foto: AFP/Scanpix
Kas notika patiesībā? Netālu no vietas, kuru apmeklēja Putins, nokrita bruņots ukraiņu drons
Krievijas diktatoram Putinam ir pamats raizēties par savu ādu.
Pasaulē
2023. gada 28. aprīlis, 07:12

Kas notika patiesībā? Netālu no vietas, kuru apmeklēja Putins, nokrita bruņots ukraiņu drons

Jauns.lv

Ukrainas specdienesti mēģinājuši sarīkot atentātu pret Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, apgalvo Vācijas tabloids “Bild”.

Kijiva esot to plānojusi svētdienā, 23. aprīlī. Ukraiņi palaiduši bezpilota lidaparātu “UJ-22 Airborne” un centušies uzbrukt jaunajam industriālajam parkam “Rudņevo” Piemaskavā, kur grasījies ierasties Putins. Viņš patiešām apmeklēja “Rudņevo”, taču šonedēļ.

Trīsarpus metrus lielais drons ar 17 kilogramiem sprāgstvielas С-4 nokrita Piemaskavā 23. aprīlī. “Vaza” ziņo, ka iemesls varētu būt degvielas izbeigšanās. Dronā atradās apmēram 30 briketes, katra 570 gramu svarā ar sprāgstvielu.

Par uzbrukuma organizēšanu tviterī pavēstījis ukraiņu aktīvists Jurijs Romaņenko, kuram esot ciešas saites ar Kijivas specdienestiem. “Visi redzējāt ziņu par dronu, kas aizlidoja līdz Maskavai, bet neuzsprāga? Tad, lūk, šis drons nelidoja tāpat vien. Pagājušajā nedēļā mūsu izlūki saņēma informāciju par Putina braucienu uz industriālo parku Rudņevo. Izdevās pat iegūt brauciena karti pa parka teritoriju,” ierakstījis Romaņenko.

TASS ziņoja, ka Putins ieradīs “Rudņevo” 27. aprīlī un vadīs sanāksmi par bezpilotu aviācijas attīstību. Politologs Sergejs Sumļennijs intervijā “Bild” paudis, ka precīzi trāpīt ar dronu-kamikadzi Putinam esot praktiski neiespējami. Tomēr pats fakts, ka drons varēja aizlidot līdz Putina plānotajai vizītes vietai, jau ir vērtējams kā pļauka diktatoram.

Ukrainas bruņotie spēki Krievijas izvērstā kara gadadienā esot arī plānojuši veikt triecienus Maskavai, bet pēc Vašingtonas lūguma no ieceres atteikušies, atsaucoties uz nopludinātajiem Pentagona dokumentiem, vēstīja laikraksts “Washington Post”.

Kā teikts vienā no atskaitēm, Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieks Kirilo Budanovs uzdevis vienam no saviem padotajiem “gatavoties masīviem triecieniem 24. februārī ar visu, kas ir HUR rīcībā”.

Tomēr 22. februārī ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde izplatīja slepenu dokumentu, kurā teikts, ka HUR pēc Vašingtonas lūguma piekritusi atlikt triecienus Maskavai. Kijiva gan šo plānu stingri noliedz.