foto: REUTERS/SCANPIX
Igauņi svētdien vēlēs parlamentu
Cilvēks iet garām Igaunijas politisko partiju vispārējo vēlēšanu kampaņas plakātiem blakus tirdzniecības centram Tallinā, Igaunijā 2023. gada 1. martā.
Pasaulē
2023. gada 3. marts, 12:18

Igauņi svētdien vēlēs parlamentu

Jauns.lv/LETA

Igaunijā svētdien, 5. martā, notiks parlamenta vēlēšanas, un gaidāms, ka visvairāk vietu Rīgikogu iegūs valdošā liberālā Reformu partija un lielākais opozīcijas spēks nacionālpopulistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE).

Aptaujas liecina, ka premjerministres Kajas Kallasas vadītā Reformu partija varētu iegūt apmēram ceturtdaļu balsu, taču EKRE, kuras līderis ir bijušais finanšu ministrs Martins Helme, no tās atpaliek tikai par dažiem procentpunktiem.

Gaidāms, ka trešo lielāko balsu skaitu iegūs opozīcijā esošā centriski kreisā Centra partija, kuru aptaujās atbalstījuši 16-18% respondentu. Parlamenta spīkera un bijušā premjerministra Jiri Ratasa vadītā Centra partija, kas ilgstoši ir pie varas Tallinas pašvaldībā, ir populārākais politiskais spēks Igaunijas krievvalodīgo pilsoņu vidū.

Ap 10% balsu varētu saņemt parlamentā nepārstāvētā liberālā partija "Igaunija 200".

Gaidāms, ka 5% barjeru iekļūšanai Rīgikogu izdosies pārvarēt arī abām valdošās koalīcijas pastarītēm - iekšlietu ministra Lauri Lēnemetsa vadītajai Sociāldemokrātiskajai partijai un bijušā lauksaimniecības ministra Helira Valdora Sēdera vadītajai nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme".

Reformu partija, "Igaunija 200" un sociāldemokrāti ir paziņojuši, ka nekādā gadījumā neveidos valdošo koalīciju ar EKRE.

Vēlēšanās startē arī konservatīvā partija "Labējie", kurai pašreizējā parlamenta sasaukumā ir viens pie frakcijām nepiederošs deputāts, kā arī partija "Igaunijas zaļie" un Apvienotā kreisā partija, kuras pašlaik Rīgikogu nav pārstāvētas. Nav gaidāms, ka šīs partijas gūs pietiekamu atbalstu, lai iekļūtu parlamentā.