Pasaulē
2023. gada 13. oktobris, 05:21

Lielbritāniju pārņem "blakšu panika": vietējie baidās, ka regbija Pasaules kausa fani no Francijas atvedīs jaunus "suvenīrus"

Jauns.lv

Franciju pārņēmušais “blakšu drudzis” ir pārsviedies pāri Lamanšam uz Lielbritāniju, kuras iedzīvotāji jau publicē sociālajos tīklos baisus video ar blaktīm, kas rāpo pa sabiedriskā transporta sēdekļiem, un pauž bažas, ka lielie fanu pūļi, kas drīzumā atgriezīsies no Francijā notiekošā regbija Pasaules kausa izcīņas, var neviļus paķert līdzi jaunus asinssūcēju krājumus.

@iamholst On the central line from White City to Notting Hill bug🤢🤮🤮 #londonbedbug ♬ original sound - CAROLINA HOLST

Bažas par blakšu invāziju uzkurināja sociālajos tīklos par virālu kļuvušais video, kurā Londonas metro pa pasažiera kāju rāpo trekna blakts. Citā ierakstā apgalvots par gultas blaktīm Mančestras autobusā, tās manītas arī citu pilsētu sabiedriskajā transportā, vēsta "Daily Mail".

“Bed Bugs Ltd.” dibinātājs un molekulārais biologs Deivids Keins aicina neskatīties uz Franciju. “Realitāte ir tā, ka mums jau Apvienotajā Karalistē tā ir pietiekami nopietna problēma,” viņš sacīja “Sky News”. “Tā kā pēdējās desmitgades laikā problēma ir tik ļoti uzsprāgusi — nu [blaktis] ir publiskās vietās, kinoteātros, ķirurģijas telpās, slimnīcās, itin visur, tad vajag pārbaudīt pašiem savu gultu. Realitāte ir tā, ka mēs vidēji 180 stundas mēnesī pavadām guļam gultās. Tādēļ mums patiešām jāvelta 30 minūtes mēnesī, lai tās iztīrītu.”

Londonas mērs Sadiks Hans atzinis, ka blakšu problēma ir nopietna, un šajā jautājumā viņš ir sazinājies ar amatpersonām Parīzē, kur blaktis konstatētas skolās, vilcienos, slimnīcās un kinoteātros.

Londonas transporta uzņēmums “Transport for London” (TfL) katru dienu dezinficē sabiedriskā transporta sēdvietas un gādā, lai asinssūcēji no Francijas neizplatītos Londonā. Pilsētas mērs sacīja, ka regulāri sazinās gan ar TfL, gan dzelzceļa uzņēmumu “Eurostar”.

Svētdien Anglijas regbija izlase Marseļā aizvadīs ceturtdaļfināla spēli pret Fidži. Šajā pilsētā iedzīvotāji jau sākuši izmest uz ielas ar blaktīm apsēstos gultu matračus, dažviet pārvēršot ielas īstās izgāztuvēs. Tiesa, Anglija šajā spēlē ir izteikta favorīte, taču prognozētās uzvaras gadījumā pusfināls būs ne mazāk apsēstajā Parīzē, kur sestdien ceturtdaļfinālu spēlēs Īrija pret Jaunzēlandi, un īru līdzjutējiem, no kuriem liela daļa dzīvo Anglijā, ir reāla iespēja atgriezties mājās jau šonedēļ. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka sestdien ceturtdaļfināls Marseļā būs arī Velsai, kuras līdzjutēji arī var pāragri atgriezties mājās.

Blakšu apsēstos matračus Marseļā vienkārši izmet uz ielas (ekrānuzņēmums no "X")

Piektdien paredzēta Francijas valdības amatpersonu ārkārtas sēde. Francijas parlamenta deputāte Matilde Pano jau atnesa pudelīti ar blaktīm uz parlamentu, apgalvojot premjerministrei Elizabetei Bornai, ka gultas blaktis jau ir visur, un apsūdzot valdību bezdarbībā. “Šie mazie kukaiņi jau izplata izmisumu mūsu valstī. Vai mums jāgaida, ka tie apsēdīs premjerministres biroju, pirms kaut kas tiks darīts?” viņa vaicāja.

Parīzi apsēdušas asinis sūcošas blaktis

Francijas valdība ir apsolījusies tikt galā ar problēmu, kas pamatīgi ieperinājusies Parīzes sabiedriskā transporta sēdekļos - blaktīm.

gallery icon

Blaktis safotografētas, safilmētas un sociālajos tīklos nu netrūkst patiesi riebīgu materiālu, kuri pavisam noteikti nemotivē mērot ceļu ar sabiedrisko transportu.

Parīzes amatpersonas aicina neļauties blakšu histērijai. Šī problēma ir kļuvusi aktuāla, Parīzei gatavojoties rīkot 2024. gada olimpiskās spēles, kad pilsētas iedzīvotāju skaits būtiski palielināsies.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona pārstāvētā centriskā partija “Renesanse” gatavos likumprojektu, lai cīnītos pret gultas blakšu izplatību, kas satraukusi sabiedrību. "Renesanse" frakcijas vadītājs Francijas Nacionālajā asamblejā Silvāns Maijārs pavēstīja, ka decembra sākumā būs gatavs starppartiju dokuments, lai apkarotu gultas blakšu radīto postu. Viņš paziņoja, ka prezidenta partija un tās sabiedrotie ir nolēmuši šo tematu padarīt par prioritāti, un aicināja labējo un kreiso opozīciju nākt klajā ar priekšlikumiem likumprojekta tekstam.

Gultas blaktis, kas līdz 20.gadsimta 50.gadiem bija gandrīz izzudušas no ikdienas dzīves, pēdējās desmitgadēs atkal ir kļuvušas par problēmu, kas galvenokārt skaidrojams ar lielāku iedzīvotāju blīvumu un aktīvāku ceļošanu, kā arī blakšu pieaugošā noturība pret iepriekš lietotiem insekticīdiem.

Tiek uzskatīts, ka desmitā daļa Francijas mājsaimniecību pēdējo gadu laikā ir saskārušās ar gultas blaktīm. Tādos gadījumos parasti nākas izsaukt kaitēkļu apkarotājus, kas izmaksā vairākus simtus eiro, un bieži vien šīs procedūra ir jāatkārto. Kaitēkļu apkarošanas uzņēmumi paziņojuši, ka izsaukumi no jūnija līdz augustam bija par 65 procentiem biežāki, salīdzinot ar tādu pašu laikposmu pērn.