foto: VIA REUTERS
Irānā apžēlo lielu skaitu ieslodzīto
Irānas augstākais līderis ājatolla Ali Hamenei
Pasaulē
2023. gada 5. februāris, 17:53

Irānā apžēlo lielu skaitu ieslodzīto

Jauns.lv/LETA

Irānas augstākais līderis ājatolla Ali Hameneji apžēlojis "desmitus tūkstošus" ieslodzīto, tajā skaitā daudzus no tiem, kas aizturēti neseno pret valdību vērsto protestu laikā saistībā ar dažādiem ar drošību saistītiem pārkāpumiem, svētdien ziņo valsts kontrolētie mediji.

"Ieslodzītie, kas nav apsūdzēti par spiegošanu, kam nav tieši kontakti ar ārvalstu aģentiem, kas nav pastrādājuši slepkavību ar iepriekšēju nodomu, nav veikuši valsts īpašuma bojāšanu vai dedzināšanu un kuru lietā nav privātu prasītāju, tiks apžēloti," vēsta mediji.

Berlīnē norisinās Irānas protestu atbalsta demonstrācija

Berlīnes ielās 80 000 cilvēku no visas Eiropas sestdien pulcējās, lai paustu solidaritāti protestiem Irānā, kas turpinās jau sesto nedēļu.

gallery icon

Par apžēlošanu tika paziņots stundā, kad aprit kārtējā gadadiena kopš 1979.gada Irānas Islāma revolūcijas.

Saskaņā ar cilvēktiesību aktīvistu izveidotās ziņu aģentūras HRANA datiem protestu laikā, kurus izraidīja Mahsas Amini nāve tikumības policijas iecirknī, aizturēti aptuveni 20 000 cilvēku.

Tikmēr jau ilgstoši mājas arestā esošais irāņu opozīcijas līderis Hoseins Musavi aicinājis sarīkot referendumu par jaunas konstitūcijas izstrādi.

Opozīcijas tīmekļa vietnē "Kaleme" sestdienas vakarā publicētajā aicinājumā Musavi norādījis, ka, viņaprāt, Irānas pašreizējā iekārta, kurā galīgo lēmumu pieņem augstākais līderis, vairs nedarbojas.

Tā tas izskatījās: irānietēm pirmo reizi 40 gadu laikā ļauj vērot futbola maču

gallery icon

Viņš aicinājis sasaukt konstitucionālo sapulci, kas sastāvētu no patiesiem tautas pārstāvjiem un varētu izstrādāt jaunu pamatlikumu.

Ir mazticami, ka Irānas teokrātiskais režīms varētu atsaukties uz 80 gadus vecā politiķa aicinājumu.

Musavi un viņa sieva atrodas mājas arestā kopš 2009.gada, kad viņš cieta sakāvi prezidenta vēlēšanās, kam sekoja masu protesti.

Lai gan Musavi pats vairākas desmitgades atbalstījis teokrātisko režīmu, 2019.gadā viņš pielīdzināja Hameneji bijušajam šaham Mohammadam Rezā Pehlevī, kas tika gāzts Islāma revolūcijas rezultātā.