foto: AFP/Scanpix
"Asins izliešanas sports": Fēru salās sākas pretrunīgi vērtētā vaļu kaušana
Zvejnieki un brīvprātīgie velk krastā medībās nogalinātos vaļus.
Pasaulē
2023. gada 24. maijs, 09:39

"Asins izliešanas sports": Fēru salās sākas pretrunīgi vērtētā vaļu kaušana

Jauns.lv

Kritiķi apgalvo, ka vaļu medīšana ir nežēlīga un nevajadzīga, taču aizstāvji apgalvo, ka tā ir neatņemama salas dzīves sastāvdaļa, un iebilst pret svešinieku iejaukšanos, vēsta Euronews.

Fēru salās ir sākušās ikgadējās vaļu medības, kas izraisījušas dzīvnieku tiesību aizstāvju grupu nosodījumu, lai gan tas joprojām ir sarežģīts kultūras jautājums.

Divas vaļu medības Ziemeļatlantijas salās notika 8. un 15. maijā, un tajās tika nogalināti aptuveni 60 inteliģento zīdītāju.

Gada laikā ir plānotas vēl citas medības, un Džons Hjūstons no "Zilās planētas biedrības" paziņoja Euronews, ka varētu tikt nokauti simtiem vaļu.

Viņš nosodīja šo "nežēlīgo" praksi, aprakstot, kā 60 līdz 100 vaļi tiek iedzīti fjordā un pēc tam ar āķiem izvilkti krastā un "nokauti" pa vienam.

Tā kā harpūnas un šaujamieroči jūrā tagad ir aizliegti, cilvēki izmanto asmeņus un dzelkšņus, lai radītu katastrofālus ievainojumus, kas nogalina dzīvniekus.

Salu iedzīvotāji lielākoties atbalsta "grindadráp" (kā to dēvē fēru valodā), uzskatot to par kultūras tradīciju. Viņi apgalvo, ka vaļus medījuši gadsimtiem ilgi, un to gaļa un tauki ir neatņemama vietējā uztura sastāvdaļa.

Fēru salas ir neatkarīga Dānijas teritorija, kas atrodas aptuveni 300 km uz ziemeļiem no Apvienotās Karalistes. 

Lai gan vaļņus aizsargā ES un Apvienotās Karalistes tiesību akti, salas autonomais statuss nozīmē, ka tā var pati noteikt savus likumus un noteikumus.

"Valstī, kurā vidējā alga ir aptuveni 60 000 ASV dolāru gadā un kurā ir ducis lielveikalu ar globālām piegādes ķēdēm, nav nepieciešama šāda nežēlība," sacīja Hjūstone.

"Patiesībā tas ir kaut kas tāds, ko viņi dara katru vasaru, lai nedaudz izklaidētos. Tas ir asins sporta veids."

Ziņas par vaļu medībām Farēru salās datējamas ar 800. gadu pēc Kristus dzimšanas, un medības galvenokārt ir aprakstītas Fēru salu mākslā un literatūrā.

Daži uzskata, ka ārvalstu kampaņas pret to ir kultūras imperiālisma izpausme, kas uzspiesta 50 000 iedzīvotāju.

Ļoti sociāliem zīdītājiem, kuri var palikt kopā ar ģimenes locekļiem uz visu mūžu, medības var būt ļoti ilgas un mokošas.

"Viss medību un nogalināšanas process var aizņemt lielāko dienas daļu," saka Hjūstons.

Paļaujoties uz eholokāciju, viņš stāsta Euronews, ka laivu, tostarp ūdens motociklu un ātrlaivu, skaņa izraisa "šausmu stāvokli", pēc tam "galvenokārt vīrieši" nolaižas pie tiem un "efektīvi pārgriež viņiem rīkles".

"Pārējie ģimenes locekļi asinīs gaida, kad pienāks viņu kārta, lai viņus izvilktu pludmalē," piebilda Hjūstons.