foto: AP/ Scanpix
“Viņi kodolkaru reklamē kā mājdzīvnieku pārtiku!” Muratovs nobažījies par pieaugošo kodolkara retoriku Krievijā
Krievijas laikraksta "Novaja gazeta" galvenais redaktors Dmitrijs Muratovs.
Pasaulē
2023. gada 30. marts, 10:48

“Viņi kodolkaru reklamē kā mājdzīvnieku pārtiku!” Muratovs nobažījies par pieaugošo kodolkara retoriku Krievijā

Jauns.lv

Dmitrijs Muratovs, Novaja Gazeta galvenais redaktors un Krievijas Nobela Miera prēmijas laureāts, ir nobažījies, cik tālu Kremlis aizies konfrontācijā ar Rietumiem, vēsta “BBC”.

"Divas paaudzes ir dzīvojušas bez kodolkara draudiem," “BBC” norāda Muratovs, "bet šis periods ir beidzies. Vai Putins nospiedīs kodolpogu, vai ne? Kas zina? Neviens to nezina. Nav neviena cilvēka, kas varētu droši pateikt."

Kā zināms, kopš Krievija 2022. gada februārī uzsāka iebrukumu Ukrainā, Kremļa retorika par kodolieroču izmantošanu bijusi skaļa un bieža. Turklāt pirms dažām dienām Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par plāniem Baltkrievijā izvietot taktiskos kodolieročus.

Nupat arī viens no Putina tuvākajiem līdzgaitniekiem Nikolajs Patruševs brīdināja, ka Krievijai ir "moderns unikāls ierocis, kas spēj iznīcināt jebkuru ienaidnieku, tostarp ASV".

Muratovs norāda uz vairākām satraucošām pazīmēm. "Mēs redzam, kā Krievijas propaganda sagatavo cilvēkus domāt, ka kodolkarš nav slikta lieta," viņš saka. "Šeit (Krievijā -red.) televīzijas kanālos kodolkaru un kodolieročus reklamē tā, it kā tie reklamētu mājdzīvnieku barību. Viņi paziņo - mums ir šī raķete, tā raķete, cita veida raķete. Viņi runā par mērķēšanu uz Lielbritāniju un Franciju. Par kodolcunami izraisīšanu, kas aizskalos ASV. Kāpēc viņi tā saka? Lai cilvēki šeit būtu gatavi."

Nesen Krievijas valsts televīzijā sarunu šova laikā kāds no dalībniekiem ierosināja, ka Krievijai "jāpasludina jebkurš militārs objekts Francijas, Polijas un Apvienotās Karalistes teritorijā par likumīgu mērķi Krievijai". Tas pats raidījuma vadītājs arī ierosinājis "nolīdzināt salu (Lielbritāniju – red.) ar stratēģiskiem kodolieročiem, un veikt taktisko kodolieroču izmēģinājuma palaišanu vai izšaušanu, lai nevienam nebūtu ilūziju".

"Cilvēkus Krievijā apstaro propaganda," saka Muratovs, "propaganda ir radiācijas veids. Pret to ir uzņēmīgi visi, ne tikai krievi. Krievijā propaganda ir divpadsmit televīzijas kanāli, desmitiem tūkstošu avīžu, sociālie mediji, piemēram, VK (Facebook krievu versija – red.), kas pilnībā kalpo valsts ideoloģijai.”

Tomēr Muratovs BBC izteicis cerības par e migrējušajiem Krievijas pilsoņiem. "Mūsu jaunā paaudze ir brīnišķīga," atbild Muratova kungs. "Tā ir labi izglītota. Gandrīz miljons krievu ir pametuši valsti. Daudzi no tiem, kas ir palikuši, ir kategoriski pret Ukrainā notiekošo. Viņi ir pret elli, ko Krievija tur ir radījusi. Esmu pārliecināts, ka, tiklīdz propaganda beigsies, šī paaudze - un visi pārējie ar veselo saprātu – runās," uzskata Muratovs.