foto: REUTERS/SCANPIX
Bēringa jūrā pazuduši sniega krabji. Zinātnieki atraduši atbildi, kur tie palikuši
Sniega krabis.
Pasaulē
2023. gada 20. oktobris, 12:55

Bēringa jūrā pazuduši sniega krabji. Zinātnieki atraduši atbildi, kur tie palikuši

Jauns.lv

Pēdējos gados Klusajā okēnā pie Aļaskas krastiem ir būtiski samazinājusies sniega krabju nozveja. Škiet, sniega krabji ir vienkārši pazuduši, taču zinātniekiem šķiet, ka viņi ir atraduši atbildi, kas ar tiem noticis – visticamāk tiek ir gājuši bojā bada nāvē.

Aļaskas Zivju un medījamo dzīvnieku departaments paziņojis, ka sniega krabju zvejas sezona tiek atcelta otro gadu pēc kārtas, par iemeslu minot sniega krabju mazos krājumus Beringa jūras ūdeņos.

Pētījumā, ko ceturtdien publicēja ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes zinātnieki, atklāta būtiska saikne starp Beringa jūras temeperatūras paaugstināšanos tās austrumu daļā, un sniega krabju pēkšņu izzušanu, ko sāka fiksēt 2021. gadā.

Pētījumā zinātnieki analizēja to, kas varēja izraisīt sniega krabju pazušanu, sākot ar 2020. gadu. Tika izvirzītas divas hipotēzes - sniega krabji vai nu pārvietojās citviet Bēringa jūrā vai masveidīgi izmira.

Zinātnieki novērojumos atklāja, ka Barenca jūras temperatūras paaugstināšanās būtiski ietekmējusi mirstības līmeni nobriedušu sniega krabju vidū, attiecīgi arī to populācijas blīvumu. Un galvenais augstās mirstības iemesls sniega krabju vidū pēc zinātnieku domām ir bads.

foto: AP/Scanpix
Miljoniem sniega krabju gājuši bojā bada nāvē.

Sniega krabji ir aukstūdens sugas un pārsvarā sastopami apgabalos, kur ūdens temperatūra ir zemāka par 2 grādiem pēc Celsija, lai gan tie var izdzīvot ūdeņos līdz 12 grādiem pēc Celsija. Siltāks okeāna ūdens, iespējams, izmainīja krabju vielmaiņu un palielināja to nepieciešamību pēc kalorijām.

Pētnieki atklāja, ka sniega krabjiem siltākā ūdenī pieaug nepieciešamais enerģijas daudzums, taču miljoniem krabju nespēja atrast nepieciešamo kaloriju daudzumu un gāja bojā bada nāvē.

Zinātnieki arī norāda, ka noteikta ūdens tempeteratūra okeānā paredz, ka attiecīgajā reģionā dzīvo konkrētas sugas, un temeratūras barjera tām neļauj doties uz citiem reģioniem un apdraudēt citas sugas. Siltāka jūra Klusā okeāna mencām ļāva ierasties tajā jūras reģionā, kur tās parasti nebija sastopamas, un mencas pēc zinātnieku domām arī pamatīgi paplosījušas sniega krabju populāciju.

Zinātnieki norāda. Ka temperatūra ap Arktiku ir sasilusi četras reizes ātrāk nekā pārējā planēta. Klimata pārmaiņas ir izraisījušas strauju jūras ledus zudumu Arktikas reģionā, īpaši Aļaskas Beringa jūrā, kas savukārt ir pastiprinājis globālo sasilšanu.