foto: AFP/Scanpix
No rotaļu laukumiem līdz parādēm: Krievijas skolas kļūst arvien militarizētākas
Krievijas Suvorova militārās skolas kadeti piedalās kadetu iesvētīšanas ceremonijā Lielā Tēvijas kara muzejā.
Pasaulē
2023. gada 25. septembris, 11:58

No rotaļu laukumiem līdz parādēm: Krievijas skolas kļūst arvien militarizētākas

Jauns.lv

Krievijas spēļu laukumi kļūst par parādes laukumiem. Skolās no Klusā okeāna līdz pat Melnajai jūrai bērnudārzu audzēkņi uzvelk formas tērpus un piedalās gājiena mācībās. Vecākiem bērniem māca rakt tranšejas, mest granātas un šaut ar īstu munīciju.

Ieguldījums ir milzīgs. Izglītības ministrs Sergejs Kravcovs nesen sacīja, ka Krievijas skolās un koledžās pašlaik darbojas aptuveni 10 000 tā saukto "militāri patriotisko" klubu, un to darbā piedalās ceturtdaļmiljons cilvēku.

Šie klubi ir daļa no daudzpusīgiem centieniem, kas ietver arī radikālu skolu mācību programmas pārskatīšanu. Ir obligātas militārpatriotisko vērtību apguves stundas; atjauninātās vēstures grāmatas akcentē Krievijas militāros triumfus.

Mainītas mācību grāmatas

Augustā prezidents Vladimirs Putins parakstīja likumu, ar kuru skolās tiek ieviests jauns obligāts mācību kurss: "Drošības un dzimtenes aizsardzības pamati".

Pēc tam Izglītības ministrija šīs iniciatīvas ietvaros popularizēja kursus, kas ietvēra ekskursijas uz militārajām vienībām, "militārias sporta spēles, tikšanās ar militārpersonām un veterāniem" un nodarbības par droniem.

Vidusskolēniem tiktu mācīts arī lietot kaujas munīciju "pieredzējušu militāro vienību virsnieku vai instruktoru vadībā tikai un vienīgi pie šaušanas līnijas", apgalvo ministrija.

Programma, kas tiek izmēģināta šogad un tiks ieviesta 2024. gadā, ir paredzēta, lai ieaudzinātu skolēnos "izpratni par militāro uniformu estētiku, militārajiem rituāliem un kaujas tradīcijām", teikts Izglītības ministrijas dokumentā, kuru atklāja Krievijas neatkarīgais medijs Important Stories.

Bērni mācās salikt ieročus

CNN veiktā plašā Krievijas vietējo un sociālo mediju aptaujā atklājās, ka militāro pamatapmācību apgūst jau septiņus vai astoņus gadus veci bērni.

Piemēram, jūlijā Belgorodā bērni paši sev piešķīra uzsaukuma zīmes - viens no viņiem pieņēma "Sledgehammer" - un piedalījās vingrinājumos, kas ietvēra automātisko ieroču izmantošanu, ložmetēja salikšanu un šķēršļu joslas pārvarēšanu.

Belgorodas gubernators Vjačeslavs Gladkovs ierosināja regulāri rīkot mācības ar skolēniem un pirmsskolas vecuma bērniem.

Maijā Krasnodarā vairāki desmiti bērnu, kuri izskatījās ne vecāki par septiņiem vai astoņiem gadiem, maršēja armijas un jūras kara flotes uniformās, daži no viņiem turēja rokās automātisko ieroču imitācijas, kad viņi gāja garām augstām amatpersonām uz pjedestāla.

Krievijā atzīmē Uzvaras dienu, kur Putins izceļ "svēto" kauju ar Rietumiem Ukrainā

Ikgadējā uzrunā par godu PSRS uzvarai 1945.gadā pār Vāciju Vladimirs Putins apgalvoja, ka "pret Krieviju izvērsts īsts karš", Krievija devusi ...

gallery icon

Kādā parādē, kas notika Vologdas pilsētā, kāds mazs bērns sveicināja un teica amatpersonai: "Somrade parādes komandieris! Parāde ir gatava. Es esmu komandiere Uliana Šumelova."

Līdzīgas ainas notika no Sahalīnas Krievijas Tālajos Austrumos līdz pat Jeiskai pie Azovas jūras. Daži no bērniem izskatās satraukti, citi apmulsuši. Jeiskā kāds pirmsskolas vecuma bērns vadīja robežsargu gājienu, kamēr viņa vienaudži skandēja: "Viens, divi, trīs. Pa kreisi, pa kreisi, pa kreisi!"

Lielākā daļa bērnu šajos gājienos ir tērpušies vienā vai otrā militārajā uniformā un bez īpašiem panākumiem cenšas soļot. Bieži vien viņi nes Krievijas militāro varoņu attēlus.

Tiek atzīmēta arī simbolika, ko Kremlis dēvē par "īpašo militāro operāciju" Ukrainā. Astrahaņas pilsētā bērnudārzu bērni valkāja formas tērpus un viņiem bija rotaļu transportlīdzekļi, kas bija izgreznoti ar Z burtu - propagandas simbolu, ko izmanto, lai paustu atbalstu Ukrainas karam.

Jaunās paaudzes sagatavošana dienestam armijā

No Krievijas bērniem tiek gaidīts arī praktisks ieguldījums kara darbos. Valdošā partija "Vienotā Krievija" Vladivostokā uzsāka programmu, kuras ietvaros skolēni šuj bikses un cepures karavīriem (pēc partijas parauga).

Vladimirai bērni darba stundās šuj balaklavas karavīriem kampaņas "Mēs šujam saviem vīriem" ietvaros.

Voroņežas tehnikuma audzēkņiem tika uzdots izgatavot pārvietojamās krāsnis un tranšeju sveces Krievijas karavīriem. Invalīdes pusaugu meitenes Usurijskā tika iesauktas šūt "Draugs vai ienaidnieks" galvassegas un pārsējus Ziemeļu militārajam apgabalam. Savukārt Burjatijā, Krievijas Tālajos Austrumos, bāreņi šuva "veiksmes" amuletus karavīriem, kas cīnījās Ukrainā.

Tiek rīkotas arī vēstuļu rakstīšanas kampaņas. "Piecgadīgi zēni no bērnudārza atbild ar pārliecību," trumpis vietējā ziņu lapa Čitā. "Pirms trīsstūrveida aploksnes aizlīmēšanas viņi rūpīgi izkrāso kaujinieka attēlu."

Visas šīs aktivitātes tiek publiskotas reģionālajos plašsaziņas līdzekļos kā daļa no plašākiem centieniem saliedēt patriotisko garu Ukrainas kampaņas atbalstam.

Pusaudži tiek aicināti sacensties arī tā dēvētajās Jaunatnes militārajās sporta spēlēs.

Orenburgas apgabalā nupat ir noslēdzies rajona fināls. 180 sportisti no 14 komandām - tostarp no nelegāli anektētajiem Ukrainas reģioniem - piedalījās dažādās sacensībās: granātu mešanā, mācību treniņā, šķēršļu joslas pārvarēšanā un Kalašņikova automāta salikšanā, veikala aprīkojuma un militārās vēstures viktorīnā.

Kā norāda Aizsardzības ministrija, mērķis ir "izkopt savstarpējas palīdzības un biedru atbalsta izjūtu, augstas morālās un psiholoģiskās īpašības, kā arī sagatavot jauno paaudzi dienestam Krievijas Federācijas bruņotajos spēkos".

Militāristi apmeklē arī skolas. Bērni Burjatijā stāstīja par ievainotā karavīra vizīti, kurš apgalvoja, ka Ukrainā cīnījies ar poļu algotņiem, un teica, ka paši ukraiņi "negrib cīnīties un tiek piespiesti".