foto: AFP/Scanpix
Lietuvas viceministrs: Drīzumā tiks slēgti divi robežkontroles punkti ar Baltkrieviju
Lietuvas-Baltkrievijas robeža.
Pasaulē
2023. gada 4. augusts, 14:13

Lietuvas viceministrs: Drīzumā tiks slēgti divi robežkontroles punkti ar Baltkrieviju

Jauns.lv/LETA

Lietuva plāno slēgt divus no sešiem robežkontroles punktiem ar Baltkrieviju, reaģējot uz Krievijas grupējuma "Vagner" algotņu ierašanos Baltkrievijā, piektdien apstiprināja Lietuvas iekšlietu ministra vietnieks Arnolds Abramavičs.

"Drīzumā tiks izlemts par divu robežkontroles punktu slēgšanu. Ja šodien Polijai ir viens robežkontroles punkts, mums ir seši. Viens no preventīvajiem pasākumiem būtu samazināt robežkontroles punktu skaitu no sešiem līdz četriem," Abramavičs piektdien teica Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai, piebilstot, ka Lietuva apsver Šumskas un Tvereču robežkontroles punktu slēgšanu.

Lēmumu par robežkontroles punktu slēgšanu pieņems Lietuvas valdība.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītāja vietnieks Saulius Nekraševičs piektdien ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka daļas robežkontroles punktu ar Baltkrieviju slēgšana varētu samazināt riskus.

"Ja mēs samazinām caurbraucošo cilvēku skaitu, mēs arī samazinām riskus," viņš pamatoja, paskaidrojot, ka Šumskas un Tvereču robežkontroles punktos automobiļu un personu caurlaidība ir ierobežota.

"Ceļu, robežkontroles punktu infrastruktūras, kaimiņvalsts jaudas un infrastruktūras dēļ ne visi transportlīdzekļi izbrauc caur Tvereču un Šumskas robežkontroles punktiem. Jau sen tika nolemts, ka ne visi automobiļi šķērsos šos robežkontroles punktus. Caur Tvereču robežkontroles punktiem nebrauc transportlīdzekļi ar precēm, un Šumsku šķērso tikai transportlīdzekļi ar pilno masu līdz 3,5 tonnām," paskaidroja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta pārstāvis.

Kā viņš teica, apsverot robežkontroles punktu slēgšanu, ir jāņem vērā ne tikai nacionāli, bet arī reģionāli lēmumi.

"Mūsu kaimiņi Polijā pakāpeniski ir slēguši savus robežkontroles punktus [ar Baltkrieviju], un pašlaik viņiem ir viens starptautiskais sauszemes autoceļa robežkontroles punkts un trīs vai četri dzelzceļa robežkontroles punkti. Tādēļ mums ir jāpiedalās reģionālajā risinājumā ar vienotiem pasākumiem," klāstīja Nekraševičs.

Jau vēstīts, ka Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns piektdien paziņoja, ka "Vagner" algotņu atrašanās Baltkrievijā dēļ dažu Lietuvas robežkontroles punktu slēgšana ir tikai laika jautājums.

Arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda ceturtdien vizītes Suvalkos, Polijas ziemeļaustrumos, sacīja, ka Viļņai, Varšavai un Rīgai jābūt gatavai slēgt savas robežas ar Baltkrieviju, ja drošības situācija pasliktinātos "Vagner" kaujinieku klātbūtnes dēļ.

Polijas amatpersonas ir paziņojušas, ka tiek apsvērta pilnīga robežas ar Baltkrieviju slēgšanu.

Nausēda un Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis ceturtdien paziņoja, ka Baltkrievijā pašlaik atrodas ap 4000"Vagner" algotņu un daļa no tiem ir izvietoti netālu no Lietuvas un Polijas teritorijas.