Pasaulē
2023. gada 11. septembris, 13:45

VIDEO: ukraiņu specvienības atguvušas kontroli pār naftas platformām Melnajā jūrā

Jauns.lv

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vienības veikusi īpašu reidu, pēc kura Ukraina atguva kontroli pār tā dēvētajiem "Boika urbumiem" - gāzes un naftas ieguves platformām, kas atrodas pie okupētās Krimas krastiem,  vēsta pārvaldes preses dienests. 

"Unikālo Boiko urbumu atgūšanas operāciju veica Ukrainas Aizsardzības ministrijas vienības. Tika atgūta kontrole pār platformām “Petro Hodovalec” un “Ukraina”, kā arī “Tavrida” un “Sivaš”,” teikts paziņojumā. 

Tiek atzīmēts, ka operācijas laikā Ukrainas vienībām izdevies iegūt vērtīgas trofejas - nevadāmās gaisa raķetes, kā arī radaru Neva, ar kuru iespējams izsekot kuģu kustībai Melnā jūra. 

Vienā no operācijas posmiem notika kauja starp Ukrainas speciālo operāciju spēku karavīriem, kuri kuģoja mazās laivās, un Krievijas iznīcinātāju Su-30. Pēc šīs kaujas krievu kara lidmašīna tika bojāta un bija spiesta atkāpties. 

"Boiko torņi" ir gāzes un naftas ieguves platformas pie Krimas krastiem Melnajā jūrā. Krievija tos okupēja 2015. gadā, un kopš iebrukuma sākuma tie tika izmantoti militāriem mērķiem, kā helikopteru nolaišanās laukumi un radara aprīkojuma izvietošanai.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukraina veica triecienus vairākām Krievijas kontrolētām platformām. 

Dienvidukrainas Aizsardzības spēku Apvienotā koordinācijas preses centra vadītāja Nataļja Gumeņuka atzīmēja, ka šie ir "specifiski objekti", jo tās ir papildu būves, kas atrodas gan Ukrainas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, gan ārpus tās. 

Pēc viņas teiktā, Krievija izmantoja pašus torņus, lai tajos novietotu izlūkošanas un radiolokācijas iekārtas un, iespējams, kādus pretgaisa ieročus.

Pēc viņas teiktā, iekārtu iznīcināšana šajos torņos krievu okupantiem "atņēma acis, ausis un aizsardzības līdzekļus".