foto: AP/Scanpix
No ostas Sardīnijā mistiski pazūd sankciju ietvaros aizturētā krievu miljardiera jahta
Krievijas miljardieris Dmitrijs Mazepins.
Pasaulē
2022. gada 9. decembris, 11:56

No ostas Sardīnijā mistiski pazūd sankciju ietvaros aizturētā krievu miljardiera jahta

Jauns.lv

Jahta "Aldabara", kas pēc tiesībsargājošo iestāžu datiem pieder Krievijas miljardierim Dmitrijam Mazepinam, spēja atstāt ostu Sardīnijā, neskatoties uz to, ka kuģis tika aizturēts sankciju ietvaros.

Kā noskaidroja britu "The Guardian", "Aldabara", kuras vērtība ir no 700 tūkstošiem līdz 1 miljonam eiro, martā tika aizturēta Olbijas ostā Sardīnijā.

Jahtu saistīja ar Mazepinu, kurš iekļuva sankciju sarakstā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Tomēr laikraksts norāda, - lai pierādītu, ka kuģa īpašnieks ir tieši Krievijas uzņēmējs, bija nepieciešams laiks, jo jahta tika noformēta caur starpniekkompāniju ķēdi.

Jūnijā, burtiski dažas stundas pirms tam, kad tika saņemti galīgie oficiālie pierādījumi, ka "Aldabara" pieder Mazepinam, kuģis atstāja ostu Sardīnijā.

Kā noteikusi Sardīnijas policija, Mazepins nolīdzis kādu ārvalstu kompāniju, tā savukārt vienojusies ar kapteini, kurš arī aizvedis "Aldabaru" no Olbijas. Atstājot Sardīniju, jahta veica īslaicīgu pieturu Bīzertas ostā Tunisijā, kurp kuģis devās no turienes - joprojām nav zināms.

Policija informēja, ka Mazepinam, kompānijai, kas palīdzējusi noorganizēt jahtas izvešanu, un kapteinim, kurš apgalvo, ka nav zinājis, ka kuģis pieder Krievijas uzņēmējam, draud līdz 500 tūkstošiem eiro liels naudas sods katram.

Kā norāda "The Guardian", šis ir pirmais gadījums Itālijā, kad Krievijas iedzīvotājam no sankciju saraksta izdevies izvest no valsts iesaldētus aktīvus, vēsta "Meduza"

Dmitrijs Mazepins ir "Uralhim" pašnieks. Viņš pazīstams arī kā "Formula 1" pilota Ņikitas Mazepina tēvs, kurš iestājies "Haas" komandas labā.

Marta sākumā - dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā - "Haas" lauza līgumu ar Ņikitu Mazepinu un sponsoru vienošanos ar “Uralkalij”, kuru vada braucēja tēvs Dmitrijs Mazepins.

Pēc kara sākuma ES uzlikto sankciju ietvaros sāka iesaldēt Krievijas uzņēmēju aktīvus Eiropas Savienības teritorijā, tostarp aizturēt viņu jahtas. ES apsver iespēju izņemtos aktīvus novirzīt kara laikā Ukrainai nodarīto zaudējumu kompensēšanai.