Pasaulē
2023. gada 1. februāris, 10:58

Kauja par Vuhledaru. Kas notiek pilsētā un kāpēc okupantiem tā nepieciešama

Jauns.lv

Vuhledara pēdējās dienās kopā ar Bahmutu kļuvusi par vienu no karstākajiem punktiem frontes līnijā. Pilsētai aktīvi uzbrūk Krievijas karaspēks, metot tur ievērojamu daļu savu resursu, vēsta ukraiņu medijs "RBK-Ukraine".

Nelielā ogļraču pilsētiņa atrodas Doneckas apgabala dienvidos. Frontes līnija iet pavisam tuvu un reizēm arī pāriet pilsētas administratīvajai līnijai. Pēdējās dienās Krievijas karaspēks aktīvi uzbrūk ogļu un šahtu pilsētai.

"Situācija ir nemainīgi sarežģīta, ienaidnieks cenšas apiet pilsētu divos virzienos, no dienvidaustrumiem – no Ņikoļskes ciema, un rietumos no Pavlivkas ciema. Vuhledaru apšauda visu diennakti. Šobrīd visu kontrolē Ukrainas bruņotie spēki. Krievu okupanti pilsētā nav," komentārā laikrakstam sacījis pilsētas mēra vietnieks Maksims Verbovskis.

foto: Ekrānuzņēmums
Tagad pilsētu mēģina ieņemt nevis "Vagner" algotņi, bet gan Krievijas armijas regulārais karaspēks kopā ar mobilizētajiem.

Krievijas Federācijas bruņotie spēki pilsētas ieņemšanai izmanto motostrēlnieku vienības un jūras kājniekus. Krievijas propagandisti ziņo, ka Vuhledaras apkārtnē turpinās sīvas kaujas, bet Krievijas karaspēks it kā nostiprinājies apdzīvotās vietas dienvidaustrumu un austrumu nomalē.

Bet, kā norāda ģenerālštābā, pilsētu turpina aizstāvēt Ukrainas bruņotie spēki, un tā paliek ukraiņu kontrolē. "Ienaidnieks saskaras ar nopietnu Ukrainas armijas pretestību, ciešs zaudējumus un atkāpjas," sacīja austrumu karaspēka grupējuma spīkers Sergejs Čerevatijs. 

Krievi izmanto visus esošos ieročus: artilēriju, "Grad" (daudzraķešu palaišanas komplekss), dronus un "TOS-1" (220 mm 30 stobru vai 24 stobru raķešu palaišanas iekārta, kas spēj izmantot termobariskās kaujas galviņas). Ceļi uz apdzīvoto vietu atrodas nemitīgā Krievijas okupantu apšaudē. Tāpēc pilsēta, kur agrāk dzīvoja 20 tūkstoši iedzīvotāju, ir pārvērtusies par spoku pilsētu. Vairums Vuhledaras iedzīvotāju jau sen savākuši mantas un pilsētu pametuši, jo tur dzīvot ir pārāk bīstami.

foto: Ekrānuzņēmums
Uzbrukums Vuhledarai ilgst jau nedēļu, bet ukraiņu karavīri tos atvaira.

Pēc Verbovska teiktā, palikuši aptuveni 500 cilvēku, kuru vidū ir seši bērni. Viņi dzīvo nemitīgu sprādzienu, ugunsgrēku un apšaužu apstākļos.

“Evakuācija bija līdz 24. janvārim, šobrīd pamest pilsētu nav iespējams. Gaidām, kad kaujas pierims," norādīja pilsētas domē.

Tikmēr Vuhledarā turpinās smagas cīņas. Viens no ukraiņu karavīriem, kurš iesaistīts pilsētas aizsargāšanā, atklāja, ka ienaidnieks dienu un nakti apšauda pilsētu ar kasešu lādiņiem. Pastāvīgi darbojas reaktīvās zalves uguns sistēmas.

foto: Ekrānuzņēmums no "Google Maps"

"Mēģina mūs visiem spēkiem izspiest. Vuledara pagaidām turas, un tas ir labi. Jo, ja to okupē, citiem virzieniem būs smagi noturēt aizsardzību, kad uzbrūk no trim pusēm," norādīja karavīrs, kurš vēlējās saglabāt anonimitāti.

Runa ir par apdzīvotām vietām, uz kurām paveras ceļš no Vuhledaras – Marjinka un Kurahove. Viņi pirmie izjutīs šīs apdzīvotās vietas zaudēšanas sekas.

Kāpēc Krievijas iebrucējiem vajag Vuhledaru

ASV Kara izpētes institūtā (ISW) prognozē, ka Krievijas okupantu tālāka ofensīva notiks Luhanskas apgabalā vai Vuhledaras rajonā. Amerikāņu eksperti uzskata, ka lokalizētie uzbrukumi Vuhledarai un apdzīvotajām vietām Doneckas un Zaporižjas apgabalos ir ar mērķi izkliedēt Ukrainas karaspēku un radīt apstākļus Krievijas Federācijas ofensīvai Luhanskas apgabala rietumos.

Savukārt britu izlūkdienests ziņo, ka Krievijas okupācijas armija pavirzījusies vairākus simtus metru aiz nelielās Kašlagačas upes, kas vairākus mēnešus iezīmējusi frontes līniju.
“Krievijas virspavēlniecībai, iespējams, ir mērķis novērst Ukrainas spēkus no Bahmuta virziena, kur notiek sīvas kaujas,” teikts Lielbritānijas aizsardzības ministrijas 31. janvāra paziņojumā.

Situācija Bahmutā patiešām ar katru dienu pasliktinās. Pēc Ukrainas karaspēka aiziešanas no Soledaras, janvāra vidū pastiprinājās Krievijas okupantu trieciendarbība. Paralēli tam aktivizējās okupantu karaspēks Doneckas apgabala dienvidos.

Uzbrukums Vuhledarai ilgst jau nedēļu, bet ukraiņu karavīri tos atvaira. Un, pēc militārā eksperta Romāna Svitana teiktā, Ukrainas bruņotie spēki izturējuši Krievijas okupantu uzbrukumu pīķi, tāpēc vajadzētu kļūt vieglāk.

foto: Ekrānuzņēmums
Vuhledarā dzīvot palikuši aptuveni 500 cilvēku, norāda pilsētas dome.

"Tiešā uzbrukumā viņi nevar ieņemt. Var censties apiet no Velika Novosilka. To sauc par operatīvo aplenkumu. Ja noslēgs informācijas tīklus no Kurahoves, tad ukraiņu armijai Vuhledara būs jāpamet. Bet pagaidām ienaidnieks ir apturēts. Uz turieni tika pārmestas rezerves un artilērija, kas viņus nomierināja. Uzbrukuma spiediens nav ilgs - tās ir 2-3 dienas. Tad vilnis noplok. Attiecīgi – ofensīvas virsotne jau ir pagājusi," viņš norāda.

Vuhledara ir placdarms, no kura Ukrainas puse ar artilēriju var sasniegt dzelzceļu, kas iet no Doneckas uz Volnovahu.

"Ja precīzāk, tad tas ir vairāku autoceļu krustojums, kam ir nozīme. Loģistikai, mūsu Donbasa grupējumam. Tieši tāpēc šī apdzīvotā vieta ir ļoti svarīga," norāda militārais eksperts Mihails Žirohovs.

Turklāt okupanti ilgi nevar ieņemt Marjinku un Avdijivku. Lai to izdarītu, viņiem jāienāk aizmugurē caur Kurahovi un Pokrovsku, kurp iet ceļš caur Vuhledaru. Tagad pilsētu mēģina ieņemt nevis "Vagner" algotņi, bet gan Krievijas armijas regulārais karaspēks kopā ar mobilizētajiem.

Un kamēr Krievijas Federācijas militārā pavēlniecība met "nokaušanai" karavīru čupas, lai īstenotu Krievijas prezidenta vēlmi ieņemt Doneckas apgabalu, Ukrainas armija atstāj viņa sapni nepiepildītu, veiksmīgi noturot aizsardzību.