Pasaulē
2015. gada 25. marts, 08:09

Tā izskatās aviokatastrofas vietā Alpos. Lidmašīna sarauta mazos gabalos. FOTO

Jauns.lv

Publicēti attēli no glābšanas darbiem Francijas Alpos, kur vakar traģiskā avārijā bojā gāja visi 150 "Germanwings" reisa Barselona-Diseldorfa pasažieri, no tiem seši bija apkalpes locekļi. Jau atrastā melnā kaste izrādījusies bojāta, un patlaban kalnos tiek meklēta otra melnā kaste, kas, jācer, pastāsīs vairāk par traģēdijas iemesliem. Zināms, ka lidmašīna vismaz 8 minūtes kritusi līdz ietriekusies kalnu grēdā.

"Airbus A320" kalnos sašķīdis mazso gabaliņos. Traģēdija notika vietā, kur ar sauszemes transportu nav iespējams piekļūt, tāpēc visi darbi tiek veikti, izmantojot helikopterus.

Attēlos redzams, ka platība, kādā izkaisītas lidmašīnas atlūzas, cilvēku upuri un viņu personīgās mantas, ir liela. Lidmašīna astoņas minūtes strauji samazinājusi augstumu, līdz ietriekusies zemē. Pirms sadursmes lidmašīna sākusi bremzēt. Pēc ekspertu teiktā, ir iespējams lidmašīnas salona hermetizācijas zudums, kā arī iespējams, ka piloti gribējuši nosēdināt lidmašīnu tuvējā lidostā.

Katastrofas vietā otrdien atrastas 12 lielas atlūzas, bet fragmenti izmētāti aptuveni desmit hektārus lielā teritorijā. Pēc ekspertu teiktā, tas norāda uz to, ka lidmašīna nav uzsprāgusi gaisā, bet lielā ātrumā ietriekusies kalna nogāzē.

Nokritušā modeļa lidmašīna bija ražota 1991.gadā, un bažas par to, ka avārijas iemesls varētu būt "Airbus A320" morāls un fizisks vecums licis vairākām citām ekipāžām un pilotiem no "Germanwings" un "Lufthansa" sabiedrībām atteikties lidot ar šo modeli. 

Diseldorfas un Štutgartes lidostās dažas "Germanwings" ekipāžas atsakās lidot ar "Airbus A320". Pēc pasažieru teiktā, Diseldorfas lidostā, kur bija jāierodas aviokatastrofā cietušajai lidmašīnai, daudzas lidmašīnas tā arī nav pacēlušās gaisā. Starp tām ir arī "Germanwings" māteskompānijas "Lufthansa" lidmašīnas.

No Štutgartes lidostas atcelti trīs "Germanwings" reisi. No Diseldorfas nav notikuši reisi uz Madridi, Stokholmu, Londonu un Berlīni.

"Lufthansa" pārstāvis apstiprināja, ka vairākas "Germanwings" ekipāžas tiešām nav varējušas ierasties darbā personīgu iemeslu dēļ. Pēc "Spiegel" versijas, pilotu atteikšanās lidot ir saistīta ar faktu, ka avarējusī lidmašīna iepriekšējā dienā visu dienu nostāvējusi Diseldorfas lidostā tehnisku iemeslu dēļ.

Kā pavēstīja "Lufthansa", lidmašīnai bija bojāts priekšējās šasijas mehānisms. Taču aviokompānija uzsvēra, ka "problēma tika pilnībā novērsta un no vakardienas plkst.10 lidmašīna atkal sāka izpildīt regulāros reisus".

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Reuters/AFP/LETA