foto: REUTERS/SCANPIX
Filma par Navaļniju nominēta "Oskaram"
Ieslodzījumā esošais Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2023. gada 24. janvāris, 18:17

Filma par Navaļniju nominēta "Oskaram"

Jauns.lv

Režisora Daniela Roera uzņemtā dokumentālā filma "Navaļnijs" iekļuvusi Amerikas Kinoakadēmijas balvas pretendentu sarakstā, vēsta "Meduza".

90 minūšu garā filma "Navaļnijs" tika uzņemta vairāku mēnešu laikā, kad viņš 2020. gada beigās Vācijā atguvās no saindēšanas mēģinājuma. Filmā iekļautas intervijas ar Navaļniju, viņa sievu Jūliju un tuvākajiem cilvēkiem.

Visneparastākā filmas daļa ir uzņemta Navaļnija Melnā meža slēptuvē, Vācijā. Izliekoties par niknu drošības dienesta priekšnieku, viņš piezvanīja vienam no cilvēkiem, kas turēts aizdomās par saindēšanu, un lika viņam atklāt detaļas par slepkavības mēģinājumu.

"Atceros, kad teicu: "Šis ir svarīgākais, ko jūs jebkad uzņemsiet savā mūžā"," intervijā ar "The Hollywood Reporter" stāstīja filmas režisors Daniels Roers.

"Pēc tam visi bija apjukuši. Mēs skraidījām apkārt kā vistas ar nogrieztām galvām," turpināja Roers.

"Kad Aleksejs Berlīnē pamodās no komas, viņam bija divas vīzijas. Viena no tām bija veikt apjomīgo izmeklēšanu par Vladimira Putina pili un viņa nelikumīgo bagātību. Un otra - uzņemt šo lielo, pēc viņa domām, Holivudas dokumentālo filmu," sacīja Roers.

Navaļnijs saslima 2020. gada augustā, kad ar lidmašīnu lidoja no Tomskas uz Maskavu. Pateicoties pilota ātrajai reakcijai, kurš veica ārkārtas nosēšanos Omskā, viņš negāja bojā un vēlāk tika pārvests uz Berlīni, kur ilgi un lēni atveseļojās.

Kremlis ir noliedzis līdzdalību indēšanā un prezidents Vladimirs Putins ir atteicies publiski izteikt Navaļnija vārdu, atsaucoties uz viņu kā "to džentelmeni", "kāds konkrēts personāžs" vai "Berlīnes pacients".

Filma noslēdzas ar Navaļnija atgriešanos Krievijā 2021. gada janvārī. Viņš tika aizturēts, ierodoties lidostā, un vēlāk viņam piesprieda divus gadus un astoņus mēnešus cietumā par iepriekšējās notiesāšanas noteiktumu pārkāpšanu, kas plaši tika uzskatīta par politiski motivētu.

Nominācijā "Labākā dokumentālā filma" par "Oskaru" cīnīsies arī: indiešu režisora Šonaka Sena "Viss, kas elpo", amerikāņu režisores Lauras Poitras "Viss skaistums un asinsizliešana", Sāras Dosas "Mīlestības uguns" un Saimona Lerenga Vilmonta "Skaidu māja", kas stāsta par patversmi ukraiņu bērniem.

"Viss, kas elpo", kas stāsta par diviem brāļiem, kuri kopj ievainotos putnus, saņēmis "Zelta acs" balvu, ko piešķir par labāko dokumentālo filmu Kannu festivālā.

"Viss skaistums un asinsizliešana" par slaveno fotogrāfi un aktīvisti Omu Goldinu Venēcijas kinofestivālā ieguva "Zelta lauvu".