foto: Twitter @NATO Air Command
NATO ar kara lidmašīnu parādi brīdina Krieviju
"B-52" ar pavadošajiem iznīcinātājiem.
Pasaulē
2023. gada 22. marts, 17:43

NATO ar kara lidmašīnu parādi brīdina Krieviju

Jauns.lv

Divi amerikāņu stratēģiskie bumbvedēji “B-52” kopā citu NATO dalībvalstu iznīcinātājiem šonedēļ piedalījušies misijā pār Eiropas debesīm, demonstrējot militārās alianses spēku. Tas notika tikai nedēļu pēc ASV izlūkošanas drona notriekšanas un paralēli Ķīnas prezidenta Sji vizītei Krievijā.

Iespaidīgajos video kadros, kas uzņemti no viena no bumbvedēju “B-52” Stratofortress kabīnes, bija redzams, kā otrs bumbvedējs paceļas virs mākoņiem līdzās Spānijas, Itālijas un Rumānijas iznīcinātājiem.

NATO Gaisa spēku pavēlniecība svīteri “Twitter” paziņojusi, ka "B-52” lidmašīnas šajā nedēļā trenējās ar sabiedroto gaisa spēkiem savas misijas laikā, lai stiprinātu eiroatlantisko partnerību" saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas ir palielinājis spriedzi reģionā.

Uzreiz nebija skaidrs, kad kadri tika filmēti, taču sīkāka informācija par misiju tika publiskota pēc tam, kad Krievijas iznīcinātājs “Su-35” pārtvēra “B-52” pāri virs Baltijas jūras, kad tie pielidoja tuvu Krievijas gaisa telpai.

Krievija paziņoja, ka iznīcinātājs “Su-35” pacēlās gaisā, lai novērstu robežas pārkāpumu, un piebilda: "Pēc ārvalstu militārās lidmašīnas attālināšanās no Krievijas valsts robežas tās iznīcinātājs atgriezās savā bāzes lidlaukā".

“Jau 20. martā virs Baltijas jūras dežūrējošā Krievijas Rietumu militārā apgabala pretgaisa aizsardzības spēku radari konstatēja divus gaisa mērķus, kas lidoja virzienā uz Krievijas Federācijas valsts robežu," teikts Krievijas aizsardzības ministrijas paziņojumā. Tajā teikts, ka mērķi bijuši ASV gaisa spēku stratēģiskie bumbvedēji “B52-H”.

foto: Twitter @NATO Air Command
Iznīcinātāji, kas pavada "B-52".

Krievu iznīcinātāja no tuva attāluma uzņemtajā video redzams, kā viena no divām amerikāņu lidmašīnām paceļas debesīs.

Iepriekš amatpersonu publiskotajās fotogrāfijās tās pašas divas ASV lidmašīnas bija redzamas Polijas iznīcinātāju pavadībā.

Ministrija norādīja, ka Su-35 lidojums stingri atbilst starptautiskajiem gaisa telpas izmantošanas noteikumiem. "Krievijas Federācijas valsts robežas pārkāpšana nebija atļauta," teikts tajā.

“Flightradar24” redzams, ka “B-52” Stratofortress bumbvedēja maršruts Eiropā šķērsoja Spānijas, Franciju, tad  Lielbritānijas gaisa telpas.

Pēc tam tās pagriezās uz Ziemeļu jūru, šķērsoja Dāniju, ielidoja Zviedrijā un pēc tam lejup uz Poliju, pēc tam lidoja virs Baltijas jūras līdz Igaunijai, pēc tam pagriezās atpakaļ, lai lidotu atpakaļ uz Zviedriju.

Tikmēr Krievija otrdien paziņoja, ka tā ir pārlidojusi ar diviem saviem stratēģiskajiem bumbvedējiem “Tu-95MS” Japānas jūru.

Krievija paziņoja, ka stratēģiskie bumbvedēji veica "plānotu lidojumu" kaujas lidmašīnu pavadībā. Tas tika veikts, stingri ievērojot starptautiskās tiesības, un tika veikts virs neitrāliem ūdeņiem, norādīja Aizsardzības ministrija.

Japāna, kurai ir savs teritoriālais strīds ar Maskavu par salām Klusā okeāna ziemeļu daļā, kas aizsākās Otrā pasaules kara beigās, ir galvenais ASV sabiedrotais Āzijā un septiņu bagāto demokrātiju grupas dalībnieks, un ir pievienojusies Rietumu sankcijām pret Krieviju.

NATO mācības Eiropas debesīs noritēja Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpins vizītes laikā Krievijā, ko viņš raksturoja kā "draudzības, sadarbības un miera ceļojumu", vienlaikus pēc atgriešanās Pekinā kritizējot Vašingtonu par militārā atbalsta sniegšanu Ukrainai.

Sji vizīte, kas beidzās trešdien, neliecināja, ka Ķīnas plāns par mieru Ukrainā ir visām pusēm pieņemams, turklāt vizīte zināmā mērā kalpoja kā Ķīnas atbalsts Krievijai laikā, kad rietumvalstis un sabiedrotie cenšas izolēt Krieviju agresijas dēļ.

"Lūdzu, parūpējies, dārgais draugs," viņš piebilda, silti satverot Kremļa līdera roku, pirms Krievijas despots viņu pamāja, novēlot Sji "drošu ceļojumu".

Spriedze starp Vašingtonu un Maskavu, Vladimiram Putinam turpinot iebrukumu Ukrainā, ir visaugstākā kopš aukstā kara,.