foto: REUTERS/SCANPIX
Kāpēc Putinu satrauc tanku munīcijas piegādes Ukrainai ar noplicinātu urānu?
Ukraiņu karavīri pozē uz britu tanka "Challenger 2".
Pasaulē
2023. gada 23. marts, 09:19

Kāpēc Putinu satrauc tanku munīcijas piegādes Ukrainai ar noplicinātu urānu?

Jauns.lv

Šajā nedēļā publiski izskanēja informācija, ka Lielbritānija līdz ar tankiem “Challanger 2” Ukrainai nodos arī tanku munīciju ar noplicinātu urānu. Tas izsaucis dusmas Vladimiram Putinam, kurš pavēstījis, ka briti ukraiņiem jau sāk piegādāt kodoltehnoloģijas. Tomēr vai tas tā ir un kāpēc noplicināta urāna lādiņi ir tik ļoti satrauc Putinu?

Noplicinātā urāna lādiņiem, ko Ukraina saņems par “Challenger 2” tankiem no Apvienotās Karalistes, ir labāka bruņu caursitība nekā Krievijas lādiņiem, un tie nepārkāpj nekādas konvencijas, kas ierobežotu kodoltehnoloģiju izplatību. Tā norādījis Ukrainas militārais eksperts Sergejs Zgurecs.

"Krieviem tas izsauc dusmu lēkmes, ka Ukraina saņems šāviņus ar urāna kodolu. Arī Krievijas armijas arsenālā ir šāda munīcija, taču tās daudzums ir tik ierobežots, ka par jēgpilnu tās izmantošanu, kas sniegtu būtiskas priekšrocības Krievijas armijai, nevar. Ne tikai Putins, bet arī Baltkrievijas prezidents un sākuši trakot, skaidrojot, ka tas ir ārpus normāla konflikta robežām,” pavēstījis Zgurecs.

Pēc eksperta domām, uz šo munīciju neattiecas nekādi ierobežojumi, jo tie nepārkāpj nekādas konvencijas. Šī munīcija arī nerada draudus civiliedzīvotājiem. 

"Runa ir par apmēram 1 metru garu, 20 mm diametru lādiņa serdi.  Tā ārkārtīgi efektīvi caururbj tanka bruņas un nodrošina, ka tanka iekšiene uzliesmo. Tas ir diezgan efektīvs veids, kā tikt galā ar tankiem. Volframa vietā urāna serdeņa izmantošana ir daudz efektīvāka, un tas padara Rietumu tankus efektīvākus par Krievijas tankiem," viņš skaidroja. Tāpat eksperts norādīja, ka NATO standarta 155 mm kalibra šāviņiem un sistēmām ir lielāka bruņu caursišanas spēja nekā padomju un Krievijas tehnikai.

"Tieši to mēs sagaidām no munīcijas, ko saņemsim kopā ar tankiem “Leopard”, “Abrams” un “Challenger” - tas viss ļaus mums iznīcināt krievu tankus lielākā attālumā un ar lielāku garantiju, ka ienaidnieka tanks jau būs neglābjami iznīcināts no viena šāviena,” rezumēja Zgurets.

21. martā kļuva zināms, ka Apvienotā Karaliste nogādās Ukrainai noplicinātā urāna šāviņus . Šo munīciju var izmantot tanku eskadrā, ko Apvienotā Karaliste nodrošinās Ukrainai.

Šie lādiņi nav atzīti par ķīmiskajiem ieročiem. Turklāt to izmantošana karā nav nekādi regulēta.

Tā kā Ukrainai tika nosūtīti lādiņi ar noplicināto urānu, Baltkrievijas līderis Aleksandrs Lukašenko sāka draudēt pasaulei ar "atbildi". Pēc viņa teiktā, viņš sadarbībā ar Putinu sniegs "briesmīgu atbildi" visai pasaulei gadījumā, ja frontē ar šo munīciju uzbruks krievu okupantiem.