Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Tenesī štatā atrasti pārkāpumi nāvessodu izpildē
foto: Shutterstock
Pēdējos mēnešos nāvējošās injekcijas kļuvušas par pastiprinātas uzmanības objektu pēc neveiksmīgu nāvessodu sērijas vairākos ASV štatos./Ilustratīvs attēls.
Pasaulē

Tenesī štatā atrasti pārkāpumi nāvessodu izpildē

Jauns.lv

ASV Tenesī štata varasiestādes atlaidušas divus augsta ranga ierēdņus pēc ziņojuma publicēšanas, kurā iztirzāti daudzie trūkumi pieņemtajā nāvessoda procedūrā ar nāvējošu injekciju.

Tenesī štatā atrasti pārkāpumi nāvessodu izpildē...

Labošanas iestāžu departaments atlaidis galveno juristi Debru Inglisu un ģenerālinspektori Kelliju Jangu.

Neatkarīgā ziņojumā noskaidrots, ka Tenesī nāvējošajām injekcijām izmantotie medikamenti nav pienācīgi pārbaudīti, lai konstatētu piesārņojošo vielu klātbūtni.

Pēdējos mēnešos nāvējošās injekcijas kļuvušas par pastiprinātas uzmanības objektu pēc neveiksmīgu nāvessodu sērijas vairākos ASV štatos, vēsta "BBC Russian".

Atsevišķs nāvessoda informācijas centra ziņojums, kas neaģitē ne par, ne pret šo soda mēru, parādīja, ka vairāk nekā trešdaļa nāvessodu ASV 2022. gadā beidzās ar neveiksmi vai bija acīmredzami problemātiski nekompetences, protokola neievērošanas vai defektu dēļ pašos protokolos.

Tenesī varas iestādes pašlaik apsver iespējamās izmaiņas nāvējošās injekcijas lietošanas noteikumos. Nāves spriedumu izpilde uz laiku apturēta kopš pagājušā gada maija.

Republikāņu gubernators Bils Lī atcēla ieslodzītā Oskara Smita sodīšanu stundu pirms noteiktā laika. Par iemeslu tam kļuva "nepārskatīšana", gatavojoties nāvējošai injekcijai.

Janvārī Lī paziņoja, ka štata Augstākā tiesa droši vien gaidīs, kamēr lēmumus protokola grozīšanai apstiprinās varas iestādes, un tikai pēc tam atkal sāks noteikt nāvessodus kā sodu.

Viņš pasūtīja neatkarīgu ziņojumu, kas tika publicēts decembrī un atklāja vairākas nopietnas kļūdas. Saskaņā ar ziņojumu septiņos nāvessodos, kas veikti kopš 2018. gada, neviena no pielietotajām nāvējošajām injekcijām nav pārbaudīta, lai konstatētu piesārņojošo vielu klātbūtni.

BBC pēc komentāriem vērsusies Tenesī štata labošanas iestāžu departamentā.

Arizonas gubernatore Ketija Hobsa piektdien devusi rīkojumu veikt nāvessoda protokolu revīziju. Pārbaudē tiks analizētas gan soda izpildes procedūras, gan personāla sagatavotības līmenis.

Štata ģenerālprokurors Kriss Meizs atlicis visus nāvessodus līdz revīzijas pabeigšanai.

Arizona atsāka izpildīt nāvessodus pagājušajā gadā pēc astoņu gadu pārtraukuma. Nāvessodu izpildīšanu nācās pārtraukt pēc neveiksmīgas nāvējošas injekcijas 2014. gadā par slepkavību notiesātajam Džozefam Vudam, kuram nāvessods ilga gandrīz divas stundas - viņam nācās ievadīt 15 preparāta devas.

"Pēdējie nāvessodi ir izraisījuši ne mazums strīdu," sacīja Hobsa, piektdien paziņojot par gaidāmo revīziju. "Mēs tikai gribam pārliecināties, ka mūsu procedūras ir pareizas, un lieta nebeigsies ar neveiksmīgiem nāvessodiem, kā tas ir noticis pēdējā laikā."

Nāvessods pieļaujams 27 ASV štatos.