foto: AP/Scanpix
Pēc 16 gadiem Francijā notver itāļu mafijas slepkavu, kurš izlikās par picas cepēju
Rūdītais mafijas slepkava Edgardo Greko neko nenojautošajiem klientiem gatavo picas
Pasaulē
2023. gada 3. februāris, 04:59

Pēc 16 gadiem Francijā notver itāļu mafijas slepkavu, kurš izlikās par picas cepēju

Jauns.lv

Francijas pilsētā Senetjēnā pēc 16 gadu meklēšanas beidzot notverts itāļu mafijas slepkava, kurš pēdējos trīs gadus strādāja itāļu restorānā par picas cepēju.

63 gadus vecais Kalabrijas mafijas “'Ndrangheta” biedrs Edgardo Greko ir otrais augsta ranga mafijas vadītājs, kurš notverts pēdējo nedēļu laikā. Pēc 30 gadu bēguļošanas janvāra vidū Palermo, apmeklējot zobārstu, tika arestēts Sicīlijas bēdīgi slavenās "Cosa Nostra" mafijas “bosu boss” Mesīna Denaro.

Abi mafiozi tika meklēti par baisām slepkavībām pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Mesīna Denaro ticis notiesāts aizmuguriski, viņam piespriests mūža ieslodzījums par neskaitāmām slepkavībām, tostarp par prokuroru Džovanni Falkones un Paolo Borselīno nogalināšanu 1992. gadā, nāvējošajiem 1993. gada sprādzieniem Milānā, Florencē un Romā, kā arī 11 gadus veca zēna nolaupīšanu, spīdzināšanu un nogalināšanu.

Greko vaino divu vīriešu slepkavībā 1991. gada janvārī Kozencas pilsētiņā. Stefano un Džuzepe Bartolomeo līķi tā arī netika atrasti un tiek uzskatīts, ka tos izšķīdināja skābē. Tolaik Greko bija konkurentu bandas loceklis, viņu vaino vēl cita cilvēka slepkavības mēģinājumā 1991. gadā tajā pašā pilsētiņā.

Kad 2006. gadā tiesnesis izdeva viņa aresta orderi, Greko aizbēga. Pēc astoņiem gadiem viņš apmetās Francijas pilsētā Senetjēnā uz dienvidrietumiem no Lionas, viņa pēdējā darba vieta bija “pizzaiolo” itāļu restorānā. Kaut gan Itālijā jau viņš bija aizmuguriski notiesāts ar mūža ieslodzījumu un bija izdots aresta orderis visā Eiropā, 2021. gada jūlijā Greko, jau pieņēmis Paolo Dimitrio vārdu, jutās tik pašpārliecināts, ka parādījās vietējā laikraksta publikācijā, slavējot sava restorāna reģiona un pašmāju kulinārijas receptes.

Taču Itālijas vadošais mafijas apkarošanas prokurors Nikola Grateri neatlaidīgi dzina viņam pēdas. Itālijas militārās policijas paziņojumā teikts, ka kopš 2019. gada izmeklētāji atklāja Greko atbalstītāju tīklu, kas ļāva viņu atrast otrpus Alpiem. Interpols paziņoja, ka operācijā iesaistījās arī tās grupa, kas nodarbojas ar  “'Ndrangheta” vajāšanu, un kopā ar Francijas varas iestādēm novēroja Greko iespējamo atrašanās vietu. Pēc tam itāļu policija apstiprināja viņa personību un arestēja.

Šobrīd “'Ndrangheta” ir varenākā mafija Itālijā, kuras ietekme izpletusies pa visu Eiropu un Dienvidameriku.

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Pjantedozi cildināja policiju par viena no Itālijas bīstamāko noziedznieku notveršanu, savukārt Kalabrijas reģiona vadītājs Roberto Očuto uzsvēra, ka arests demonstrē Itālijas apņēmību cīnīties pret visām organizētās noziedzības formām.