Pasaulē
2023. gada 14. jūlijs, 04:35

Holivudu paralizē pēdējo gadu desmitu vērienīgākais streiks

Jauns.lv

Holivudas un amerikāņu televīzijas aktieri pievienojusies kopš 2. maija streikojošajiem scenāristiem pēc tam, kad Kinoaktieru ģildes un Amerikas televīzijas un radio mākslinieku federācijas apvienotā arodbiedrība SAG-AFTRA nespēja vienoties ar studijām par darba samaksas palielināšanu, darba apstākļu uzlabošanu, atskaitījumiem no demonstrēšanas straumēšanas servisos un mākslīgā intelekta lietošanas ierobežošanu kino nozarē.

Streiks ir “pēdējais arguments”, ceturtdien preses konferencē paziņoja arodbiedrības izpilddirektors un galvenais sarunu veicējs Dankans Krabtrijs-Airlends. “Taču viņi mums neatstāja nekādu alternatīvu.” Savukārt SAG prezidente Frena Drešere vainoja darba devējus alkatībā. “Tas, kas notiek ar mums, notiek visās darba sfērās, kad darba devēji par prioritāti uzskata Volstrītu un alkatību, aizmirstot par būtiskajiem pienesuma devējiem, pateicoties kuriem mašīna darbojas.”

Streiks sāksies pusnaktī pēc Kalifornijas laika (plkst. 10 no rīta pēc Latvijas laika).

Tajā piedalīsies apmēram 160 tūkstoši aktieru. Streika laikā aktieri nefilmēsies, nepiedalīsies reklāmas kampaņās, nepiedalīsies pirmizrādēs un nevadīs dažādas ceremonijas. Aktieri nesniegs intervijas un nepublicēs ziņas par filmām sociālajos tīklos.

Sagaidāms, ka streiks skars simtiem filmu, seriālu un televīzijas miniseriālu uzņemšanu visā ASV teritorijā, no tās cietīs tādi giganti, kā, piemēram, “Fox”, “Disney”, “Netflix”, “Paramount”, “Universal”, “Sony”, "Warner Bros." un citi.

Streikos arī tie amerikāņu arodbiedrības locekļi, kuri filmējas vai piedalās pasākumos citās valstīs. Piemēram, kā vēsta “Variety”, filmas “Openheimers” pirmizrāde Londonā tika pārcelta stundu uz priekšu, lai zvaigznes paspētu tajā piedalīties, taču Kilians Mērfijs un Emilija Blanta pameta pasākumu, uzzinot par streika sākšanos. Pirmdien bija paredzēta filmas pirmizrāde Ņujorkā, taču šo aktieru tur nebūs. Pastāv iespēja, ka streika dēļ tiks atlikta “Emmy” balvu pasniegšanas ceremonija. Starptautiski pasākumi, piemēram, Toronto un Venēcijas filmu festivāli notiks kā plānots, taču šoreiz SAG aktieri tajos nepiedalīsies.

Iepriekšējā triju gadu līguma starp aktieru ģildi un producentu kompānijām darbības laiks noslēdzās 30. jūnijā, taču tika pagarināts uz konsultāciju laiku līdz 13. jūlija pusnaktij. Jau pirms līguma darbības laika beigām arodbiedrības pārstāvji brīdināja, ka, visticamāk, jaunais līgums netiks noslēgts, jo darba devēji neizrāda vēlēšanos apspriest piedāvātos nosacījumus.

Kaut gan honorāru palielināšanas prasība attiecas galvenokārt uz otrā plāna un masu skatu aktieriem, daudzas Holivudas zvaigznes atbalsta streikotājus un aicina arodbiedrības nepiekrist neapmierinošajiem nosacījumiem. Atbalstu paudušas tādas zvaigznes kā Merila Strīpa, Glena Klouza, Dženifera Lourensa, Rami Maleks, Bobs Odenkirks, Marks Rafalo, Kvinta Bransone.

Savukārt studijas un straumēšanas platformas pārstāvošā Kinofilmu un televīzijas producentu alianse AMPTP paziņoja, ka arodbiedrībām bija izteikts dāsns piedāvājumus un atbildība par sarunu izgāšanos gulst uz viņiem. “Viņi noraidīja mūsu būtībā vēsturisko piedāvājumu par honorāru, pensiju un apdrošināšanas atskaitījumu palielināšanu. [Mēs piedāvājām] uzlabotus kinoprovju apstākļus, samazinātus darba periodus seriālos, mākslīgā intelekta novatoriskas iespējas, kas var aizsargāt aktieru digitālos attēlus un daudz ko citu,” teikts paziņojumā.

“Streiks noteikti nav cerētais iznākums, jo studijas nevar strādāt bez izpildītājiem, kas ļauj iedvest dzīvību televīzijas šoviem un filmām,” pēc aktieru streika lēmuma paziņoja AMPTP. “Diemžēl arodbiedrība izvēlējās ceļu, kas radīs finansiālas grūtības tūkstošiem cilvēku, kuri atkarīgi no nozares.”

Vairākas televīzijas kompānijas jau paziņojušas, ka atliks jauno drāmas un komēdiju seriālu demonstrēšanu, kas tradicionāli sākas septembrī. Savukārt “Fox” un ABC aizpildīs raidīšanas programmu ar realitātes šoviem, kurus streiks neietekmē, kā arī demonstrēs komēdiju seriālu atkārtojumus.

Šajā streikā necietīs neatkarīgās producentu kompānijas, kurām nav līgumsaistību ar arodbiedrībām. Turklāt streikā nepiedalīsies Amerikas režisoru ģilde DGA, kas jūnijā sekmīgi vienojās par līgumu.

Tā ir vērienīgākā Holivudas studiju darbības apturēšana kopš 1960. gada marta, kad streikoja aktieri un scenāristi. Scenāristi streikoja 21 nedēļu, bet aktieri — sešas. Toreiz arodbiedrības prezidents bija aktieris Ronalds Reigans, kuram liktenis bija lēmis 1967. gadā kļūt par Kalifornijas gubernatoru un 1981. gadā — par 40. ASV prezidentu.

Pēdējais SAG-AFTRA streiks notika 1980. gada jūlijā un ilga 10 nedēļas, saskaņā ar “The New York Times” toreizējām aplēsēm izmaksājot apmēram 100 miljonus dolāru, kas mūsdienās ekvivalents apmēram 370 miljoniem dolāru (331 miljons eiro).

2007. gadā 100 dienas streikoja scenāristi, nozarei zaudējot apmēram 2 miljardus dolāru (1,79 miljardi eiro).