"Nacionālo varoni" Prigožinu strauji aizmirst — sieva jau paspējusi nomainīt uzvārdu
Ļubova un Jevgēņijs Prigožini (foto no soctīkliem)
Pasaulē
2023. gada 18. septembris, 16:41

"Nacionālo varoni" Prigožinu strauji aizmirst — sieva jau paspējusi nomainīt uzvārdu

Jauns.lv

Nav pagājis pat mēnesis, kopš Krievijas algotņu grupējuma “Vagner” īpašnieka Jevgēņija Prigožina nāves, kad viņam uzgriezusi muguru paša sieva, nomainot uzvārdu.

Tagad Prigožina atraitne saucas Ļubova Krjaževa. Arī savu firmu dokumentos viņa ir norādīta kā Krjaževa. Krievijas medijos norāda, ka tas esot bijis viņas pirmslaulību uzvārds.

Līdz Krievijas invāzijai Ukrainā gan Ļubova Prigožina, gan viņas trīs bērni varēja brīvi pārvietoties pa Eiropu, četras dienas pirms iebrukuma meita Veronika piedalījās jāšanas sacensībās Spānijā. Sakarā ar Prigožina “Vagner” iesaistīšanos agresijā pret Ukrainu Eiropas Savienība, ASV un daudzas citas valstis ir noteikušas sankcijas pret viņa ģimeni.

Krievijā sēro par Prigožina nāvi

Pēc ziņām par Jevgeņija Prigožina un "Vagner" komandiera Dmitrija Utkina nāvi 23. augusta vakarā dažādās Krievijas pilsētās sāka parādīties improvizēti ...

gallery icon

Jevgeņija Prigožina kapavieta, sērojošie un apsardze

Sanktpēterburgā vakar, 29. augustā, notika slēgta atvadu ceremonija no “Vagner” dibinātāja un vadoņa Jevgēņija Prigožina, kurš gāja bojā aviokatastrofā 23.augustā, ...

gallery icon

62 gadus vecais Jevgēņijs Prigožins gāja bojā 23.augustā Tveras apgabalā, kad nogāzās viņam piederošā lidmašīna “Embraer Legacy 600”. Lidmašīnā bez viņa atradās seši pasažieri un trīs apkalpes locekļi. Pasažieru vidū bijuša arī Prigožina labā roka Dmitrijs Utkins. 29. augustā Prigožinu apglabāja Sanktpēterburgā.

Uzskata, ka "Vagner" vadība likvidēta pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojuma, atriebojoties par pārciesto pazemojumu un lielāko izaicinājumu viņa gandrīz ceturtdaļgadsimtu ilgajai varai — Prigožinam tuvojoties Maskavai, Putins izskatījās apjucis, soctīklos parādījas ziņas par viņa bēgšanu uz savu rezidenci Valdajā, bet vairāki viņa galvenie padotie, piemēram, aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs, nacionālās gvardes komandieris Viktors Zolotovs, nemaz nerunājot par galvenajiem propagandistiem Vladimiru Solovjovu, Dmitriju Kiseļovu un Margaritu Simonjanu, klusēja kā pelītes, nolīduši kur kurais, un tikai pēc dumpja izgāšanās viņi izlīda un, drosmīgi krūtis izgāzuši, metās šaustīt "nodevējus".

Zīmīgi, ka Prigožins ar visu sava grupējuma vadību gāja bojā tieši divus mēnešus pēc neilgā dumpja, kad viņš savus algotņus no Ukrainas frontes veda uz Maskavu, pa ceļam ieņemot Rostovas pilsētu. Taču jau otrās dienas vakarā Prigožins piekrita dumpi pārtraukt un saskaņā ar Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko garantijām kopā ar daļu "Vagner" kaujinieku pārcēlās uz Baltkrieviju, bet pēc tam sociālajos tīklos parādījās videoieraksti, kuros apgalvots, ka viņš atrodas Āfrikā.

Jau dažas dienas pēc Prigožina nāves Putins pasteidzās pilnībā pārņemt “Vagner” paliekas savā kontrolē, ar dekrētu liekot viņiem obligāti zvērēt uzticību Krievijas valstij. Dekrētā minētais zvēresta formulējums paredz, ka tie, kas to pieņem, sola stingri ievērot komandieru un vadītāju rīkojumus.