foto: EPA/Scanpix
Āfrikas valstu līderi aicina Putinu sākt miera sarunas ar Ukrainu
Vladimirs Putins ar Āfrikas delegācijas pārstāvi.
Pasaulē
2023. gada 17. jūnijs, 23:28

Āfrikas valstu līderi aicina Putinu sākt miera sarunas ar Ukrainu

Jauns.lv/LETA

Āfrikas līderu delegācija sestdien tikšanās laikā Sanktpēterburgā aicināja Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu sākt miera sarunas ar Ukrainu, lai izbeigtu karu.

"Mēs vēlētos jūs aicināt sākt sarunas ar Ukrainu," sestdien Putinam teica pašreizējās Āfrikas savienības prezidējošās valsts Komoru prezidents Azali Asumani.

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Sirils Ramafosa piebilda, ka Āfrikas valstu līderi ir "pārliecināti, ka ir pienācis laiks abām pusēm sākt sarunas un izbeigt šo karu".

Ramafosa Putinam teica, ka "karš ir jāatrisina", sakot, ka ir jābūt sarunām un diplomātiskiem instrumentiem.

"Šis karš negatīvi ietekmē Āfrikas kontinentu un patiešām daudzas citas valstis visā pasaulē," pirms tikšanās ar Putinu atgādināja DĀR prezidents, piebilstot, ka Āfrikas valstis "vēlētos, lai karš beidzas".

Delegācija, kurā ir arī Ēģiptes, Senegālas, Zambijas, Kongo Republikas un Ugandas pārstāvji, informēja, ka savā miera iniciatīvā ir izstrādājuši desmit punktu plānu.

Tikmēr Putins, kurš pērn 24.februārī deva pavēli savam karaspēkam sākt atkārtoto iebrukumu Ukrainā, vainoja Kijivu par to, ka pašlaik nenotiek sarunas.

Piektdien Āfrikas valstu līderu delegācija Kijivā tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

Āfrikas valstu reakcija uz Krievijas iebrukumu Ukrainā nav bijusi viennozīmīga. Daļa kontinenta valstu ir Ukrainas pusē, kamēr citas saglabā neitralitāti vai nostājas agresorvalsts pusē.