Pasaulē
2024. gada 15. maijs, 16:26

Sašauts Krievijai draudzīgais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico; premjers atguvis samaņu pēc ilgas operācijas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Trešdien sašauts Kremlim draudzīgais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico. Viņa stāvokli vērtē kā dzīvībai bīstamu un turpmākās stundas būs izšķirošas. Vietējie mediji vēsta, ka vainīgais varētu būt kāds dzejnieks Jurajs Čantula, kurš pret politiķi jau izsenis izjutis naidu.

Vietējā televīzijas stacija TA3 vēsta, ka premjers sašauts Handlovas pilsētā apmēram 150 kilometrus no galvaspilsētas Bratislavas un nogādāts slimnīcā. Ziņo, ka aizturētais šāvējs ir 71 gadu vecais Levices iedzīvotājs, rakstnieks un opozīcijas partijas "Progresīvā Slovākija" atbalstītājs Jurajs Cintula, kaut gan oficiāli tas vēl nav apstiprināts. Apgalvo, ka pirms šaušanas viņš kliedzis: "Robo, panāc šurp!".

Aizdomās turamais dzīvojis Levicē, valsts rietumos. Iznākuši vairāki viņa dzejas krājumi. Savulaik viņš strādājis apsardzes uzņēmumā, vēsta mediji. Čintula sociālajos tīklos atklāti paudis naidu pret Fico, noskaidrojuši žurnālisti.

Slovākijas medijs "Aktuality.sk" aizdomās turamo apzīmē tikai ar iniciāļiem J.Č.. Viņš esot 71 gadu vecs. "Aktuality.sk" sazinājies ar aizdomās turamā dēlu. Viņš bijis šokēts par notikušo, bet apstiprināja, ka tēvam ir legāls šaujamierocis. Tēvs nekad nav atklāti runājis par uzbrukumu kādam politiķim vai politiķa nogalināšanu, izdevumam sacīja aizdomās turamā dēls. Viņš arī noliedza, ka tēvs būtu garīgi slims.

"Varbūt notika kaut kāds īssavienojums, es nezinu," atzina dēls.

Savukārt, televīzija TA3 uzbrucēju identificē kā Juraju Č., bijušo kāda apsardzes uzņēmuma darbinieku. Neraugoties uz informācijas embargo, telekanāls ieguvis ierakstu no slimnīcas. Tajā aizdomās turamais, kas izskatās apjucis, saka: "Es nepiekrītu valdības politikai." Kā vienu piemēru viņš min valdības plānu slēgt sabiedrisko televīziju un radio RTVS. Pret šo ieceri jau vairākas nedēļas demonstrācijās pulcējas tūkstošiem cilvēku.

Iekšlietu ministrs paziņoja, ka turpmāk tiks pastiprināta policijas apsardze politiķiem un žurnālistiem. Vienlaikus viņš aicināja medijus, visu nometņu politiķus un sabiedrību pārtraukt "sociālajos medijos kurināt naidu pret politiskajiem oponentiem".

59 gadus vecais Fico tika sašauts, kad iznāca no vietējā kultūras centra, kur notika valdības sēde. Uz viņu raidīti četri šāvieni, lodes trāpījušas Fico vēderā, krūtīs un rokā. Ievainoto Fico apsargi ienesa automašīnā un nogādāja slimnīcā, viņa stāvokli vērtē kā dzīvībai bīstamu, tuvākās stundas būs izšķirošas. Pašlaik viņš atrodas Banskas-Bistricas slimnīcas reanimācijā, vēsta "Dennik N".

Atentāts pret Slovākijas premjerministru Robertu Fico; 15.05.2024.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fics tika sašauts pēc valdības apspriedes Handlovā. 71 gadu vecais šāvējs arestēts.

gallery icon
13

Uzbrukumam bija "politisks motīvs", trešdienas vakarā slimnīcā Banska Bistricā, kur pēc sašaušanas tika nogādāts premjers, pauda iekšlietu ministrs Matūšs Šutajs Eštoks. "Mēs esam saņēmuši informāciju no operējošajiem ārstiem, ka premjerministrs atrodas kritiskā stāvoklī un ka viņa dzīvība ir briesmās, un ka viņš joprojām ir operāciju zālē," sacīja ministrs.

"Tas, kas notika, ir politisks uzbrukums. Tas ir absolūti skaidrs, un mums uz to ir jāreaģē," preses konferencē Banska Bistricas slimnīcā sacīja vicepremjers Roberts Kaliņāks.

Uzbrukumu nosoda vairāku valstu līderi

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova asi nosodīja "brutālo un nežēlīgo" uzbrukumu Fico, arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena nosodīja "zemisko uzbrukumu".

Ubrukumu nosodījis arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, norādot, ka "neskatoties uz dažādām politiskajām ideoloģijām, vardarbība ir pilnībā nepieņemama lieta". Tāpat prezidents novēlēja Fico ātru atlabšanu.

 Vācijas kanclers Olafs Šolcs izteica šoku par "zemisko uzbrukumu" Fico, bet Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pauda "dziļu šoku" par "briesmīgo uzbrukumu savam draugam".

"Es esmu dziļi satriekts par šausmīgo uzbrukumu manam draugam, premjerministram Robertam Fico. Mēs lūdzamies par viņa veselību un ātru atveseļošanos! Lai Dievs svētī viņu un viņa valsti!", vietnē "X" norāda Orbāns.

Kopā ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu Fico ir galvenais Krievijas sabiedrotais Eiropas Savienībā un NATO, pastāvīgi bremzējot militārās palīdzības centienus Ukrainai.

Roberts Fico 2023. gada 25. oktobrī jau trešo reizi kļuva par Slovākijas premjerministru, priekšvēlēšanu kampaņā solot pārtraukt militāro palīdzību Ukrainai. Viņš bija premjers no 2006. gada 4. jūlija līdz 2010. gada 8. jūlijam, kā arī no 2012. gada 4. aprīļa līdz 2018. gada 22. martam, 2009. gadā pildot arī tieslietu ministra pienākumus.

Jāpiebilst, ka pēdējā reize, kad atentātā Eiropā tika nogalināts valsts vai valdības vadītājs, bija 2003. gada 12. martā, kad snaiperis nošāva Serbijas premjerministru Zoranu Džindžiču, kad 50 gadus vecais politiķis iznāca no valdības nama Belgradā. Slepkava Zvezdans Jovanovičs, kurš noziegumu pastrādāja pēc bijušā Serbijas Valsts drošības dienesta "Sarkano berešu" specvienības komandiera Milorada Ulemeka pavēles, saņēma 40 gadu cietumsodu. Pats Ulemeks saņēma 40 gadu cietumsodu par Džindžiča slepkavības organizēšanu, bet par citiem noziegumiem, tostarp par bijušā Serbijas prezidenta Ivana Stamboliča slepkavību 2000. gadā, kopumā saņēma 137 gadu ieslodzījumu. Serbu nacionālisti Džindžiču uzskatīja par nodevēju, jo viņš 2001. gadā Hāgas tribunālam izdeva bijušo diktatoru Slobodanu Miloševiču, kurš nomira 2006. gada 11. martā cietuma kamerā pirms tiesas procesa noslēguma.

Slovākijas vicepremjers uzskata, ka Fico pārdzīvos slepkavības mēģinājumu

Slovākijas vicepremjers Tomāšs Taraba sacīja, ka premjerministrs Roberts Fico izdzīvos trešdienas slepkavības mēģinājumā un "šobrīd nav dzīvībai bīstamā situācijā".

"Par laimi, cik man zināms, operācija noritēja labi, un es domāju, ka galu galā viņš izdzīvos," intervijā BBC Newshour sacīja Taraba.

Taraba sacīja, ka premjerministrs "bija smagi ievainots", vienai lodei iekļūstot viņa vēderā un otrai trāpot locītavās. "Viņš nekavējoties tika nogādāts slimnīcā un pēc tam uz operāciju," viņš teica.

Slovākijas premjers atguvis samaņu pēc ilgas operācijas

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico ir atguvis samaņu pēc vairākas stundas ilgas operācijas slimnīcā, ziņoja vietējie mediji.

Telekanāls TA3 un laikraksts "Dennik" vēlu trešdienas vakarā tomēr nesniedza sīkāku informāciju par Fico veselības stāvokli.