Pasaulē
2023. gada 22. marts, 11:36

Sji, atvadoties no Putina, pasaka zīmīgu frāzi par pārmaiņām

Jauns.lv

Vakar, 21. martā, Krievijā noslēdzās Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpiņa vēsturiskā vizīte, kuras laikā viņš apmeklēja Maskavu un vairākkārt tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Lai arī publiski tika ziņots, ka sarunās abi līderi sprieda par sadarbību ekonomiskajos jautājumos, ir skaidrs, ka vizītes galvenā tēma bija Ukrainas konflikts un tā iespējamais risinājums.

Vakar, noslēdzoties Sji vizītei, Putins viņu pavadīja uz lidostu. Īsi pirms došanās prom, abi līderi vēlreiz satikās, lai atvadītos. "Tuvojas pārmaiņas, kas nav notikušas 100 gadus. Un mēs virzām šīs pārmaiņas kopā,” Sji sacīja Putinam ar sava tulka starpniecību. Par to raksta “Daily Mail”. "Lūdzu, parūpējies, dārgais draugs," viņš piebilda, satverot Putina roku, pirms Putins Sji novēlēja "drošu ceļojumu".

Atvadas notika kā visaugstākajam viesim pienākas – Vnukovas lidostā Sji pavadīja visa Putina svīta, goda sardze, kura atskaņoja Krievijas un Ķīnas himnas, vēsta Krievijas ziņu aģentūra “RIA Novosti”.

foto: AFP/Scanpix
"Tuvojas pārmaiņas, kas nav notikušas 100 gadus,” Sji sacīja Putinam

Sji vakar beidzot tikās ar Putinu oficiālās sarunās Kremlī, un abi līderi, kur viņi parakstīja virkni memorandu un līgumu, kas paredzēti, lai veicinātu divpusējo sadarbību vairākos jautājumos. Pozējot kopā ar šampanieša glāzēm Kremļa pilī, Sji šogad uzaicināja Putinu apmeklēt Ķīnu.

Protams, atvadu vārdi par pārmaiņām var tikt tulkoti dažādi, bet satraucošais atvadu vēstījums tika saņemts tikai dažas stundas pēc tam, kad Putins solīja reaģēt uz Lielbritānijas plāniem nosūtīt noplicinātu urānu saturošu munīciju uz Ukrainu, jo Maskava brīdināja, ka pieaug "kodolsadursmes" risks.

Kā zināms, Krievijas despots ir nikns par Lielbritānijas lēmumu nodrošināt Kijevas karaspēku ar “Challenger 2” kaujas tankiem un noplicinātā urāna munīciju, apgalvojot, ka tas ir solis pretī ieroču izmantošanai ar "kodolkomponentu".

Runājot pēc sarunām ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Putins sacīja, ka būs "spiests reaģēt", ja Apvienotā Karaliste turpinās piegādāt 14 nākamās paaudzes kaujas tankus. "Apvienotā Karaliste paziņoja ne tikai par tanku piegādi Ukrainai, bet arī par šāviņiem ar noplicinātu urānu," sacīja Putins, "ja tas notiks, Krievija būs spiesta attiecīgi reaģēt, ņemot vērā, ka Rietumi kolektīvi jau sāk izmantot ieročus ar kodolkomponentu. Izskatās, ka Rietumi patiešām plāno cīnīties ar Krieviju līdz pēdējam ukrainim.”  

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiekas Kremlī

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins 20. martā Kremlī ticies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta ziņu aģentūra "Interfax". Tikšanās sākumā Putins nāca ...

gallery icon

Lielbritānija gan apsūdzēja Putinu apzinātas dezinformācijas izplatīšanā saistībā ar viņa apgalvojumiem par “kodolkomponentu”. Liebritānijas Aizsardzības ministrija norādījusi, ka “Lielbritānijas armija gadu desmitiem ir izmantojusi noplicinātu urānu savos tanku lādiņos. “Tā ir standarta sastāvdaļa, un tai nav nekāda sakara ar kodolieročiem vai spējām,” pavēstīja briti.

Tikmēr Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu šodien atkārtoja Putina viedokli un brīdināja, ka pasaule ir tikai “soļu” attālumā no kodolkatastrofas.  "Ir sperts vēl viens solis, un to paliek arvien mazāk," sacīja Šoigu. Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka pasaule ir tuvāk kodolsadursmei, viņš atbildēja: "Tā nebija nejaušība, ka es jums pastāstīju par soļiem. To paliek arvien mazāk.”

Sji otrdien paziņoja, ka ir parakstījis vienošanos ar Putinu par abu attiecību ieviešanu "jaunā ērā", kas Ukrainā tiks uztverts ar bažām. ​​Kijeva baidās, ka Ķīna galu galā varētu nolemt piegādāt savus ieročus Krievijai, kas ietekmētu kara iznākumu. "Mēs parakstījām paziņojumu par stratēģiskās partnerības un divpusējo attiecību padziļināšanu, kas ieiet jaunā ērā," pēc sarunām ar Putinu Kremlī sacīja Sji.

foto: AFP/Scanpix
Sji un Putins Malko šampanieti.

Putins arī apgalvoja, ka Ķīnas 12 punktu "miera plāns" varētu būt pamats Ukrainas kara izbeigšanai, kas Kijevā un Rietumos ir uztverts skeptiski, pasaules līderiem apšaubot Pekinas miera plāna patieso motīvu.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Kijeva uzaicinājusi Ķīnu uz sarunām un gaida atbildi no Pekinas.

“Mēs piedāvājām Ķīnai kļūt par partneri miera formulas īstenošanā. Mēs nodevām savu formulu visos kanālos. Mēs aicinām jūs uz dialogu. Mēs gaidām jūsu atbildi," preses konferencē sacīja Zelenskis, piebilstot, ka: "Mēs saņemam dažus signālus, bet vēl nav konkrētas ziņas."

Ķīna nav piedāvājusi nekādus konkrētus priekšlikumus kara izbeigšanai, izņemot savu 12 punktu “miera plānu”, kas ietvēra aicinājumu izbeigt Rietumu sankcijas, sarunas par Ukrainas teritorijas nodošanu, NATO atkāpšanos no austrumu robežām un  rekonstrukciju. centieni, kas, visticamāk, nāks par labu Ķīnas darbuzņēmējiem.

Sji Dzjiņpins ierodas Maskavā

Ķīnas līderis Sji Dzjiņpins šodien, 20. martā, ieradās Maskavā lai tiktos ar Vladimiru Putinu.

gallery icon

Pekina uzstāj, ka tā ir neitrāla Ukrainas kara kontekstā, un Sji otrdien pēc sarunām ar Putinu sacīja: "Mēs pieturamies pie principiālas un objektīvas nostājas attiecībā uz Ukrainas krīzi, pamatojoties uz ANO Statūtu mērķiem un principiem."

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien skarbajā runā arī pauda skepsi par Sji "miera" priekšlikumiem, kuru mērķis ir izbeigt karu Ukrainā, brīdinot, ka tie varētu būt "apturēšanas taktika", lai palīdzētu Krievijas karaspēkam uz vietas. "Pasauli nedrīkst maldināt neviens Krievijas taktisks solis, ko atbalsta Ķīna vai jebkura cita valsts, lai iesaldētu karu uz saviem noteikumiem," sacīja Blinkens.