Sērās Turcijā paspīd arī pa cerību stariņam: pēc četrām dienām no drupām dzīvus izvelk māti ar mazuli
No drupām Turcijā četras dienas pēc zemestrīces izvilkts jaundzimušais (Foto: Twitter @ekrem_imamoglu)
Pasaulē
2023. gada 10. februāris, 13:23

Sērās Turcijā paspīd arī pa cerību stariņam: pēc četrām dienām no drupām dzīvus izvelk māti ar mazuli

Jauns.lv

Aptuveni 90 stundas pēc pirmdienas katastrofālās zemestrīces Turcijā no drupām dzīvi izvilkti jaundzimušais un viņa māte, raksta BBC.

10 dienu vecais zēns vārdā Jagizs tika izcelts no sagrautas ēkas drupām Hatajas provinces dienvidu daļā.

Videomateriālos no notikuma vietas redzams, ka glābēji bērnu no drupām izglābuši nakts laikā. Puisēns ietīts termosegā un nogādāts mediķiem. Viņa māti glābēji pārvietojuši uz nestuvēm. 

Tūlītējas informācijas par abu veselības stāvokli nav.

Stambulas mērs Ekrems Imamoglu, kura noorganizētās glābēju komandas bijušas iesaistītas glābšanā, tviterī paziņoja, ka brīnumainais mazuļa un mātes izdzīvošanas stāsts nāk no Samandagas pilsētas.

Arī ziņu aģentūras "Reuters" nofilmētajos kadros redzams, kā no drupām tiek izcelts kāds vīrietis, tomēr nav zināms, vai viņam ir kāda saistība ar izglābto māti un bērnu.

Tikmēr Adijamanā no drupām dzīva izvilkta četrgadīga meitene.

Zināms, ka cerības drupās atrast vēl kādus izdzīvojušos sāk izplēnēt auksto laikapstākļu dēļ, tomēr meklēšanas un glābšanas darbi turpinās kā Turcijā, tā kaimiņvalstī Sīrijā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans zemestrīci raksturojis kā "gadsimta katastrofu".

Postošā zemestrīce Turcijā un Sīrijā

Pirmdien notikušajās divās zemestrīcēs bojāgājušo skaits Turcijā un Sīrijā ir pārsniedzis 8100 cilvēkus, kamēr glābēji otrdien par spīti salam turpināja ...

gallery icon

Opozīcijas pārstāvji Turcijā gan pārmetuši Erdoganam nesagatavošanos zemestrīcei un apšaubījuši, kā iztērēti aptuveni 88 miljardi liru (4,3 miljardi eiro), kas iegūti no "zemestrīces nodokļa". Nodevu, kas pirmo reizi tika ieviesta pēc postošas zemestrīces 1999. gadā, kurā gāja bojā vairāk nekā 17 000 cilvēku, bija paredzēts izlietot katastrofu novēršanai un neatliekamās palīdzības dienestu attīstībai.

Turcijas galvenās opozīcijas partijas līderis Kemals Kilicdaroglu trešdien paziņoja, ka Erdogana valdība "nav gatavojusies zemestrīcei 20 gadus".

Līdz šim Turcijā pēc pirmdienas zemestrīcēm apstiprināta vismaz 17 674 cilvēku bojāeja, kamēr kaimiņos esošajā Sīrijā bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 3377.

Tādējādi apstiprinātais upuru skaits abās valstīs kopā sasniedzis 21 051.

Varasiestādes arī ziņoja, ka ievainoto skaits pārsniedzis 77 000.

Zemestrīcē izpostīts Turcijas kultūras dārgums - Gaziantepas pils

Pirmdienas spēcīgajā zemestrīcē Turcijā smagi izpostīta arī vēsturiskā Gaziantepas pils un tās cietoksnis, raksta CNN.

gallery icon

Zemestrīce, kuras stiprums bija 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas, notika pirmdien plkst.4.17 pēc vietējā laika (3.17 pēc Latvijas laika), tās hipocentrs atradies 17,9 kilometru dziļumā, bet epicentrs bijis 33 kilometrus uz ziemeļiem no Turcijas pilsētas Gaziantepas. 15 minūtes vēlāk sekojis 6,7 magnitūdas stiprs pēcgrūdiens, bet pēc tam bijuši vairāk nekā 200 pēcgrūdieni. Pēc Turcijas seismologu datiem, pirmā grūdiena stiprums bijis 7,4 magnitūdas.

Spēcīga zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar daudziem upuriem un plašiem postījumiem; 2023. gada 6. februārī

Spēcīga zemestrīce Turcijā un Sīrijā ar daudziem upuriem un plašiem postījumiem; 2023. gada 6. februāris

gallery icon