foto: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Teju ceturtdaļa gados jauno nīderlandiešu uzskata, ka holokausts ir mīts vai ka tā mērogi pārspīlēti
Dzeloņstieples un skursteņi bijušajā nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometnē Aušvicā, Polijā, 2023. gada 22. janvārī.
Pasaulē
2023. gada 25. janvāris, 15:49

Teju ceturtdaļa gados jauno nīderlandiešu uzskata, ka holokausts ir mīts vai ka tā mērogi pārspīlēti

Jauns.lv/LETA

Teju ceturtā daļa Nīderlandes iedzīvotāju, kas dzimuši pēc 1980. gada, uzskata holokausts ir mīts vai ka upuru skaits tiek pārspīlēts, konstatēts trešdien publicētās sabiedriskās domas aptaujas datos.

Nīderlande ir viena no sešām valstīm, kur iedzīvotāju informētību par holokaustu pētījusi organizācija "Claims Conference", kas strādā pie kompensāciju nodrošināšanas holokaustā izdzīvojušajiem.

Pārējās ir Austrija, Kanāda, Francija, Lielbritānija un ASV.

Nīderlandē 12% respondentu uzskata, ka holokausts ir mīts vai ka upuru skaits tiek pārspīlēts. Pētījumā analizēto valstu vidū tas ir augstākais rādītājs.

Savukārt pēc 1980.gada dzimušo vidū Nīderlandē šādi atbildējušo daļa ir 23%, savukārt Lielbritānijā un ASV - 15%.

"Tas ir ne tikai ļoti šokējoši, bet arī ļoti nopietni. (..) Mums kā sabiedrībai ir daudz darāmā. Un mums tas ir jādara ātri," tviterī atzina Nīderlandes tieslietu ministre Dilana Ješilgeza-Zegeriusa.

Aptaujas gaitā Nīderlandē iztaujāti 2000 cilvēku, kas ir vecāki par 18 gadiem.

Pētījumā konstatētais liecina par pieaugošu tendenci, paziņojumā norādīja "Claims Conference" prezidents Gideons Teilors.

"Pētījumā pēc pētījuma mēs turpinām novērot, ka sarūk zināšanas un informētība par holokaustu," uzsvēra organizācijas vadītājs.

Reaģējot uz pētījuma datiem, Amsterdamā bāzētais Annas Frankas fonds aicināja skolās pastiprināt izglītību par holokaustu.