foto: EPA/Scanpix
Slavenajai Barselonas bazilikai pabeigts piektais tornis, un tās būvniecība strauji tuvojas nobeigumam
"Sagrada Familia" bazilika ir viens no Barselonas populārākajiem tūristu apskates objektiem.
Pasaulē
2023. gada 2. oktobris, 20:34

Slavenajai Barselonas bazilikai pabeigts piektais tornis, un tās būvniecība strauji tuvojas nobeigumam

Jauns.lv

Pēc vairāk nekā 140 gadu ilgas būvniecības gaidīšanas beidzot ir pabeigti pieci Barselonas slavenās “Sagrada Familia” (“Svētas Ģimenes” -red.) bazilikas centrālie torņi. Paredzams, ka 2026. gadā tiks pabeigts sestais un pēdējais centrālais bazilikas tornis, ēkas celtniecība, kas sākās 1882. gadā, tiks pabeigta.

Baznīcas projektēšanu vadīja slavenais katalāņu arhitekts Antoni Gaudi, kurš nolēma, ka monumentālajā konstrukcijā būs 18 milzīgi, vārpstveida torņi, katrs simbolizē atšķirīgu Bībeles tēlu — 12 apustuļus, četrus evaņģēlistus, Jaunavu Mariju un Jēzu.

Trešdien pēdējais skulpturālais elements tika novietots evaņģēlista Mateja tornī, teikts “Basílica de la Sagrada Família” paziņojumā. Dienu vēlāk Jāņa evaņģēlista tornī tika izvietota ērgļa figūra.

foto: action press/ Vida Press
Zvaigzne virs bazilkas.

“Četri evaņģēlistu torņi ir pabeigti! Drīz mēs svinēsim šo ēkas pavērsiena punktu!” teikts bazilikas “Facebook” profila ierakstā.

12. novembrī katedrālē notiks inaugurācijas mise, kad tiks izgaismoti četri evaņģēlistu torņi. Tie paliks apgaismoti līdz Ziemassvētkiem, paziņoja baznīca.

foto: © Kate Hockenhull/SIME/ Vida Press
Bazilikas iekšiene.

Tajā tika piebilsts, ka Marka un Lūkas torņi iepriekš tikuši “kronēti” ar attiecīgi lauvu un lapsu pagājušajā gadā. Četri evaņģēlistu torņi ir 135 metrus augsti.

2021. gada beigās 138 metrus augstā Jaunavas Marijas torņa virsotnē tika novietota milzīga 12 staru zvaigzne, lai atzīmētu tā pabeigšanu.

Saskaņā ar katedrāles būvnieku teikto, atlikušais tornis, kas attēlo Jēzu Kristu, sliesies 172,5 metru augstumā, un tiks pabeigts ar 17 metrus augstu četru roku krustu. Monumentālā būve ir paredzēta aptuveni 13 000 cilvēku uzņemšanai.

Kad Gaudi nomira 1926. gadā, bija uzbūvēti tikai aptuveni 10–15% no projekta. Celtniecību, kas jau tā bija lēna, 20. gadsimta 30. gadu beigās pārtrauca Spānijas pilsoņu karš, kad lielākā daļa Gaudi ēkas skiču tika iznīcināti.

foto: Bridgeman Images/ Vida Press
Bazilikas būvniecība ilgst jau vairāk nekā 100 gadus.

Pašreizējo dizainu pamatā ir saglabājušies un rekonstruēti materiāli, kā arī pārdomāti oriģināla pielāgojumi.

1984. gadā ēka tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un 2010. gadā to iesvētīja pāvests Benedikts XVI reliģiskai pielūgsmei.

Izrādās, ka baznīcas celtniecība tika veikta nelikumīgi 137 gadus - 2016.

gadā Barselonas pilsētas dome atklāja kā ēkas būvniecībai nav izdota atļauja līdz 2019. gadā šī kuriozā situācija tika sakārtota.

Kad “Sagrada Familia” būs pabeigta, tā kļūs par pasaulē augstāko baznīcu, apsteidzot Ulmas katedrāli Vācijā.