.

pirms 6 stundām
Krinki ir gandrīz pilnībā iznīcināti, bet Ukrainas bruņotie spēki netālu notur savu aizsardzību

Hersonas apgabala Krinki ciems ir gandrīz pilnībā iznīcināts. Tajā pašā laikā Ukrainas aizsardzības spēki turpina kaujas misijas netālu no apdzīvotās vietass Dņepras kreisajā krastā, ziņo operatīvi stratēģiskās karaspēka grupas "Taurija" spīkers Dmitrijs Ļihovojs.

"Ukrainas spēku pozīcijas Krinku ciemā tika iznīcinātas intensīvu, ilgstošu ienaidnieka apšaudes un gaisa triecienu rezultātā. Tieši ciems ir gandrīz pilnībā iznīcināts. Tur nav iespējams noturēt aizsardzību, nav iespējams aizķerties kādā nocietinājumā, un tāpēc ukraiņu aizstāvji nākotnē atradīsies citās konkrētās pozīcijās un placdarmos, kā arī Dņepras kreisajā krastā," sacīja Ļihovojs.

Pēc viņa teiktā, visā operatīvi stratēģiskās karaspēka grupas "Taurija" darbības zonā tieši Dņepras virziens ir "karstākais, jo ienaidnieka uzbrukumi tur notiek katru dienu".

"To ir salīdzinoši vairāk, salīdzinot ar citiem mūsu kaujas iecirkņiem mūsu darbības zonā, taču šie rādītāji tiek mērīti aptuveni trīs vai četras reizes diennaktī, reizēm divas. Dažkārt var būt pat desmit. Nav tika intensīvi kā iepriekš, bet krievu mēģinājumi virzīties uz šiem placdarmiem turpinās. Tomēr tie joprojām ir neveiksmīgi," piebilda spīkers.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".